10/1/2021
γράφει ο Φρίξος Δαλίτης
Το Υπουργείο Άμυνας διανύει μια γόνιμη περίοδο, υλοποιώντας τους σχεδιασμούς περαιτέρω ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων και θωράκισης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό στέλλει ως μήνυμα ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Χαράλαμπος Πετρίδης προβαίνοντας σε ένα πρώτο απολογισμό της εξάμηνης παρουσίας του στο τιμόνι του Υπουργείου Άμυνας.
Στη συνέντευξή του στον «Φ» αναφέρεται στους σχεδιασμούς για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Εθνικής Φρουράς και αποκαλύπτει τον προγραμματισμό για το επόμενο διάστημα. Προβαίνει παράλληλα σε μία εκτίμηση όσον αφορά το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων σε σχέση με τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει όσον αφορά την τουρκική επιθετικότητα σε στεριά και θάλασσα. Αξιολογεί τη συμφωνία με τις ΗΠΑ και αναλύει την υλοποίησης της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία. Αποκαλύπτει επίσης το σχεδιασμό αμυντικού μνημονίου με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καθώς επίσης και τη συνεργασία όσον αφορά εξοπλιστικά προγράμματα με το Ισραήλ. Αναδεικνύει τις διπλωματικές ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλα τα επίπεδα με επίκεντρο την ΕΕ. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες για να χαρακτηριστεί η Ανατολική Μεσόγειος περιοχή ναυτικού ενδιαφέροντος, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα ισχυρό ευρωπαϊκό ανάχωμα στην τουρκική προκλητικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει, εντείνονται οι προσπάθειές και τη νέα χρονιά ώστε να υπάρξει μόνιμη παρουσία δυνάμεων από κράτη-μέλη της ΕΕ στην περιοχή.
– Έξι μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων σας στο Υπουργείο Άμυνας, τι απολογισμό κάνετε, σε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη και με πολλές προκλήσεις σε πολλούς τομείς;
Πράγματι, διανύουμε μια εποχή δύσκολη, με την επιδημία να έχει ανατρέψει τις κοινωνικές και οικονομικές σταθερές της ζωής μας και την Τουρκία να κλιμακώνει την επιθετικότητά της. Παρόλα αυτά για το Υπουργείο Άμυνας, που λειτουργεί με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ήταν μια γόνιμη περίοδος. Η Κυπριακή Δημοκρατία θωρακίστηκε περαιτέρω. Συνεχίσαμε την επωφελή στρατηγική των αμυντικών και στρατιωτικών συμμαχιών και ενισχύσαμε το αξιόμαχο των ενόπλων μας δυνάμεων, τόσο σε επίπεδο εκπαίδευσης όσο και εξοπλισμού, με ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα των τελευταίων ετών.
Αντιμετωπίζουμε την κορύφωση της τουρκικής προκλητικότητας στην ΑΟΖ, στην Αμμόχωστο αλλά και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Την κρίση αυτή τη διαχειριζόμαστε σε συνεργασία με τους συμμάχους μας και σε συντονισμό με την Ελλάδα. Παραμένουμε ψύχραιμοι και πιστοί στη θέλησή μας για αποκλιμάκωση.
Είδαμε φέτος για πρώτη φορά τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων στο πλαίσιο της τετραμερούς πρωτοβουλίας με τη συμμετοχή δυνάμεων από Κύπρο, Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία. Πραγματοποιήθηκε επίσης, σαφώς πιο ενισχυμένη, η άσκηση Μέδουσα στην οποία, πέρα από την Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο που συμμετείχαν τα προηγούμενα χρόνια, είχαμε τη συμμετοχή της Γαλλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Την 1η Σεπτεμβρίου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την απόφασή τους για προσωρινή άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών μη – φονικών όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία και ταυτόχρονα την έναρξη παροχής στρατιωτικής επιμόρφωσης και εκπαίδευσης προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Θα ήθελα να επισημάνω τη διεξαγωγή της 1ης κοινής συνεκπαίδευσης μεταξύ των ειδικών δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ, πέραν των ασκήσεων ανθρωπιστικών επιχειρήσεων ή επιχειρήσεων Έρευνας – Διάσωσης.
Επίσης, για πρώτη φορά εφαρμόστηκε και υλοποιήθηκε με ηλεκτρονική διαδικασία η υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών των τελειόφοιτων μαθητών και όλων όσων κλήθηκαν για κατάταξη. Ήταν αναγκαίο ώστε να υλοποιηθεί απρόσκοπτα η κατάταξη των νεοσυλλέκτων της 2020 ΕΣΣΟ σε συνθήκες πανδημίας. Παράλληλα, όμως αποτέλεσε μια από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις η οποία θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια.
– Ποιοι οι στόχοι και προτεραιότητες σας για τη νέα χρόνια; Έχετε καθορίσει ως Υπουργείο Άμυνας οποιαδήποτε πλάνο δράσης;
– Το Υπουργείο Άμυνας έχει πάντοτε πλάνο δράσης το οποίο εμπλουτίζεται και προσαρμόζεται αναλόγως των εξελίξεων. Οι στόχοι μας που πηγάζουν από το πλάνο που έχουμε καταρτίσει, περιλαμβάνουν τη θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω των συμφωνιών αμυντικής συνεργασίας με φίλιες χώρες, την ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς με σύγχρονα μέσα και την ενίσχυση και εξέλιξη δομών και διαδικασιών που σχετίζονται με το προσωπικό και τους πολίτες.
Σε διπλωματικό επίπεδο, για πρώτη φορά στην ιστορία της η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τόσες πολλές και ευρείες αμυντικές συμφωνίες με γειτονικές και φίλιες χώρες εντός και εκτός ΕΕ. Επενδύουμε στην ενίσχυση των υφιστάμενων συμφωνιών αλλά και στη σύναψη νέων. Χαρακτηριστικά, ήδη προετοιμάζεται νέο Μνημόνιο Αμυντικής Συνεργασίας με δύναμη του Κόλπου και συγκεκριμένα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Μετά από παρεμβάσεις, δικές μου και του προκατόχου μου σε διεθνή φόρουμ, διαπιστώνουμε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να χαρακτηριστεί η Ανατολική Μεσόγειος περιοχή ναυτικού ενδιαφέροντος, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα ισχυρό ευρωπαϊκό ανάχωμα στην τουρκική προκλητικότητα. Στο πλαίσιο αυτό θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας και τη νέα χρονιά ώστε να υπάρξει μόνιμη παρουσία δυνάμεων από κράτη-μέλη της ΕΕ στην περιοχή. Ήδη η αρχή έχει γίνει με την υλοποίηση της τετραμερούς δύναμης με τη συμμετοχή της ΚΔ, της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.
Σε ό,τι αφορά την άμυνα, συνεχίζουμε το πολυετές μας πλάνο που αποσκοπεί στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς προκειμένου να καταστεί πιο ισχυρή και ευέλικτη. Την ίδια στιγμή, και παρά τις δυσκολίες, εμπλουτίζουμε σημαντικά το εξοπλιστικό μας πρόγραμμα.
Τέλος, βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη προσπάθεια για δημιουργία μηχανογραφημένου συστήματος που αφορά στα επιταγμένα και απαλλοτριωμένα τεμάχια, ενώ παράλληλα εξετάζονται και βελτιώσεις στη διαδικασία επίδοσης των φύλλων ατομικής πρόσκλησης (ΦΑΠ) σε εφέδρους. Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται και η σύνδεση του αρχείου των εφέδρων με το αρχείο της Αστυνομίας ώστε να βελτιωθεί η διαδικασία προσκλήσεων και παρουσιάσεων εφέδρων για εκπαιδεύσεις και ασκήσεις στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς.
– Η αμερικανική αγορά όπλων έχει μπει πλέον στα σχέδια της Κυπριακής Δημοκρατίας; Έγιναν οποιεσδήποτε ενέργειες; Πώς προχωρά η συνεργασία με τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά θέματα ασκήσεων ή και εκπαίδευσης; Υπάρχουν προγραμματισμένες ασκήσεις;
– Όπως γνωρίζετε τα τελευταία χρόνια οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ έχουν αναβαθμιστεί σημαντικά στους τομείς της ασφάλειας και άμυνας. Η ψήφιση του Νόμου East Med Act τον Δεκέμβριο του 2019 ανέδειξε τη στρατηγική σημασία της Κύπρου αλλά και τη σημασία που έχει για την αμερικανική εξωτερική πολιτική η συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με την Ελλάδα και το Ισραήλ.
Με τον εν λόγω νόμο υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ η ενίσχυση του άξονα συνεργασίας Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας στην περιοχή κυρίως για θέματα ασφάλειας, ενέργειας και αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.
Μετά την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον για προσωρινή άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών μη – φονικών όπλων, συστάθηκε Κοινή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων με σκοπό τη διερεύνηση της δυνατότητας προμήθειας μη φονικού στρατιωτικού εξοπλισμού από τις ΗΠΑ.
Στο πλαίσιο της παροχής στρατιωτικής επιμόρφωσης και εκπαίδευσης από τις ΗΠΑ προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έχει παραχωρηθεί στην Εθνική Φρουρά μία θέση για φοίτηση Αξιωματικού στο U.S. National Defence University College of International Security Affairs, για το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022.
Το Υπουργείο Άμυνας είναι σε επαφή με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία και το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ για εξασφάλιση επιπλέον βραχυπρόθεσμων εκπαιδεύσεων στους τομείς της θαλάσσιας ασφάλειας (maritime security), κυβερνοάμυνας (cyber defence) και ανάπτυξης ηγετικών ικανοτήτων.
Στον τομέα των στρατιωτικών εκπαιδεύσεων, αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο κατέπλευσαν στο Μαρί δύο ταχύπλοα σκάφη των Ειδικών δυνάμεων Ναυτικού των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στην Κύπρο πραγματοποιήθηκαν κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις με σκάφη των ειδικών δυνάμεων του Ναυτικού μας, που αφορούσαν συνεργασία σε θέματα διοικητικής μέριμνας και ναυσιπλοΐας.
Στο άμεσο μέλλον έχει προγραμματιστεί κοινή άσκηση μεταξύ ειδικών δυνάμεων της Κύπρου των ΗΠΑ και της Ελλάδας, η οποία θα διεξαχθεί στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ συμμετέχουν κάθε χρόνο με μέσα στις Πολυεθνικές ασκήσεις «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ» και «ΝΕΜΕΣΙΣ», οι οποίες διεξάγονται στην Κύπρο.
Αναβάθμιση του ρόλου της ΚΔ στην ευρύτερη περιοχή
– Αναμένουμε και μία περαιτέρω ενημέρωση όσον αφορά τη στρατιωτική συνεργασία με τη Γαλλία και τα έργα αναβάθμισης σε στρατιωτικές υποδομές της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως είναι η ναυτική βάση στο Μαρί και η αεροπορική βάση στην Πάφο. Πού βρίσκεται το θέμα και πόσο η πανδημία έχει επηρεάσει αυτούς τους σχεδιασμούς;
-Η συμφωνία με τη Γαλλία αποσκοπεί στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή αλλά και τη συνεργασία για αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων. Στις πτυχές λαμβάνονται υπόψη οι μεταξύ μας διακρατικές συμφωνίες και τα κοινά μας συμφέροντα στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ.
Μεταξύ άλλων, η συμφωνία προβλέπει συνεργασία στους τομείς των εξοπλισμών και αμυντικής τεχνολογίας και εκπαίδευση προσωπικού στις στρατιωτικές σχολές της Γαλλίας. Συμφωνήθηκε επίσης η πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων και οργάνωση αμοιβαίων επισκέψεων στο πλαίσιο δραστηριοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.
Όλα όσα προβλέπονται στη συμφωνία, γίνονται πράξη. Ενδεικτικές είναι οι κοινές ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή δυνάμεων από τη Γαλλία, καθώς και άλλες που ήδη έχουν προγραμματιστεί για τη νέα χρονιά, εφόσον βέβαια το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας.
Η αναβάθμιση στρατιωτικών υποδομών στην Κυπριακή Δημοκρατία, ήταν και παραμένει ένας από τους μεγάλους μας στόχους. Μελετώνται πιθανές λύσεις και βρισκόμαστε σε διαβουλεύσεις προκειμένου να καταλήξουμε σε συμφωνία η οποία θα φέρει ουσιαστικό όφελος και θα αναβαθμίσει το ρόλο της Δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή.
– Είδαμε πρόσφατα την επέκταση των στρατιωτικών συνεργασιών σε ο,τι αφορά ασκήσεις στην περιοχή με προσθήκη και νέων χωρών, όπως για παράδειγμα των ΗΑΕ. Να αναμένουμε προσθήκη και άλλων χωρών σε αυτές τις συνεργασίες, όπως για παράδειγμα της Ιορδανίας;
– Το Υπουργείο Άμυνας έχει αναπτύξει συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος τόσο με χώρες της περιοχής όσο και με πολλές Ευρωπαϊκές και άλλες φίλιες χώρες που επιχειρούν στην περιοχή. Στο πλαίσιο της συνεργασίας με τις ένοπλες δυνάμεις ξένων κρατών έχουν υπογραφεί και υλοποιούνται Προγράμματα Διμερούς και Τριμερούς Αμυντικής Συνεργασίας.
Η συμμετοχή των μελών των Ενόπλων Δυνάμεων μας σε κοινές ασκήσεις, εκπαιδεύσεις και προγράμματα κατάρτισης σε Κύπρο ή στο εξωτερικό, καθώς επίσης και διάφορες ανταλλαγές επισκέψεων αξιωματούχων των Υπουργείων Άμυνας και των Ένοπλων Δυνάμεων με τις χώρες αυτές ενισχύουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Εθνικής Φρουράς και προωθούν τα εθνικά μας συμφέροντα.
Θεωρούμε σημαντική εξέλιξη την προσθήκη χωρών σε κοινές ασκήσεις στη βάση των ήδη υπογεγραμμένων Προγραμμάτων Διμερούς και Τριμερούς συνεργασίας όπως για παράδειγμα τη συμμετοχή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Γαλλίας στην άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ» που διεξήχθη στην Αλεξάνδρεια το Δεκέμβριο και σίγουρα δεν αποκλείεται και η είσοδος περισσοτέρων χωρών.
Όσον αφορά την Ιορδανία, έχουμε ήδη σε ισχύ Πρόγραμμα Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας, έχουμε συμμετάσχει σε κοινές ασκήσεις και πρόθεση μας είναι να ενισχύσουμε αυτή την συνεργασία.
Πάνω από όλα είναι η ασφάλεια και η υγεία
– Η μέχρι στιγμής μη ψήφιση του προϋπολογισμού πώς επηρεάζει το Υπουργείο Άμυνας;
– Μετά από όλα αυτά που σας ανέφερα, θα είναι λυπηρό η Βουλή να μη μας επιτρέψει να συνεχίσουμε απρόσκοπτα το έργο και τα προγράμματά μας. Αναμένουμε και ελπίζουμε ότι τα κόμματα θα φτάσουν έγκαιρα σε συμφωνία. Καθώς το πλάνο μας παρουσιάζει μεγάλο βαθμό συνθετότητας και εμπλέκει πολλούς εξωτερικούς παράγοντες, κάθε μέρα που περνά χωρίς συμφωνία δυσχεραίνει την υλοποίηση του.
– Αρκετά κόμματα στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για τον προϋπολογισμό ζήτησαν να σας δουν. Τι συζητήσατε; Έθεσαν κάτι ως προϋπόθεση;
– Είχαμε μέχρι στιγμής συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ και την πρόεδρο του Κινήματος Αλληλεγγύη. Με τον κ. Σιζόπουλο και με την κ. Θεοχάρους έγινε συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό και τον προβληματισμό που προκάλεσε η καταψήφισή του. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν τέθηκε οτιδήποτε ως προϋπόθεση αναφορικά με επικείμενη κατάθεση ή ψήφιση. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε θέματα της Εθνικής Φρουράς, στο πλαίσιο της άψογης συνεργασίας που έχουμε με όλα τα κόμματα.
– Πώς έχει η κατάσταση σε σχέση με την πανδημία στην Εθνική Φρουρά και πόσο την έχει επηρεάσει;
– Η πανδημία δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την Εθνική Φρουρά. Ως ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς του τόπου σε αριθμό προσωπικού είχαμε κρούσματα αλλά η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Ο αριθμός σε σχέση με το προσωπικό, είναι σε χαμηλά επίπεδα, κάτι που μαρτυρά τη σοβαρότητα και τον επαγγελματισμό με τον οποίο την αντιμετωπίζει το προσωπικό μας, σε συνάρτηση με την τήρηση των μέτρων προστασίας. Παράλληλα όμως, έχουν προσαρμοστεί ανάλογα οι καθημερινές εκπαιδευτικές δραστηριότητες της Εθνικής Φρουράς ώστε να τηρούνται τα μέτρα που προβλέπονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Πάνω από όλα είναι η ασφάλεια και η υγεία όλου του προσωπικού. Έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες για πιστή και αυστηρή τήρηση των μέτρων που προβλέπονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ευχή όλων είναι από τη στιγμή που άρχισε το πρόγραμμα εμβολιασμών, να ξεκινήσει σταδιακά η επιστροφή στην κανονικότητα.
– Πώς αξιολογείτε μέχρι τώρα τον θεσμό των ΣΥΟΠ και πώς προχωρείτε γενικότερα σε σχέση με τους σχεδιασμούς αναβάθμισης της Εθνικής Φρουράς;
– Η αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς περιλαμβάνει ευρύ φάσμα δράσεων το οποίο μεταξύ άλλων αφορά στις συνθήκες διαβίωσης των εθνοφρουρών, τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, την προμήθεια σύγχρονων ειδών ένδυσης και υπόδησης του προσωπικού. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η υπογραφή συμφωνίας με την ΑΗΚ για αντικατάσταση υφιστάμενων ενεργοβόρων φωτιστικών, με φωτιστικά τύπου LED, σε στρατόπεδα και εγκαταστάσεις της Εθνικής Φρουράς. Ο θεσμός των ΣΥΟΠ είναι σχετικά νέος και βρίσκεται υπό αξιολόγηση. Οι πρώτες προσλήψεις ΣΥΟΠ έγιναν το 2016 μετά την απόφαση για μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 14 μήνες. Έγιναν και γίνονται βελτιώσεις στους όρους της σύμβασης που υπογράφουν οι ΣΥΟΠ, με βάση τα εμπειρικά δεδομένα. Οι ΣΥΟΠ αποτελούν πλέον αναπόσπαστο μέρος του αμυντικού σχεδιασμού της Εθνικής Φρουράς και συμβάλουν στη διατήρηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας της Δύναμης.
Η αγορά του Ισραήλ στις πρώτες επιλογές μας
– Στους σχεδιασμούς, όπως έχει αναφερθεί άλλωστε και η ενίσχυση του εξοπλιστικού προγράμματος. Έχουν καθοριστεί οι στόχοι και προς τα που είναι προσανατολισμένοι; Υπήρχε η πρόθεση για ενίσχυση των εξοπλισμών που αφορούσαν drones και άλλο έξυπνο οπλισμό σε συνεργασία κυρίως με το Ισραήλ. Υπάρχει κάποια εξέλιξη; Πού βρίσκεται το θέμα;
-Το εξοπλιστικό μας πρόγραμμα βασίζεται σε συγκεκριμένο πλάνο, εντός του οποίου καθορίζονται οι τομείς που χρήζουν περαιτέρω ενίσχυσης, στη βάση των σύγχρονων αναγκών που προκύπτουν ώστε να καταστεί η Εθνική Φρουρά ικανή αποτρεπτική δύναμη. Παρά τις αντιξοότητες που προκάλεσε στην οικονομία η πανδημία, το πλάνο εφαρμόζεται. Πριν από μερικές βδομάδες εγκρίθηκε από τη Βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός €75 εκατομμυρίων για το έτος 2020 το οποίο και υλοποιήθηκε. Το συγκεκριμένο κονδύλι αφορά στην αναβάθμιση υφιστάμενων οπλικών συστημάτων και στην προμήθεια νέων για την περαιτέρω ενίσχυση των αμυντικών μας δυνατοτήτων. Ήδη προχωρήσαμε στη σύναψη συμφωνιών οι οποίες προνοούν την προμήθεια οπλικών συστημάτων και μέσων που θα υλοποιούνται σταδιακά.
Με το Ισραήλ, τη γειτονική χώρα με τη σπουδαία παράδοση σε τεχνολογικά προηγμένο αμυντικό υλικό, διατηρούμε άριστες σχέσεις και έχουμε συνάψει σημαντικές αμυντικές συμφωνίες. Οπότε είναι στις πρώτες επιλογές μας για προμήθεια συστημάτων στη βάση των αναγκών της Εθνικής Φρουράς. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη φυσικά και είναι στη λίστα των αναγκών μας.
ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/1098685/ypam-prospatheies-ga-monimi-paroysia-dynameon-tis-ee-stin-periochi-mas