Προβοκατόρικες ενέργειες ξένων κατά της Kύπρου

Με την ευκαιρία που τις ημέρες αυτές δημοσιεύθηκαν στην Αθήνα άρθρα για το ρόλο ξένων οργανισμών όπως την ICG και το  PRIO (του Γεωργίου Βαγγέλη με τίτλο « Ποίοι Ευρωπαίοι ζητούν αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών» 29.10.2020)  φέρνω στη γνώση των νεότερων και υπενθυμίζω στους παλαιότερους το άρθρο μου πιο κάτω  για τις προβοκατόρικες ενέργειες του περιβόητου ΠΡΙΟ Νορβηγίας. Το οποίο δημοσίευσα  στην «Ελευθερία» Λονδίνου  4.9.2003 και λίγες ημέρες πριν τα διπλά δημοψηφίσματα  στην «Σημερινή» στην Κύπρο,  Κυριακή 14.3.2004.

Φανούλα Αργυρού Λονδίνο. 30.10.2020

https://i-epikaira.blogspot.com/2020/10/blog-post_550.html

https://slpress.gr/ethnika/poioi-eyropaioi-zitoyn-apostratiotikopoiisi-ton-ellinikon-nision/ Ποιοι Ευρωπαίοι ζητούν αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών

Σημερινή, Κυριακή, 14 Μαρτίου 2004

Προβοκατόρικες ενέργειες ξένων κατά της Kύπρου

Προετοιμασία “πυρήνος“ υποστήριξης εκτρώματος «Ανάν»

Της Φανούλας Αργυρού

Λόγω των ιστορικών ημερών που περνά η Κύπρος και τις νέες, ανανεωμένες προσπάθειες δικών μας και ξένων να μας πείσουν να δεχθούμε το τερατούργημα Ανάν, η πιο κάτω έρευνα πιστεύω είναι επίκαιρα χρήσιμη. Προτού παρουσιαστεί, λοιπόν, ενώπιόν μας το διαβόητο βρετανικό σχέδιο Χάνεϊ με την ονομασία “Σχέδιο Ανάν“, έλαβε χώρα στην Αθήνα μεταξύ 22-23 Οκτωβρίου 2002 μία ιδιωτική συνάντηση με διοργανωτή το International Peace Research Institute του Όσλο της Νορβηγίας (PRIO). Στη συνάντηση εκείνη προσκλήθηκαν και παρευρέθηκαν επιλεκτικά Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι. Έλαβαν μέρος οι ακόλουθοι: Καίτη Κληρίδου, Τάκης Χατζηδημητρίου, Χρίστος Στυλιανίδης και Ανδρούλα Βασιλείου.

Από τουρκοκυπριακής πλευράς: Μουσταφά Ακκιντζί, Βετάτ Σελίκ, Αλή Ερέλ, Κουτλάι Ερκ. Θέμα της συνάντησης: Aποδοχή “Σχεδίου Ανάν“- Ενημέρωση για το επικείμενο Σχέδιο Ανάν και παρότρυνση για υποστήριξή του δίχως επικρίσεις. Οι παρευρεθέντες πήραν “οδηγίες“ και κατευθυντήριες γραμμές ως προς το πώς τους ήθελαν οι διοργανωτές να δράσουν υπέρ του Σχεδίου. Ουσιαστικά χρησιμοποίησαν τους προαναφερθέντες ως πυρήνα για την προώθηση και αποδοχή του Σχεδίου όταν αυτό θα εμφανιζόταν και θα ενημέρωναν στη συνέχεια άλλους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, με τους οποίους συνεργάζεται το προαναφερθέν Ινστιτούτο στο Όσλο ή που συμμερίζονται ή δέχονται να υποστηρίξουν τις θέσεις του και που θα ενεργούσαν στο νησί καταλλήλως. Γράφει συγκεκριμένα το πραχτικό της συνεδρίας εκείνης υπό την ηγεσία του Project leader, Dan Smith.

«Ανεπίσημη συνάντηση υπό την ιδιωτική μας υπόσταση μεταξύ 22-23 Οκτωβρίου, 2003, στην Αθήνα με την πρόσκληση του Διεθνούς Ερευνητικού Ινστιτούτου για Ειρήνη, του Όσλο και του Ελληνο-τουρκικού Φόρουμ. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι συζήτησαν το Κυπριακό πρόβλημα και τις προοπτικές επιτυχίας μιας κοινώς αποδεκτής λύσης.

»Αυτή είναι μια εξαιρετικά σπουδαία περίοδος για την Κύπρο. Η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κοπεγχάγη μεταξύ 12-13 Δεκεμβρίου παρουσιάζει μια σημαντική ημερομηνία μέχρι την οποία ειλικρινά ελπίζουμε να φθάσουμε σε σημαντική πρόοδο για λύση. Η σημασία της συνάντησης αυτής αποτελεί τόσο ένα χρονικό περιθώριο για πιέσεις για την απόπειρα συμφωνίας όσο και κύρια ευκαιρία… Για να πετύχουμε αυτό χρειάζεται όχι μόνο κοινό όραμα για κοινό μέλλον, αλλά και αποφασιστικότητα, καλή θέληση και καθαρή σκέψη από αμφότερες τις πλευρές. Η επιτυχία θ’ ανοίξει το δρόμο για νέες σχέσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, καθώς μαζί θα απολαμβάνουν τα καλά της συμμετοχής στην Ε.Ε. Αυτό, με τη σειρά του, θα προσφέρει στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα…

»Αναμένεται ότι τα Ηνωμένα Έθνη σύντομα θα παρουσιάσουν προτάσεις για λύση του Κυπριακού. Αυτές οι προτάσεις αξίζουν να παρθούν στα σοβαρά και να θεωρηθούν δίχως εκ των προτέρων επικρίσεις. Δεν θα βοηθήσει αν οποιαδήποτε πλευρά τις απορρίψει ασυζητητί. Το περιεχόμενο των προτάσεων αυτών, όταν θα δοθούν, θα πρέπει να κριθεί με τρία τεστ. Με το τεστ των αρχών, το τεστ της κοινής αποδοχής και το τεστ της αντοχής στο χρόνο…”. (Η υπογράμμιση της γράφουσας).

Εδώ να σημειώσουμε και να θυμίσουμε στους αναγνώστες εκείνες τις διάφορες πεισματικά έντονες (κουρδισμένες!) φωνές που ακούστηκαν από ελληνοκυπριακής πλευράς και τις προβολές τους από τα διάφορα ΜΜΕ τόσον της Κύπρου, της Ελλάδας όσον και από τον LGR στο Λονδίνο, για υποστήριξη αποδοχής, ως είχε, του εκτρώματος “Ανάν“. Ορισμένοι στο Λονδίνου περιλαμβανομένης και της γράφουσας, χωρίς καν να γνωρίζουμε περί της μυστικής αυτής προκαταρκτικής συνάντησης στην Αθήνα, είχαμε προβληματιστεί σοβαρά με τις κινήσεις του κ. Στυλιανίδη, ο οποίος αίφνης δεν προλάβαινε να πηγαινοέρχεται στην Αθήνα και να προσπαθεί, μέσω τηλεοπτικών παρουσιάσεων, να πουλήσει το έκτρωμα Ανάν…

PRIO – Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Ειρήνη του Όσλο

Σύμφωνα με την περιγραφή που παρουσιάζει το σχετικό πραχτικό «το ενδιαφέρον του προαναφερθέντος οργανισμού της Νορβηγίας ξεκίνησε το 1997 ως μια πρωτοβουλία με στόχο τη διευκόλυνση των εργασιών μιας ομάδας επιχειρηματιών που αποβλέπουν στις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ Ελληνοκυπριακών και Τουρκοκυπριακών εταιρειών. Παρ’ όλες τις πραχτικές απόψεις για συνεργασία, έγινε ξεκάθαρο από ενωρίς το 1999 ότι εμπορική συνεργασία εξαρτάται πρώτα από την εξεύρεση πολιτικής λύσης. Την εποχή εκείνη ο δρόμος για λύση ήταν κλειστός. Παρ’ όλα ταύτα το PRIO συνέχισε τις προσπάθειές του στην Κύπρο, κτίζοντας πάνω στις γνώσεις που έπαιρνε από τοπικές πηγές και δίκτυα.

»Το 1999 τα Ηνωμένα Έθνη δέχθηκαν το PRIO να χρησιμοποιεί τα γραφεία του στο Λήδρα Πάλας για συναντήσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Οι δραστηριότητες το 1999 στόχευαν στη δημιουργία μιας υποδομής, διατηρώντας και μεγεθύνοντας το δίκτυο των διασυνδέσεων και επαφών και προετοιμάζοντας για τον πρώτο διάλογο που έλαβε χώρα τον Ιανουάριο του 2000 στη Νορβηγία.

»Το 2000 και 2001 οι εργασίες του νέου αυτού Φόρουμ για Διάλογο με Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους επεκτάθηκε και ανέλαβε ένα μεγάλο πρόγραμμα, συζητώντας και εναλλακτικές απόψεις για συνταγματικές διευθετήσεις βασισμένες στην πείρα άλλων χωρών. Το 2000 η ομάδα επιχειρήσεων ανασυστάθηκε και συνάντησε τους Προέδρους αμφοτέρων, της Δημοκρατίας της Κύπρου και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου…To PRIO ανέλαβε ένα μεγαλύτερο δημόσιο ρόλο στη συζήτηση και στις δύο πλευρές της Κύπρου για τους τρόπους εξεύρεσης λύσης… Στην Κύπρο του γραφείου του PRIO ηγούνται η Γιούλη Τάκη και η Εμινέ Ερκ ως αντιπρόσωποι του οργανισμού».

Δύο κράτη: Αυτά καταγράφονται στο πραχτικό της 23 Οκτωβρίου 2002. Να σημειώσουμε α) ότι αναγνωρίζει τα κατεχόμενα ως “Τ.Δ.Β.Κ.“ δηλαδή δύο κράτη στο νησί και β) υπονοείται ότι και οι δικοί μας συμμετέχοντες συμφωνούν με το πρακτικό! Στη συνέχεια θα δούμε και τι βρήκαμε εμείς από έρευνα που κάναμε για τις δραστηριότητες του οργανισμού αυτού.

Οι χρηματοδότες

Ταυτόχρονη ίδρυση γραφείων στην Λευκωσία και Άγκυρα. Στόχοι του PRIΟ: Τα μέλη του να επηρεάζουν κυβερνήσεις και το κοινό, χρησιμοποιώντας τα ΜΜΕ προς όφελος των θέσεών τους. Στον ετήσιο ισολογισμό του οργανισμού για το 2002 βρήκαμε να καταγράφονται τ’ ακόλουθα.

«…Το Κυπριακό μπήκε σε κρίσιμη φάση το 2002 λόγω της εκκρεμούσας ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε…. Η κυπριακή πρωτοβουλία ξεκίνησε το 1997 στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια συνάντησης εκεί επιχειρηματιών από αμφότερες τις πλευρές στην Κύπρο. Το PRIO δημιούργησε γραφείο στην Κύπρο το 1998. Μέχρι το φθινόπωρο του 2002, τις εργασίες του γραφείου διεύθυνε ξένος αντιπρόσωπος του PRIO, υποστηριζόμενος από τοπικό προσωπικό. Το 2002 αποφασίστηκε να δοθεί στο σχέδιο μεγαλύτερη τοπική ανάμιξη και να αναβαθμιστούν οι θέσεις των Κυπρίων μελών. Ενδυναμώθηκε το γραφείο. Το PRIO προωθεί διάλογο μεταξύ των δύο κοινοτήτων μέσω διαφόρων καναλιών. Το Ελληνο-Τουρκικό Φόρουμ πρωτο-συναντήθηκε το 1998. Τα μέλη του είναι εξέχουσες φυσιογνωμίες από αμφότερες τις κοινότητες και έχουν πλατιές διασυνδέσεις με την κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, επιχειρήσεις και ΜΜΕ.

»Το PRIO προμηθεύει τις ατζέντες, διευκολύνσεις και παρακολουθήσεις για τις συναντήσεις. Οι μέθοδοι του φόρουμ είναι να συζητά θέματα και ν’ αναπτύσσει και αργότερα να προβάλει ιδέες. Τα μέλη του είναι σε καλή θέση να προβάλουν ιδέες και ν’ αναλύουν τόσο σε κυβερνήσεις όσο και σε δημόσιες συζητήσεις με τους οποίους έρχονται σε επαφή μέσω των ΜΜΕ. Η δουλειά αυτή στόχο έχει την υποστήριξη, ενθάρρυνση και εισήγηση ενδοκυβερνητικών δραστηριοτήτων για περισσότερη επαναπροσέγγιση. Κατά τη διάρκεια του 2002, ο κύριος στόχος του φόρουμ ήταν το Κυπριακό πρόβλημα. Οι τρεις συναντήσεις του φόρουμ περιλάμβαναν και Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Αυτό έδωσε μια περιφερειακή διάσταση στις συζητήσεις για την Κύπρο…

»Το ΤΟSAM (Centre for Research of Societal Problems) ιδρύθηκε στην Άγκυρα το 1997. Έκτοτε το PRIO υποστηρίζει το TOSAM τόσο οικονομικά όσο και με στρατηγικές συμβουλές. Το TOSAM εργάζεται για δημοκρατικές αξίες και αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των διαφορετικών ομάδων στην τουρκική κοινωνία, ειδικά μεταξύ Τούρκων και Κούρδων της Τουρκίας. Το κάνει αυτό μέσω διαφόρων πολιτικών-κοινωνικών δραστηριοτήτων, πρωτίστως με μαθήματα εκπαίδευσης, σεμινάρια και ραδιοφωνικά προγράμματα. Το πρόγραμμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ειρήνης στην Τουρκία και την Ανατολική Μεσόγειο χρηματοδοτείται από το ΥΠΕΞ της Νορβηγίας. Δραστηριότητες του Ελληνο-Τουρκικού Φόρουμ επίσης χρηματοδοτούνται από τα Υπουργεία Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας και το Βρετανικό Φόρεϊν Όφις».

Επιστράτευση

Ξεκαθαρίζουν αρκετά πλέον τα πράγματα. Ξεκάθαρα μαθαίνουμε ότι το ίδρυμα αυτό επιστρατεύει δικούς μας, τους εκπαιδεύει στο πώς να μιλούν, πώς να προωθούν τις θέσεις τους χρησιμοποιώντας τα ΜΜΕ (στα οποία έχουν και δικούς τους για ευκολότερη πρόσβαση ειδικά σε κρίσιμες στιγμές), με στόχο την πλύση εγκεφάλου του λαού προς όφελος των θέσεών τους, καθώς την ατζέντα την προμηθεύει το PRIO! Και πώς να παρευρίσκονται με επιτήδειους τρόπους σε διάφορες συναντήσεις για το Κυπριακό…

Ταυτόχρονα με την ίδρυση γραφείου του οργανισμού στην Κύπρο για μεγαλύτερη διείσδυση δικτύωση στην κυπριακή κοινωνία, ίδρυσαν και το ΤΟΣΑΜ στην Τουρκία, το οποίο υποστηρίζουν τόσο οικονομικά όσο και με στρατηγικές συμβουλές και βέβαια ως βιτρίνα (για δημοκρατικές αξίες…) προς όφελος των τουρκικών συμφερόντων.

Ετήσια έκθεση για το 2001 – Η χρηματοδότηση του PRIO είναι απροσδιόριστων πηγών

Ο οργανισμός αυτός, σύμφωνα με τις ετήσιες εκθέσεις του, έχει κρυφούς και απροσδιόριστους χρηματοδότες εκατομμυρίων λιρών και οι οποίοι πληρώνουν και τα έξοδα του γραφείου και προσωπικού στην Κύπρο…

Π.χ. Γράφει σχετική έκθεση: «…Το 2001 το PRIO έχει υπολογισμό 50 εκ. NOK (Νορβηγικών κορόνων). Περίπου το 13% του ποσού αυτού έρχεται ως επιχορήγηση από το Συμβούλιο Ερευνών της Νορβηγίας. Το υπόλοιπο έρχεται υπό τη μορφή υποστήριξης στα διάφορα προγράμματα από άλλες πηγές από τη Νορβηγία και το εξωτερικό, περιλαμβανομένου και του ΥΠΕΞ, του Υπουργείου Άμυνας, του Νορβηγικού Συμβουλίου Έρευνας, τα Ηνωμένα Έθνη και άλλες πηγές».

Επίλυση διαφορών

Η έκθεση για το 2002 γράφει: «Τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό εν πάση περιπτώσει αντιπροσωπεύουν την κύρια βάση των εισοδημάτων του PRIO. Μεταξύ των κυρίων χορηγών του ινστιτούτου εντός της Νορβηγίας είναι το Συμβούλιο Ερευνών, το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Αμύνης. Το PRIO παίρνει χρήματα από διάφορες διεθνείς πηγές, περιλαμβανομένης και της Διεθνούς Τράπεζας και ένα αριθμό ιδρυμάτων. Το PRIO θα προσπαθήσει να διατηρήσει και να καλυτερεύσει τις συνεργασίες του με αυτά τα ιδρύματα, καθώς θα εργάζεται για τη δημιουργία σχέσεων και με άλλες πηγές χρηματοδότησης και πιθανόν συνεργατών τόσο στη Νορβηγία όσο και στο εξωτερικό. Το ινστιτούτο έχει στόχο ν’ αυξήσει τα κέρδη του, ούτως ώστε να εξασφαλίσει τα χρήματα εκείνα για δάνειο για την αποπληρωμή και συντήρηση του κτιρίου στο Fuglehauggata 11…. Μέσω του προγράμματος για Επίλυση Διαφορών και Ειρήνη, το PRIO αναμίχθηκε ενεργά στην επίλυση διαφορών και διαλόγου. Το ινστιτούτο σήμερα εργάζεται στον τομέα αυτό στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια… Μαζί με το πρόγραμμα για τα Βαλκάνια… Μαζί με το Nansen Academy δρα ως μεσολαβητής στη δημιουργία διαλόγου σε διάφορα κέντρα στην πρώην Γιουγκοσλαβία… ιδρύθηκε γραφείο στο Ζάγκρεπ. Επίσης στην Κύπρο…»

Το τουρκικό ενδιαφέρον του PRIO – το ίδιο με εκείνο που πρόβαλαν το Φόρεϊν Όφις και ο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ και η Ουάσινγκτον υπέρ της αποδοχής του Σχεδίου Ανάν.

Είναι σημαντικό το ταυτόχρονο ενδιαφέρον του νορβηγικού αυτού πανεπιστημιακού ινστιτούτου για τις προσπάθειες της… κατοχικής Τουρκίας! Γράφει σχετικό κείμενο του ινστιτούτου με τον χαρακτηριστικό τίτλο: Οι προσπάθειες της Τουρκίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κυπριακή Διένεξη:

«Μία από τις προκλήσεις κλειδί που αντιμετωπίζει η νέα τουρκική κυβέρνηση είναι εκείνη της εξασφάλισης δέσμευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Εδώ, το κύριο πρόβλημα είναι το θέμα λύσης στη διένεξη στην Κύπρο πριν την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. το Δεκέμβριο του 2002. Ως αποτέλεσμα της πίεσης αυτής, η Κύπρος βρίσκεται σε μια από τις πιο ευαίσθητες φάσεις της ιστορίας της με μια πιθανή λύση για τη διένεξη της νήσου να βρίσκεται ενόψη. Όμως, αποτυχία να πιαστεί η ευκαιρία αυτή που παρουσιάζεται σήμερα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το μακρόχρονο διαμελισμό της νήσου με αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά επίσης στις προσπάθειες της Τουρκίας σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Εδώ θα πρέπει ένας, για να καταλάβει βαθύτερα τον επιζήμιο ρόλο του PRIO, να δει το νορβηγικό ενδιαφέρον σε συνδυασμό με το εκδηλωθέν βρετανικό και αμερικανικό ενδιαφέρον, κατά τη διάρκεια της περιόδου της εμφάνισης του εκτρώματος “Ανάν“. Και τις αφόρητες φανερές και κρυφές πιέσεις που χρησιμοποίησαν οι Βρετανοί και Αμερικανοί για άμεση αποδοχή του Σχεδίου πριν την σύνοδο της Κοπεγχάγης και τα παρασκήνια εκεί με τις πρόστυχες προσπάθειες του Λόρδου Χάνεϊ κατά τη διάρκεια της συνόδου… Και την αυτόματη υποστήριξη που του δόθηκε από ορισμένους ε/κ κύκλους. Σήμερα, η ίδια πίεση επανήλθε με τις προσκλήσεις Ανάν για τελεσιγραφικό διάλογο κλεισίματος όπως του Κυπριακού προς όφελος της Τουρκίας πριν από την 1η Μαΐου 2004!

Το ενδιαφέρον της Νορβηγίας!

Είναι άξιον απορίας, μετά τα προαναφερθέντα, το… ενδιαφέρον της Νορβηγίας να “βοηθήσει“ με τόση έντονη δραστηριότητα, επιρροή και οικονομική επιβάρυνση, την Κύπρο να γίνει μέλος της Ε.Ε, διχοτομημένη και αναγνωρίζοντας το κατοχικό καθεστώς ως “κράτος“ προς όφελος της Τουρκίας. Και πότε; Όταν η ίδια έχει, διά δημοψηφίσματος, απορρίψει συμμετοχή της στην Ε.Ε.;! (Η Νορβηγία έχει ένα πολύ καλό σύστημα επιδομάτων, το οποίο δεν θέλει να χάσει με την αναγκαία σε περίπτωση συμμετοχής εναρμόνιση και δεύτερο λόγω διαφορών σε θέματα αλιείας. Επίσης, η Νορβηγία μαζί με τη Βρετανία τη δεκαετία του 1950 και μαζί με άλλες πέντε χώρες δημιούργησαν την EFTA –European Free Trade Association (Ευρωπαϊκές Xώρες Ελεύθερου Εμπορίου) – ουσιαστικά σαμποτάροντας την ΕΟΚ (Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, τότε). Με αποτέλεσμα η Ευρώπη να είχε χωριστεί στις 6 μέσα και στις 7 χώρες έξω, όπως είχαν χαρακτηριστεί (inner 6 and outer 7).

Οι κρυφές χρηματοδοτήσεις

Το νορβηγικό αυτό ινστιτούτο όπως βρήκαμε μέσω των ετήσιων ισολογισμών του χρηματοδοτείται τόσο από τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας της Νορβηγίας όσο και από ξένες κρυφές και όντως απροσδιόριστες πηγές με εκατομμύρια λίρες. Βρήκαμε ότι ταυτόχρονα με τις κινήσεις τους για το Κυπριακό, το 1997 δημιούργησαν και γραφείο υπέρ των τουρκικών συμφερόντων στην Άγκυρα. Είναι γνωστό ότι τέτοια γραφεία δεν δημιουργούνται από τέτοια ινστιτούτα για τα καλά της… ψυχής των ιδρυτών τους, αλλά για πολιτικούς ή για οικονομικούς λόγους. Και στην περίπτωση αυτή φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο λόγος της ανάμιξης του PRIO στο Κυπριακό είναι πρωτίστως οικονομικός και δεύτερον πολιτικός. Λέγοντας αυτό εννοώ ότι, παίρνοντας την αδρή χρηματοδότηση από τις διάφορες κρυφές και φανερές πηγές, για να καλύπτει τις οικονομικές του ανάγκες, αυτό προωθεί και την πολιτική που ζητούν τα διάφορα ξένα κέντρα και “πελάτες“ των προγραμμάτων του.

Αποκαλύψεις

Το Σεπτέμβριο του 2001 ο συνάδελφος Πάμπος Βάσιλα («Σημερινή»)αποκάλυψε με σειρά δημοσιευμάτων του τα τεκταινόμενα στα περιβόητα αυτά σεμινάρια στο Όσλο. Αρχικά τον είχαν προσεγγίσει και εκείνο και είχε πάει. Αλλά, όταν είδε τι είδους εργασίες περιελάμβαναν τα σεμινάρια αυτά και ποια πολιτική προωθούσαν, διαχώρισε τη θέση του ο άνθρωπος και ως τίμιος πατριώτης και γνήσιος δημοσιογράφος εξάσκησε το καθήκον του και τα έβγαλε στη φόρα.

Σύμφωνα με τις έρευνες του συναδέλφου Πάμπου Βάσιλα το PRIO προηγουμένως χρηματοδοτείτο γι’ αυτές τις διεργασίες και αναμίξεις του και από το αμερικανικό ινστιτούτο Φουλμπράιτ. Και ίσως ακόμα να συνεχίζει να χρηματοδοτείται και από το αμερικανικό Φουλμπράιτ και οι χρηματοδοτήσεις αυτές να είναι μεταξύ όλων των υπολοίπων κρυφών χρηματοδοτήσεων που δέχεται το ινστιτούτο είτε μέσω των Υπ. Εξωτερικών και Άμυνας της Νορβηγίας είτε απευθείας. Παράλληλα κανένας δεν μπορεί να υπογραμμίσει μετά βεβαιότητας ότι το ενδιαφέρον αυτό προς όφελος της Άγκυρας και γενικά των τουρκικών συμφερόντων δεν χρηματοδοτείται και από άλλες πηγές της κεμαλικής Τουρκίας (εκτός της πιο πάνω αναφοράς) και που περιλαμβάνεται στις κρυφές πηγές (“άλλες πηγές“) που χρηματοδοτείται το ινστιτούτο αυτό…

Εμπνευστές οι Άγγλοι

Τέλος, είναι σημαντικό να συμπληρώσω υπογραμμίζοντας ότι τα επαναπροσεγγιστικά αυτά σεμινάρια και θέσεις που εκφράζονται ξεκίνησαν από το Κάμπτεν Τάουν του Λονδίνου αρχές της δεκαετίας του 1980. Από την περιβόητη ομάδα των τάχατες “Φίλων της Κύπρου“ με την καθοδήγηση του Φόρεϊν Όφις. Την ομάδα είχε ιδρύσει ο τελευταίος και διχοτόμος κυβερνήτης της Κύπρου Σερ Χιου Φουτ…

Κλείνω με μια από τις πολλές δηλώσεις ξένων εμπειρογνωμόνων και δικηγόρων. «Το Σχέδιο Ανάν είναι ένα ηλίθιο έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας που στοχεύει στην επιβολή εθνικού ξεκαθαρίσματος και προνοιών φυλετικών διακρίσεων και είναι μια μανιώδης απόπειρα να αποδυναμωθεί η Κύπρος». (“Annan plan is a ludicrous crime against humanity seeking to impose ethnic cleansing and apartheid provisions and is a manic attempt to further weaken Cyprus”). Δήλωση ξένων εμπειρογνωμόνων σε συνέδριο στη Λευκωσία που διοργάνωσε το Λόμπι για την Κύπρο που εδρεύει στο Λονδίνο (Cyprus Weekly 14 –20/2/2003).

Το PRIO υποσκάπτει τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων προσφύγων και της Κ.Δ.

Στην περίπτωση της δραστηριότητάς του από το 1997 με τα διάφορα σεμινάρια/εργαστήρια και την ίδρυση και γραφείου στην Λευκωσία για το Κυπριακό το ινστιτούτο αυτό υποσκάπτει, με τη βοήθεια δικών μας σε μεγάλο βαθμό, τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων προσφύγων και της ίδιας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως φανερώνεται και από τις ετήσιες εκθέσεις του, τις δραστηριότητες αυτές χρηματοδότησαν τα Υπουργεία Εξωτερικών και ΄Αμυνας της Νορβηγίας αλλά και τα Υπουργεία Εξωτερικών της Ελλάδας της Τουρκίας και της “κηδεμόνος“ Βρετανίας το γνωστό Φόρεϊν ΄Οφις.

Με αυτά επιβεβαιώνεται για πολλοστή φορά ο ρόλος του Έλληνα ΥΠEΞ Γιώργου Παπανδρέου στην υποστήριξη του εκτρώματος “Ανάν“, τα ζεϊμπέκικά του με τον Τούρκο ομόλογό του και οι αρχικές δηλώσεις Σημίτη υπέρ του Σχεδίου “Ανάν“. Όσον αφορά το βρετανικό Φόρεϊν Όφις δεν χρειάζονται, πιστεύω… διευκρινίσεις για το ρόλο του! Να συμπληρώσω, όμως, ότι με την αποχώρηση της κυβέρνησης Κληρίδη και της διαπραγματευτικής του ομάδας/συμβούλων που ευθύνονται για την ετοιμασία του εκτρώματος Ανάν (Κληρίδη, Βασιλείου, Παπαπέτρου, Μαρκίδη) βλέπουμε μια αλλαγή στη στάση του Α. Παπανδρέου έναντι του Κυπριακού με τις πρόσφατες δηλώσεις στην απάντηση που έδωσε στον Ανάν. Είτε αυτό οφείλεται στην προεκλογική περίοδο που περνά η Ελλάδα όταν και πάντοτε η Κύπρος χρησιμοποιείται ως γεφύρι για τους Ελλαδίτες πολιτικούς είτε γιατί η κυβέρνηση Παπαδόπουλου επηρέασε όντως την ελλαδική στις θέσεις που οφείλει να ακολουθήσει… Θα δούμε.

* Ερευνήτρια/δημοσιογράφος-Λονδίνο.

(Η έρευνα αυτή δημοσιεύθηκε στην “Ελευθερία“ του Λονδίνου στις 4.9.2003).

Υ.Γ. Σχετικά με το θέμα δημοσίευσε επίσης παλαιότερα, διερευνητικά άρθρα και ο αγαπητός Δρ. Μάριος Ευρυβιάδης στο «Φιλελεύθερο» στην Κύπρο όπως αυτό στις 14 και 15 Απριλίου 2011 . «ΜΚΟ: «Κρατικά» Εργαλεία Προπαγάνδα ς, Ελέγχου και… Πλουτισμού». 

https://piotita.gr/2014/12/29/%CE%BC%CE%BA%CE%BF-%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%AC%CE%BD%CE%B4%CE%B1%CF%82-%CE%B5/

Το πραχτικό της συνεδρίας 23.10.2002 στην Αθήνα  υπό την ηγεσία του Project leader Dan Smith PRIO για την προετοιμασία «πυρήνος» υποστήριξης του «Σχεδίου Ανάν» με οδηγίες πώς να.. το υποστηρίξουν.  (Από το βιβλίο της γράφουσας « TOP SECRET – Η Βρετανική κηδεμόνευση του Κυπριακού… Πως φθάσαμε στο σχέδιο «Ανάν»…»  σελ. 254-256. Το βιβλίο εκδόθηκε το 2004 Εκδόσεις Γερμανός Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με την εφημερίδα «Σημερινή» , διανομή Εκδοτικός Οίκος ΔΙΑΣ).