30/11/2021
γράφει ο Στέλιος Παπαντωνίου*
Και ενώ η Τουρκία το 1974 επενέβη στρατιωτικά στην Κύπρο με τη δικαιολογία πως θα αποκαταστήσει την τάξη και θα επαναφέρει το καθεστώς όπως ήταν προ του πραξικοπήματος εναντίον του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, και ενώ θα απέτρεπε ένωση της Κύπρου με άλλη χώρα ή διχοτόμησή της, όπως το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας προνοούσε, στην πραγματικότητα διχοτόμησε την Κύπρο, κατέλαβε το βόρειο της τμήμα, εγκατέστησε εκεί τους Τουρκοκυπρίους και χιλιάδες Τούρκους έποικους, αφού έδιωξε από τα σπίτια και τις περιουσίες τους τούς Ελληνοκύπριους, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη παρακολουθούσαν και οπισθοχωρούσαν ανάλογα με τις διαταγές των εισβολέων.
Και ύστερα από τόσα χρόνια, πλησιάζουμε τον μισό αιώνα, διαβάζουμε τα πρακτικά των συναντήσεων στο Κραν Μοντάνα και επιβεβαιώνουμε πως από μόνη η Τουρκία σκληρύνει συνεχώς τις θέσεις της, θεωρεί δικαίωμά της το να επεμβαίνει στρατιωτικά, κατά παράβαση αρχών των ΗΕ.
Και δέχεται, το πολύ να αλλάξει την ονομασία, αντί Συνθήκη Εγγυήσεως να μετονομαστεί σε Συνθήκη Εφαρμογής, αλλά πρώτα πρέπει οι Τουρκοκύπριοι να νιώθουν ασφάλεια, άρα να έχουν την προστασία της Τουρκίας και των στρατευμάτων εισβολής και κατοχής.
Επίσης, πρέπει να ικανοποιηθεί κάθε αίτημά τους, την ώρα που θεωρήθηκαν το 1964 ως αποσκιρτήσαν μέρος και καλούνταν οι άλλες χώρες να μην το αναγνωρίσουν, τώρα όχι μόνο δικαιώνεται το αποσκιρτήσαν αλλά θα δοκιμάσει και μια πενταετία διοίκησης του νησιού με Τουρκοκύπριο πρόεδρο και όλα τα παρεπόμενα, άλλες δυο πενταετίες με Ελληνοκύπριο, και βλέπουμε.
Αν είμαστε καλά παιδιά, ίσως η Τουρκία επανεξετάσει σε δεκαπέντε χρόνια το θέμα αποχώρησης στρατευμάτων της, αν δεν επέμβη στο μεταξύ για να κατασπαράξει τους εναπομείναντες.
Ήδη όμως ετοιμάζει στρατιωτικές βάσεις στα παράλια, στην ενδοχώρα, αεροδρόμια και λιμάνια να επιβλέπει όχι μόνο την Κύπρο αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο, κι εμείς περιμένουμε την καλή της θέληση.
Κι επειδή μάλλον δεν θα ανήκουμε στους ζώντας σε μια δεκαπενταετία, άρα δεν θα αξιωθούμε να παρακολουθήσουμε συζητήσεις αν τα τουρκικά στρατεύματα θα ξεκουμπιστούν από τον τόπο, αντίθετα θα παρακολουθούμε το καρκίνωμα της Τουρκίας να κάνει τις μεταστάσεις του εδώ κι εκεί, σε ξηρά θάλασσα και αέρα.
Στο μεταξύ, το πολύ εμείς να προσπαθούμε να μεταφράσουμε τα πρακτικά των συναντήσεων των «επιφανών και αξιόπιστων κυπρίων» που θα συνέρχονται για να συμβουλέψουν τους ηγέτες, πώς να πείσουν τους Ελληνοκύπριους ότι «τα τουρκικά στρατεύματα είναι φιλικά και δεν επιδεικνύουν εχθρικές διαθέσεις εναντίον μας».
Ήδη υπάρχει πολλή προπαιδεία στα τοιαύτα, και πολλοί δημοσιογράφοι και γλωσσάριοι ξέρουν καλά τη δουλειά!
Γρηγορείτε!
*Εκπαιδευτικός
ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/f-me-apopsi/paremvaseis-ston-f/article/1344056/kai-eno-i-toyrkia