Πρώτη Δοκιμή για Ασφάλεια

Print Friendly, PDF & Email

του Κώστα Βενιζέλου

9 Δεκ 2016

 Τα είπαν Κοτζιάς και Τσαβούσογλου, διατηρούνται οι εκατέρωθεν απόψεις για εγγυήσειςpastedGraphic.pdf

Στα δύσκολα επιχειρούν οι πρωταγωνιστές του Κυπριακού να εισέλθουν αγγίζοντας το θέμα των Εγγυήσεων, που όπως συναφώς πληροφορούμαστε, παραμένει βασικό εμπόδιο. Επί του παρόντος τόσο η Αθήνα όσο και η Άγκυρα διατηρούν τις διαχρονικές τους θέσεις.

Μια πρώτη συζήτηση για τα θέματα της Ασφάλειας είχαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας, Νίκος Κοτζιάς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ ακόμη δεν έχει καθοριστεί το ραντεβού Τσίπρα – Ερντογάν. Η συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ έγινε στο περιθώριο της συνόδου του ΟΑΣΕ στο Αμβούργο και πραγματοποιήθηκε στη σκιά πολλών άλλων εξελίξεων που έχουν σημειωθεί την τελευταία περίοδο και επιβαρύνον τις σχέσεις τους (8 στρατιωτικοί, ματαίωση συνάντησης στην Αττάλεια με απόφαση της Άγκυρας, συνεχιζόμενες παραβιάσεις στο Αιγαίο από τουρκικά αεροσκάφη).

Η Αθήνα σε σχέση με το Κυπριακό, έχει ζητήσει πριν από την πενταμερή διάσκεψη να πραγματοποιηθεί συνάντηση του Πρωθυπουργού Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, με στόχο να συζητήσουν το θέμα των εγγυήσεων. Μέχρι στιγμής συνάντηση δεν καθορίσθηκε.

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα σε ένα παιχνίδι τακτικής και εντυπώσεων έσπευσε χθες να ανακοινώσει πως ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα συμμετάσχει στη διάσκεψη για το Κυπριακό. Θέμα μη συμμετοχής  από τουρκικής πλευράς δεν υπήρχε καθώς η Άγκυρα εξασφάλισε το ζητούμενο, που ήταν εν πολλοίς ο καθορισμός ημερομηνίας για την πενταμερή. Χθες, λοιπόν, ο  εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν ανακοίνωσε πως «σε αυτή τη συνάντηση θα συμμετάσχει και ο Πρόεδρός μας. Εμείς από την αρχή ήμασταν ένα βήμα μπροστά. Η τουρκική πλευρά έχει μια πολύ εποικοδομητική στάση. Εμείς αυτή την εποικοδομητική στάση τη συνεχίζουμε.

Στην περίπτωση που γίνουν τα σωστά βήματα μπορώ να πω ότι έχουμε πλησιάσει πολύ στη λύση». Η κίνηση αυτή συνδέεται πρωτίστως με τη γνωστή ρητορική του καθεστώτος Ερντογάν ότι βρίσκεται στο Κυπριακό «ένα βήμα μπροστά από τους Ε/Κ».

Ο κ. Καλίν είπε ότι το 2016 είναι μια κρίσιμη χρονιά για τη λύση και την επανένωση του νησιού. «Η προσδοκία μας ήταν πλέον να υπάρξει αποτέλεσμα. Ξέμεινε για το 2017. Θα προσπαθήσουν να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις και τον Ιανουάριο θα πραγματοποιηθεί πενταμερής», είπε.

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Τουγρούλ Τουρκές αναφερόμενος στο θέμα της Ασφάλειας είπε ότι η Τουρκία δεν είναι εγγυήτρια μόνο του “βορρά” αλλά ολόκληρου του νησιού και πως αυτή η συμφωνία δεν έχει αλλάξει. Ο Τουγρούλ Τουρκές, μιλώντας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση για τους προϋπολογισμούς, είπε ότι «παρά το εμπάργκο που εφαρμόζεται εναντίον των Τ/κ και την άδικη απομόνωσή τους, η Τουρκία συνεχίζει να στηρίζει την ‘’ΤΔΒΚ’’ και θα συνεχίσει να την στηρίζει το 2017».

Τα Ηνωμένα Έθνη διά του απεσταλμένου τους, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα τόσο την Αθήνα όσο και την Άγκυρα, αναγνωρίζει τις δυσκολίες που υπάρχουν στο θέμα της Ασφάλειας, αν και επιχειρεί δημόσια να προτάξει, κυρίως, τη διάθεση των δύο χωρών να συζητήσουν το κεφάλαιο αυτό. Σε συνέντευξή του στον Μπαϊράκ, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε πως απηύθυναν έκκληση σε Άγκυρα, Λονδίνο και Αθήνα επί του θέματος αυτού, καλώντας τις πλευρές να συμβάλουν στην εξασφάλιση των απαραιτήτων συνθηκών και του περιβάλλοντος, ούτως ώστε οι Κύπριοι να μπορέσουν να βρουν λύση. «Κι αυτό αρχίζει με την κατανόηση των απόψεων των πλευρών σχετικά με τις εγγυήσεις. Παραδείγματος χάρη, οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να κατανοήσουν γιατί η συνέχιση των αποτελεσματικών εγγυήσεων της Τουρκίας είναι σημαντική για τους Τουρκοκυπρίους και ταυτόχρονα, κι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να κατανοήσουν γιατί οι απαιτήσεις των Ελληνοκυπρίων είναι σημαντικές», είπε. Ο κ. Άιντα ενημέρωσε χθες διαπιστευμένους πρέσβεις στην Κυπριακή Δημοκρατία για την πορεία των διαπραγματεύσεων ενόψει και την πενταμερή της Γενεύης.

ΑΚΕΛ: Αίτημα στην Κίνα για συμμετοχή στη διάσκεψη

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ζήτησε από την κυβέρνηση της Κίνας να συμμετάσχει στην πολυμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, που θα συγκληθεί στις 12 Ιανουαρίου, προσθέτοντας ότι συνάντησε κατ’ αρχήν θετική ανταπόκριση. Το αίτημα, όπως ανέφερε ο κ. Κυπριανού, τέθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησής του με αντιπροσωπεία του ΚΚ της Κίνας με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό για θέματα Δικαιοσύνης. 

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης μάς δόθηκε η δυνατότητα να αναπτύξουμε τις θέσεις μας αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ταυτόχρονα να ζητήσουμε από την Κίνα να ζητήσει τη συμμετοχή της στη διεθνή διάσκεψη, η οποία θα συγκληθεί στις 12 του Γενάρη για τη συζήτηση του θέματος της ασφάλειας, σε σχέση με τις γενικότερες συζητήσεις που θα γίνουν στο Κυπριακό», ανέφερε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας πως «πρέπει να πω ότι βρήκαμε θετική ανταπόκριση από την αντιπροσωπεία της Κίνας». 

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι «θα διαβιβάσουν βέβαια αυτή την παράκληση στην ηγεσία της χώρας».

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/343709/proti-dokimi-gia-asfaleia

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.