8/5/2021
γράφει ο Πέτρος Παντελίδης
Στην Κύπρο έχουμε δύο μορφές της διχοτόμησης, από τις οποίες πρέπει να επιλέξουμε ή να απορρίψουμε και τις δύο.
Η πρώτη επιλογή είναι ο Νίκος Αναστασιάδης να διαπραγματευτεί τη λύση δύο κρατών, την οποία θέτει επιτακτικά η Τουρκία μέσω του Τατάρ. Θα αναγνωρίσουμε έτσι ότι περιοχή της Κ.Δ. που κατέκτησαν με την εισβολή τα τουρκικά στρατεύματα θα είναι το ένα κράτος. Το άλλο κράτος θα είναι η περιοχή που ελέγχει η Κ.Δ., που τώρα είναι ισότιμο μέλος της Ε.Ε. Θα νομιμοποιήσουμε δηλαδή την παράνομη διχοτόμηση που έφερε στην Κύπρο η τουρκική εισβολή με τον εκτοπισμό του ελληνικού πληθυσμού από τις εστίες του και τη συγκέντρωση των Τουρκοκυπρίων στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου. Αυτή είναι η λύση των δύο κρατών, που θέλει ο Τατάρ και η Τουρκία. Αποτελεί αναγνώριση της κατοχής και νομιμοποίηση της διχοτόμησης.
Η δεύτερη επιλογή είναι η σύναψη συμφωνίας για επίλυση του Κυπριακού, που θα περιλαμβάνει τις υποχωρήσεις και τις παραχωρήσεις Χριστόφια – Αναστασιάδη, με την ποντιοπιλατική μεσολάβηση του Γ.Γ. του ΟΗΕ και του πλαισίου του. Η λύση αυτή είναι τουρκικών προδιαγραφών και δεν θα είναι λύση ομοσπονδίας. Οι διαπραγματεύσεις, όταν συνεχιστούν, μπορούν να καταλήξουν μόνο σε μια λύση συνομοσπονδίας δύο κρατιδίων, με αναγνώριση της κατοχής στο κατεχόμενο τμήμα της Κ.Δ., που θα αποτελέσει το ένα από τα δύο κρατίδια. Το άλλο κρατίδιο θα προέλθει από κατάργηση της Κ.Δ. και υποβιβασμό της σε ισότιμο κρατίδιο. Η λύση θα ονομάζεται Δ.Δ.Ο. αλλά στην πραγματικότητα θα είναι συνομοσπονδία, επειδή ήδη με τις συγκλίσεις έχουν καταργηθεί πολλά χαρακτηριστικά ενός ομόσπονδου κράτους. Η λύση αυτή, από κει που μείναμε στον Γκραν Μοντανά, αποτελεί νομιμοποίηση της διχοτόμησης και έλεγχο του νέου κράτους από την Τουρκία. Φυσικά αυτή τη συμφωνία κάποιες ηγεσίες θα την αποκαλούν λύση και επανένωση. Στην πραγματικότητα θα είναι οριστική νομιμοποίηση της διχοτόμησης της Κύπρου σε δύο ισότιμα και κυρίαρχα κράτη, που θα συνεργάζονται. Έτσι η Τουρκία θα έχει τον έλεγχο και των δύο κρατιδίων. Η επανένωση προϋποθέτει απελευθέρωση, δηλαδή αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής, ελεύθερη διακίνηση, εγκατάσταση και κατοχή περιουσίας, αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλη την Κύπρο και εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε όλη την επικράτεια, κάτι που δεν αποδέχεται η Τουρκία.
Όμως έχουμε και τρίτη επιλογή. Να μην αποδεχτούμε τα τετελεσμένα της εισβολής, να μην αποδεχτούμε την παράνομη διχοτόμηση. Να μην αποδεχτούμε οι έποικοι και οι καταχραστές των περιουσιών μας να γίνουν νόμιμοι ιδιοκτήτες ή να στερηθούμε το δικαίωμα περιουσίας, ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης, δικαίωμα που έχουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες. Να αγωνιζόμαστε και να αντιστεκόμαστε για να διατηρηθεί η Κ.Δ., μέλος του ΟΗΕ και της Ε.Ε.
Πολλοί αμέσως θα διαχωρίσουν τη θέση τους και θα πουν, ότι πρέπει να καταλήξουμε σε μια συμβιβαστική λύση ομοσπονδίας, που να επανενώνει την Κύπρο και να τερματίζει τη διχοτόμηση. Αμέσως όμως εγείρεται ένα πραγματικό και ρεαλιστικό ερώτημα. Μπορούμε να τερματίσουμε τη διχοτόμηση και την κατοχή με μια συμβιβαστική λύση (συν)ομοσπονδίας ή απλώς θα τα νομιμοποιήσουμε;
Στις συνομιλίες έχουν ήδη αναγνωριστεί στα συνιστώντα κρατίδια κυριαρχία, δικαίωμα σύναψης διεθνών συμφωνιών και δικαίωμα χορήγησης εσωτερικής υπηκοότητας. Οι κυβερνήσεις των δύο κρατιδίων θα έχουν δικαίωμα να περιορίζουν τη διακίνηση, την κατοχή και τη νομή περιουσίας, καθώς και την άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή του κάθε κρατιδίου.
Με την επιδιωκόμενη λύση θα έχουμε δύο κρατίδια που θα συνεργάζονται, άρα θα έχουμε μια συνομοσπονδία, που θα αντικαταστήσει την Κ.Δ. που θα καταργηθεί, με την υπογραφή της λύσης. Η συνομοσπονδία θα έχει και άλλα ρατσιστικά χαρακτηριστικά, όπως το δικαίωμα του ΒΕΤΟ, την εκ περιτροπής προεδρία, τις εγγυήσεις και τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας. Οι Τούρκοι μάλιστα απαιτούν όχι μόνο πολιτική, αλλά και κυριαρχική ισότητα
Τώρα έχουμε μια παράνομη διχοτόμηση και μια νόμιμη Κ.Δ. μέλος του ΟΗΕ και της Ε.Ε. Με τη λύση, που πιθανόν να μας αναγκάσουν να αποδεχθούμε, θα έχουμε νομιμοποίηση της διχοτόμησης, δύο ισότιμα κρατίδια, στα οποία δεν θα εφαρμόζεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Θα έχουμε, πιθανόν, εγγυήσεις και παραμονή ξένων στρατευμάτων. Το σημαντικότερο όμως θα είναι ότι θα αποδεχτούμε κατάργηση της Κ.Δ., που είναι και ο τελευταίος στόχος της Τουρκίας για επανάκτηση της Κύπρου.
Η επιλογή μας πρέπει να έχει κριτήριο μόνο τη λογική. Και η λογική λέει, ότι αν καταργηθεί η Κ.Δ. δεν θα υπάρχει λύση, αλλά διάλυση και τουρκοποίηση. Αυτό κάποιοι θα το ονομάζουν λύση και επανένωση, μέχρι να αντιληφθούν ότι θα είναι νομιμοποίηση της διχοτόμησης και έλεγχος της Κύπρου από την Τουρκία.
ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/f-me-apopsi/paremvaseis-ston-f/article/1186725/tha-einai-dichotomisi-alla-tha-echei-allo-onoma