12/3/2022
γράφει ο Ανδρέας Πιμπίσιης
Η αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ και το ενδεχόμενο συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας ένεκα των νέων δεδομένων που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αναμένεται να επηρεάσει και την Κύπρο και ήδη στις δύο πλευρές του συρματοπλέγματος βλέπουν τον δικό τους ρόλο αλλά και λόγο που θέλουν να έχουν επί των εξελίξεων.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ανέφερε (σε συνέντευξη στον Άλφα) πως το Ισραήλ δεν θα κινηθεί χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις σχέσεις του με την Κύπρο. Σημείωσε πως νομικά η Κύπρος μπορεί να εμποδίσει την κατασκευή ενός αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Τουρκία. Όπως εξήγησε: «Ναι μεν δεν μπορείς να αποτρέψεις ως παράκτιο κράτος να περάσει ένας αγωγός από την ΑΟΖ -γιατί η ΑΟΖ δεν είναι κυρίαρχη θάλασσα, κυρίαρχη θάλασσα είναι τα χωρικά ύδατα- αλλά μέσα στην ίδια την UNCLOS (Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας) υπάρχουν προβλέψεις που επιβάλλουν τη διαβούλευση ανάμεσα στα εμπλεκόμενα κράτη για την όδευση αγωγού».
Στα κατεχόμενα η ηγεσία των Τουρκοκυπρίων εκτιμά πως θα έχει ρόλο και λόγο σε περίπτωση που προχωρήσει μια τέτοια συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις των Ερσίν Τατάρ και Φαΐζ Σουτζούογλου (πηγή Γκιουνές, Οντά, ΓΤΠ) για το ενδεχόμενο ενεργειακής συνεργασίας Ισραήλ και Τουρκίας. Ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι όλες οι συμφωνίες που θα συναφθούν στο νησί και γύρω από αυτό πρέπει να έχουν την έγκριση της «ΤΔΒΚ» και ότι οι Τουρκοκύπριοι διαβουλεύονται με την Τουρκία σε αυτά τα θέματα. Ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν δύο κράτη στο νησί και χαρακτήρισε απαράδεχτο το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα θεωρεί νόμιμο «τον ελληνοκυπριακό τομέα», κατά την έκφρασή του. Υποστήριξε και τα εξής: «Στο θέμα των θαλασσίων και αποκλειστικών οικονομικών περιφερειακών μας δικαιωμάτων σε αυτή την περιοχή, σε συνεργασία με την Τουρκία τα μοιραζόμαστε όλα αυτά με τη διεθνή κοινότητα για να βαδίσουμε προς την κατεύθυνση των δικών μας συμφερόντων. Δεν αποδεχόμαστε ως μοναδικό συνομιλητή την Κυπριακή Δημοκρατία και όλες αυτές τις συμφωνίες που θα γίνουν μαζί της. Διότι πρέπει να ληφθεί και η δική μας έγκριση».
Ο λεγόμενος πρωθυπουργός Φαΐζ Σουτζούογλου ανέφερε στο Oda TV ότι θα ενεργήσουν παράλληλα με τις αποφάσεις που θα λάβει η Τουρκία στη διεθνή σκηνή. Είπε το εξής: «Οι απόψεις μας είναι παράλληλες με εκείνες της μητέρας πατρίδας Τουρκικής Δημοκρατίας. Όποιες και αν είναι οι απόψεις της μητέρας πατρίδας πάνω σε αυτό το θέμα, όποια και αν είναι τα βήματα που θα κάνει, έτσι θα είναι και η δική μας άποψη. Θα ενεργήσουμε μαζί με την Τουρκία. Η μοίρα μας και το μέλλον μας είναι κοινά».
Εξάλλου, ο ηγέτης του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουντρέτ Οζερσάι, ανέφερε, σύμφωνα με την εφημερίδα Αβρούπα (πηγή ΓΤΠ), ότι είναι σημαντική η συνάντηση του Ισραηλινού Προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα μετά από 14 χρόνια και το γεγονός ότι σε αυτή την συνάντηση ήρθε στο προσκήνιο η ενεργειακή συνεργασία. Ο Οζερσάι επεσήμανε ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ αναβαθμίστηκαν ξανά στο ανώτατο επίπεδο και ότι «είναι εξαιρετικά κρίσιμο το γεγονός ότι ως σημείο έναρξης είναι η ενεργειακή συνεργασία». Σύμφωνα με τον Οζερσάι αυτό επιβεβαιώνει ότι η εδώ και χρόνια προσέγγισή του ότι πρέπει να αναπτυχθεί ένα μοντέλο συνεργασίας ανάμεσα σε όλους τους ενδιαφερόμενους παίκτες στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ένα «ρεαλιστικό όραμα». Ο κ. Οζερσάι είπε ακόμα, ότι αυτές οι νέες εξελίξεις μπορεί να δώσουν τη δυνατότητα στους Τουρκοκύπριους να γίνουν «παίκτης που κτίζει το παιχνίδι» στην Ανατολική Μεσόγειο μαζί με την Τουρκία.
Θέλει δύο κράτη κάτω από την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Μπορεί να υπάρχουν δύο κράτη στην Κύπρο κάτω από τη σκέπη της ΕΕ, υποστήριξε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ενώ επανέλαβε ότι οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι η «κόκκινη γραμμή». Σε ομιλία του στην Ένωση Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών στην Αττάλεια, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι μία από τις πιο σημαντικές ημερομηνίες για την Κύπρο ήταν η ημερομηνία του 1571, όταν περιήλθε στην οθωμανική κυριαρχία.
«Είμαστε πάντα στην Κύπρο και προσπαθούμε να διατηρήσουμε την παρουσία μας», είπε. Ακόμη και όταν έφυγε η Οθωμανική Αυτοκρατορία από την Κύπρο, ο Ερσίν Τατάρ είπε «εμείς οι Κύπριοι πάντα κοιτούσαμε στην Ανατολία. Κοιτάζαμε τα βουνά του Ταύρου. Πάντα ονειρευόμασταν πότε θα έρθει η Τουρκία μας στην Κύπρο». Σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη στις 20 Ιουλίου 1974 ξεκίνησε μια νέα εποχή.
Ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι υπάρχουν δύο «ξεχωριστοί κυρίαρχοι λαοί» στην Κύπρο και ότι η δική του πολιτική βασίζεται σε αυτό. Όπως είπε, ο δρόμος για μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη συμφωνία στην Κύπρο είναι να υπάρχουν δύο χωριστά κράτη που ζουν δίπλα-δίπλα. Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι «δεν μιλάμε πια για ομοσπονδία», υποστηρίζοντας ότι η θέση της ομοσπονδίας σημαίνει την πλήρη αποχώρηση της Τουρκικής Δημοκρατίας από την Κύπρο διαχρονικά και είπε ότι δεν θα συναινέσουν ποτέ σε αυτό. Σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι η «κόκκινη γραμμή». Ερωτηθείς για τα Βαρώσια, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι το άνοιγμά τους ήταν ένα μεγάλο πολιτικό βήμα και ότι παρά την πανδημία, περίπου 400 χιλιάδες άτομα επισκέφτηκαν την πόλη.
Στο ερώτημα εάν θα ήθελε να δει την Κύπρο στην ΕΕ και τα τουρκικά ως επίσημη γλώσσα της ΕΕ, ο Ερσίν Τατάρ απάντησε «αν μπορούμε να είμαστε στην ΕΕ ως ξεχωριστό κράτος, φυσικά, η τουρκική μπορεί να είναι η επίσημη γλώσσα της ΕΕ. Μπορεί να υπάρχουν δύο κράτη στην Κύπρο κάτω από τη σκέπη της ΕΕ».
ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/1421558/blepoyn-rolo-kai-log-ga-endechomeno-energiakis-synergsias-israil-toyrkias