Εθνοφυλακή: Το παράδειγμα αντίστασης του λαού στην συνεχιζόμενη κατοχή

Print Friendly, PDF & Email

04.09.2020 14:02

του Μάριου Μακρυγιάννη*

Εθνοφύλακες, οι αποφασισμένοι, ανιδιοτελείς, με την ισχυρή θέληση, με την ενσυνείδητη πειθαρχία και το παράδειγμα αφοσίωσης στα ιδανικά της ελευθερίας, ασπρομάλληδες άντρες που βρίσκονται ανάμεσα μας, στο κύτταρο της κάθε οικογένειας μέσα στην Κυπριακή κοινωνία, αποτελούν την φωτεινή ελπίδα σε αυτή την σκοτεινή περίοδο που περνά η σκλαβωμένη, ημικατεχόμενη πατρίδα μας.

Θεώρησα καθήκον και ηθική υποχρέωσή μου, σαν ένας παλιός συνεργάτης τους, να εξάρω τις άοκνες και ανιδιοτελείς προσπάθειες τους και να τους εκφράσω τις προσωπικές πλέον ευχαριστίες μου, για το εθνικό έργο που προσφέρουν με τόση προθυμία προς την πατρίδα μας.

Τι να πρωτοθυμηθώ από την απίστευτη πολυσχιδή προσφορά, εθνική στάση και συμπεριφορά τους! Επιτρέψτε μου ως ένδειξη τιμής και για να εξηγήσω τι σημαίνει Εθνοφύλακας για τον αγώνα που διεξάγει ο λαός μας σήμερα, να μοιραστώ μαζί σας μερικά βιώματα με αυτούς τους ξεχωριστούς και υπέροχους αυτούς άντρες των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας μας.

-Καλέσαμε ένα απόγευμα όλους τους Εθνοφύλακες Αξιωματικούς των Μονάδων, περί τους 100, να προσέλθουν σε εθελοντική βάση, χωρίς Φύλλο Ατομικής Πρόσκλησης και χωρίς καμία υποχρέωση, για να συζητήσουμε τα θέματα που μας απασχολούσαν για την άμυνα της περιοχής ευθύνης μας. Όλοι παρόντες! Αιφνιδιάστηκα θετικά! Ένας εξ αυτών είχε καθυστερήσει να φτάσει 3 λεπτά! Με κατακεραύνωσε με χίλια «απολογούμαι»! Αισθάνθηκα άβολα, αλλά και ταυτόχρονα αντιλήφθηκα τι ποιότητας προσωπικό είχα στην διάθεση μου!!

-Έτυχε ένας εκ των Διοικητών Εθνοφυλακής να ασθενήσει σοβαρά και θα έπρεπε να απουσιάζει για πολλούς μήνες. Ο Εθνοφύλακας Υποδιοικητής μου είπε: « μην ανησυχείτε κύριε Διοικητά και όλα θα είναι εντάξει». Το Τάγμα από εκείνη την ημέρα είχε πλημμυριστεί από την καθημερινή παρουσία των εθελοντών Εθνοφυλάκων, οι οποίοι δεν άφησαν τίποτε στην τύχη, ανέλαβαν τα πάντα και όλα διεξάγονταν με υποδειγματικό τρόπο. Ούτε για μια στιγμή δεν αισθάνθηκα την απουσία του Διοικητή!

-Εθνοφύλακας Διοικητής Λόχου Κατοικημένου Τόπου στο χωριό Γέρι, έπασχε από ανίατη ασθένεια και παρά τις προτροπές μας, αρνείτο πεισματικά να αποδεσμευτεί από τα καθήκοντα του. Ήταν παρών στο κάλεσμα της πατρίδας με την μάσκα οξυγόνου, μέχρι την τελευταία του πνοή. Έπαιρνε ζωή και οξυγόνο από την φιλοπατρία και το υπέρτατο καθήκον του. Αυτό και αν είναι παράδειγμα προς όλους εκείνους που προσπαθούν με διάφορες αδικαιολόγητες δικαιολογίες, να αποφύγουν την προσφορά της υπηρεσίας τους προς την ημικατεχόμενη πατρίδα τους!

-Τους προσκαλέσαμε να συμμετάσχουν σε εθελοντική βάση, στην εκπαίδευση των νεότερων στον αγώνα κατοικημένων τόπων. Για σχεδόν ένα χρόνο, 2 με 3 φορές κάθε εβδομάδα, παράτησαν τις εργασίες και τις άλλες υποχρεώσεις τους και ήταν εκεί παρόντες να δώσουν αγόγγυστα, με κέφι και ενθουσιώδη ενδιαφέρον, τις πολλές εμπειρίες τους. Τους είπα: «δεν χρειάζεται να τα παρατήσετε όλα, να έρχεσθε εκ περιτροπής». Μου απάντησαν: «Η πατρίδα έχει προτεραιότητα»!!

-Παρουσιάζονται στις ασκήσεις με άψογη εμφάνιση, πάντα καλοντυμένοι, φέροντας με υπερηφάνεια την τιμημένη στολή του Έλληνα στρατιώτη σαν να πηγαίνουν σε γιορτή, σαν να πάνε σε γάμο. Πως μπορούσε να ήταν διαφορετικά αφού «παντρεύτηκαν» και δεσμεύτηκαν με όρκο αιώνιας πίστης με την αγαπημένη τους «πατρίδα»!

-Στα πεδία ασκήσεων, στα πεδία βολής, στις εκπαιδεύσεις εθελοντικές και μη, στα σχολεία επιμόρφωσης, στις εθνικές εορτές, στις παραδόσεις των Διοικήσεων, παντού, πάντα πρώτοι, με ένα συγκινητικό ενδιαφέρον, έτοιμοι για κάθε προσφορά, για κάθε θυσία, στάση που την ζηλεύουν όλοι, παράδειγμα για όλους μας, καλύτεροι ακόμα και από τα καλύτερα στελέχη!

-Ένας 75χρονος συνεχίζει να είναι προκλητικά εθελοντής ενάντια στην φύση και ανελλιπώς παρών σε κάθε δραστηριότητα του Λόχου του. Σε μια άσκηση διπλής ενεργείας με αμυνόμενους και επιτιθέμενους, όταν του είπα με σεβασμό προς την ηλικία του: «εσύ να ενταχθείς στο αμυνόμενο τμήμα», μου είπε με μεγάλη περηφάνεια και σταθερή φωνή: «όχι κύριε Διοικητά με τους επιτιθέμενους επιθυμώ να συμμετάσχω, γιατί και θέλω και μπορώ». Απέδειξε ότι αυτό που μετρά είναι η πίστη στον σκοπό και η θέληση για προσφορά!

-Στην πρόσκλησή μας να βοηθήσουν εθελοντικά στην εκπαίδευση των εφέδρων ημέρα και νύχτα, η απάντηση τους, «διατάξτε», «αναθέστε μας αποστολή», «Πότε; Πού;», «Μάλιστα θα είμαστε παρόντες – υπολογίστε σε μας». Τι να πω για αυτούς τους ταγμένους άντρες, μόνο υπερηφάνεια νοιώθω!

-Συναντώ στο δρόμο πολλούς εξ αυτών, στα χείλη τους η πρώτη τους κουβέντα είναι η ανησυχία τους για το μέλλον της πατρίδας!

-Ιδέες πολλές πρωτότυπες και ευφάνταστες, προσφορά προσωπική από τον ελεύθερο χρόνο τους, οικονομική από το υστέρημά τους, ηθικό ακατάβλητο και ακμαιότατο, ένα εμψυχωτικό θάρρος που διαχέεται προς όλους μας!

Δεν θέλουν τιμές, δόξες και λόγια επαίνου, τους αρκεί το πραγματικό ενδιαφέρον και οι φιλότιμες προσπάθειες εκ μέρους των Διοικήσεων τους για να εξασφαλισθεί το μέλλον των παιδιών, εγγονιών και των νέων γενεών αυτής της όμορφης και υπέροχης πατρίδας. Αυτό τους φτάνει!

Όσα και να αναφέρω για τους Εθνοφύλακες, τους άγρυπνους ασπρομάλληδες Ακρίτες της πατρίδας, είναι πολύ λίγα μπροστά στην ανεκτίμητη προσφορά τους.

Το ενδιαφέρον τους μια φανταστική πρόκληση προς όλους μας!!

Κατά την άποψή μου, η περαιτέρω αξιοποίησή τους επιβάλλεται να αποτελεί πρώτιστο στόχο της πολιτείας και της εκάστοτε ηγεσίας της ΕΦ, αφού πρόκειται για ένα ανεπανάληπτο πολλαπλασιαστή ισχύος. Οι προτάσεις του ΓΕΕΦ για βελτίωση της εθνοφυλακής αλλά και της εφεδρείας έχουν δοθεί εδώ και πολύ καιρό στο ΥΠΑΜ και αναμένουν την υλοποίησή τους.

Εθνοφύλακας, συνώνυμο της εγγύησης, της εμπιστοσύνης, της αξιοπιστίας, της γνώσης, της εμπειρίας, η ενσάρκωση της παλλαϊκής άμυνας και του ρητού που υπηρετούν «Υπέρ Βωμών και Εστιών». Μόνο τιμή και υπερηφάνεια σου προκαλούν!!

Ένα μεγάλο «Εύγε», στους αγέραστους, νεότατους στην ψυχή και ακμαιότατους με υψηλό αίσθημα ευθύνης και ηθικό Εθνοφύλακες μας, το παράδειγμα όλων μας!!!!!!

Με τέτοιους αποφασισμένους άντρες, η ελπίδα είναι ζωντανή.

*Αντιστράτηγος ε.α

ΠΗΓΗ:https://www.sigmalive.com/news/opinions_sigmalive/661674/ethnofylaki-to-paradeigma-antistasis-tou-laou-stin-synexizomeni-katoxi