Σύροι & Τουρκομάνοι παραστρατιωτικοί στο Αρτσάχ – Κατηγορίες για συνεργασία Κούρδων-Αρμενίων

Print Friendly, PDF & Email

28/9/2020

γράφει ο Δρ Λάμπρος Γ. Καούλλας

Αναφορές για μεταφορά Τουρκομάνων παραστρατιωτικών και στρατολόγηση Σύρων προσφύγων από την Τουρκία. Αζερικά αφηγήματα σε τουρκικά μέσα προετοίμασαν το κλίμα με αναφορές για συνεργασία Αρμενίων του ASALA με Κούρδους του PKK.

Ούτε οι Αρμένιοι φαίνεται πως θα γλιτώσουν την εμπειρία της σύγκρουσης με τους «αερομεταφερόμενους» Σύρους και Τουρκομάνους μισθοφόρους της Τουρκίας. Ο Πρόεδρος της αυτονομιστικής Δημοκρατίας του Αρτσάχ Arayik Harutyunyan δήλωσε πως «ναι, δεν αγωνιζόμαστε μόνο κατά του Αζερμπαϊτζάν, αλλά και της Τουρκίας». Το ΥΠΕΞ της Αρμενίας ανέφερε ότι «η Τουρκία, που πριν από έναν αιώνα εξόντωσε τους Αρμενίους στην ιστορική πατρίδα τους και μέχρι τώρα δικαιολογεί αυτό το έγκλημα, υποστηρίζει τώρα το Αζερμπαϊτζάν με κάθε δυνατό μέσο για να πραγματοποιήσει τις ίδιες γενοκτονικές πράξεις στον Νότιο Καύκασο».

Οι ομάδες των Σύρων παραστρατιωτικών, που ξεκίνησαν την «καριέρα» τους προσπαθώντας να ανατρέψουν την νόμιμη κυβέρνηση της χώρας τους, μεταφέρονται τακτικά στα μέτωπα τα οποία τους χρειάζεται η Τουρκία.

Χθεσινή αναφορά του «Syrian Observatory for Human Rights» (27/09/2020) κάνει λόγο για απόσπασμα Σύρων μαχητών από παραστρατιωτικούς σχηματισμούς υποστηριζόμενους από την Τουρκία που αποχώρησαν από το Αφρίν τις προηγούμενες μέρες. Οι παραστρατιωτικοί μεταφέρθηκαν στο Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας. Το SOHR αναφέρεται σε 300 άτομα από τους σχηματισμούς Al-Amshmat και τον τουρκομανικό Sultan Murad οι οποίοι πληρώνονται μεταξύ $1500-$2000 για την φρούρηση των αζερικών συνόρων. Επίσης γράφει πως 1400 μισθοφόροι επέστρεψαν πρόσφατα στη Συρία από την Λιβύη, μετά το τέλος των συμβολαίων τους.

Πληροφορίες του ινδικού «Zee News» (27/09/2020) αναφέρουν πως πέραν από τον εξοπλισμό των Αζέρων με οπλικά συστήματα και μη-επανδρωμένα αεροχήματα «η Τουρκία αναπτύσσει τρομοκράτες από τη Συρία και τη Λιβύη». Όπως γράφει ο Manish Shukla στην ινδική εφημερίδα, έφθασαν στον Καύκασο ομάδες του σχηματισμού Hamza, ο οποίος κατέχει εξέχουσα θέση στον φιλοτουρκικό Συριακό Εθνικό Στρατό που πολεμά την συριακή κυβέρνηση και τις επίσημες Συριακές Αραβικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Το ΥΠΑΜ της Αρμενίας είχε αποδεσμεύσει βίντεο με την καταστροφή αρμάτων μάχης T-72 τα οποία καθ’ ισχυρισμό ήταν στην κατοχή Σύρων μισθοφόρων που επιχειρούσαν για λογαριασμό του Αζερμπαϊτζάν (DefenceRedefined, 27/09/2020). Άλλα βίντεο που κυκλοφορούν στα ΜΚΔ (και η αυθεντικότητα τους δεν έχει επιβεβαιωθεί) δείχνουν διπλοκάμπινα με Άραβες μισθοφόρους να κατευθύνονται προς τα αρμενοαζερικά σύνορα φωνάζοντας «Αλλαχού Ακμπάρ».

Ο Seth Frantzman γράφει στην «Jerusalem Post» (26/09/2020) πως «μερικές εκατοντάδες Σύροι πρόσφυγες έχουν στρατολογηθεί από την Τουρκία για να πολεμήσουν κατά της Αρμενίας στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Καραμπάχ, σύμφωνα με ισχυρισμούς Σύρων σχολιαστών, ακτιβιστών και άλλων αναφορών. Οι ισχυρισμοί αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτή τη βδομάδα και κυκλοφόρησαν μεταξύ Σύριων προσφύγων, αντιφρονούντων και άλλων παρατηρητών των εξελίξεων στη Συρία».

Στη συνέχεια αναφέρει πως η Τουρκία μέσα από την στρατολόγηση Σύρων ανταρτών έχει μετατρέψει την εξέγερση στη Συρία σε εργαλείο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. «Αρχικά κάτω από το λάβαρο ομάδων υποστηριζόμενων από την Τουρκία, όπως η Faylaq al-Sham και μετά από τον υποστηρίζομενο από την Τουρκία Ελεύθερο Συριακό Στρατό και Συριακό Εθνικό Στρατό, η Τουρκία μπάλωσε μεταξύ τους χιλιάδες φτωχούς Σύρους για να πολεμήσουν στην Ιεράπολη το 2016. Ύστερα, η Τουρκία έστειλε δεκάδες χιλιάδες Σύρους για να πολεμήσουν κατά των Σύρων Κούρδων στο Αφρίν ως ένα τρόπο για το διαίρει και βασίλευε στη βόρεια Συρία.»

Κουρδικές πηγές που επικαλείται ο Frantzman αναφέρουν πως η στρατολόγηση γίνεται από Σύρους οι οποίοι μεταφέρονται προς την Αρμενία με λεωφορεία και αυτοκίνητα. Οι ίδιες πηγές μιλούν για 200 μισθοφόρους που συνδέονται με τον τουρκομανικό παραστρατιωτικό σχηματισμό Sultan Murad και οι οποίοι αποστέλλονται σε βάση κοντά στα σύνορα με την Αρμενία. Αυτές οι πηγές λένε πως οι μισθοφόροι πληρώνονται $500 το μήνα και οι «αξιωματικοί» τους περισσότερα. Το ίδιο είχει γίνει και για φτωχούν Σύρους που στρατολογήθηκαν και στάληκαν στην Λιβύη νωρίτερα φέτος. Ο Frantzman συμπληρώνει πως η τουρρκική ιδιωτική εταιρεία Sadat δραστηριοποιείται παράλληλα με τους μισθοφόρους.

Καταλήγοντας, ο Frantzman αναφέρει πως με τη συμπεριφορά των απειλών, των βομβαρδισμών και των εισβολών, η Τουρκία δημιουργεί ένα μπλοκ χωρών που θέλουν να σταματήσουν την βία και τις κρίσεις που προκαλεί. Για παράδειγμα, στη Μεσόγειο οδήγησε την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τη Γαλλία και τα ΗΑΕ να έρθουν πιο κοντά και η εμπλοκή στον Καύκασο μπορεί να διευρύνει αυτές τις συμμαχίες.

Υπογραμμίζεται επίσης η παράλληλη χρήση των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ για καλλιέργεια του κατάλληλου κλίματος.

Πριν την έναρξη των εχθροπραξιών, η ερντογανική «Daily Sabah» (25/09/2020) έγραψε ότι «η Αρμενία μεταφέρει τρομοκράτες του YPG/PKK στην κατεχόμενη περιοχή για να εκπαιδεύσει πολιτοφύλακες κατά του Αζερμπαϊτζάν». Το πρωτοσέλιδο της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας σκοπό είχε να δημιουργήσει μια πρόφαση για την Τουρκία, ότι δήθεν υπερασπίζεται την «ασφάλειά» της αφού «απειλείται» από το «PKK» και έτσι έπρεπε να εισβάλει.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η «Yeni Şafak» (25/09/2020) μετέδωσε ότι ο Πρέσβης της Αρμενίας στη Βαγδάτη Hrachya Poladian ήρθε σε επαφή με «τρομοκράτες του PKK» σε Συρία και Ιράκ και σε συντονισμό με την «Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν» του βορείου Ιράκ διευθέτησαν την μεταφορά Κούρδων στο Καραμπάχ.

Ο Πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην Άγκυρα Khazar Ibrahim δήλωσε στο πρακτορείο «Anadolu» (28/09/2020) πως η Αρμενία αναβίωσε τον ASALA και συνεργάζεται με το PKK με σκοπό την κατοχή αζερικών εδαφών. Πρόσθεσε πως με η χώρα του μαζί με την Τουρκία αποτελούν «ένα έθνος, δύο κράτη» και κατηγόρησε τον Αρμενικό Στρατό για επιθέσεις κατά αμάχων.

Με αυτή την τακτική λειτούργησε η Τουρκία στην Κύπρο το 1964 με τους Τουρκοκύπριους και στη Συρία τα τελευταία χρόνια με τους Τουρκομάνους. Και στις δύο περιπτώσεις η Τουρκία φώναζε εκ των προτέρων πως αδικείται, ενώ εξοπλίζει προκαταβολικά την ομάδα η οποία υποτίθεται θα είναι το θύμα της «επικείμενης» επίθεσης! Δεν πρέπει να λησμονηθεί πως ακόμη και η Γενοκτονία των Αρμενίων δικαιολογήθηκε στη βάση ότι οι τελευταίοι συνωμοτούσαν με χριστιανικές, ευρωπαϊκές δυνάμεις ενάντια στην καταρρέουσα οθωμανική αυτοκρατορία (Σημερινή, 02/01/2016).

Μεταφορές Σύρων παραστρατιωτικών έχουν γίνει στη Λιβύη και υπάρχουν συχνές αναφορές στον διεθνή Τύπο πως έχουν διεισδύσει σε κύματα προσφύγων και λαθρομεταναστών.

Έρευνα του SigmaLive (14/07/2020) τον Ιούλιο έδειξε πως υπάρχουν Σύριοι που έφθασαν στις ελεύθερες περιοχές ως πρόσφυγες ή παράτυποι μετανάστες τα τελευταία χρόνια με ύποπτη προγενέστερη δραστηριότητα ή συμπάθειες, όπως φαίνεται από τα προσωπικά τους προφίλ στα ΜΚΔ.

Τον Μάρτιο του 2020, κατά τη διάρκεια του υβριδικού πολέμου σε Αιγαίο και Έβρο, με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, ο Ελλαδίτης Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δήλωσε πως στις Καστανιές δραστηριοποιούνται 300 τζιχαντιστές με την βοήθεια και την καθοδήγηση της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής (Σημερινή, 15/03/2020). Τα ελλαδικά «Νέα» (05/03/2020) ανέφεραν πως επιτελείς της Ελληνικής Αστυνομίας και της ΕΥΠ ανησυχούσαν πως ανάμεσα στους χιλιάδες πρόσφυγες που προωθεί η τουρκική κυβέρνηση στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα υπάρχουν και άτομα που συμμετείχαν την περίοδο 2014-2018 στις θηριωδίες της ISIS.

ΠΗΓΗ:https://simerini.sigmalive.com/article/2020/9/28/suroi-tourkomanoi-parastratiotikoi-sto-artsakh-kategories-gia-sunergasia-kourdon-armenion/