13/6/2022
Είμαστε πολίτες που ανησυχούμε για την ασφάλεια και άμυνα της Κύπρου και συντάξαμε το παρόν, επειδή οι υποψήφιοι δεν έδωσαν επαρκή στοιχεία για τις θέσεις τους στο μείζον εθνικό μας θέμα και ιδιαίτερα για το κεφάλαιο τής ασφάλειας στην λύση που υποστηρίζουν για το Κυπριακό, καθώς και για την άμυνα τής Κ.Δ., που θα έπρεπε να κυριαρχούν στην προεκλογική περίοδο, δεδομένου ότι σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζει η πατρίδα μας είναι η συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας. Ενισχύει με επιθετικά οπλικά συστήματα τις κατοχικές δυνάμεις, διεκδικεί παράνομα μεγάλο τμήμα τής ΑΟΖ τής Κ.Δ., άρχισε εποικισμό τής κλειστής περιοχής Αμμοχώστου, προγραμματίζει την κατασκευή αεροναυτικής βάσης στο Λευκόνοικο-Μπογάζι και προωθεί μουσουλμάνους μετανάστες στις ελεύθερες περιοχές για την δημογραφική αλλοίωση τους. Τελικός στόχος της Τουρκίας είναι ο έλεγχος όλης της Κύπρου.
Το Εθνικό μας θέμα το Κυπριακό που είναι θέμα εισβολής, κατοχής, εποικισμού, εθνοκάθαρσης, ακολούθησε λανθασμένη πορεία και με ευθύνη των δικών μας κυβερνήσεων, μετατράπηκε σε δικοινοτική διαφορά με την υιοθέτηση λύσης ΔΔΟ, η οποία επιβλήθηκε από την Τουρκία και Βρετανία προς εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων (νομιμοποίηση κατοχής, διαιώνιση παραμονής Βρετανικών Βάσεων) και με εισήγηση της Βρετανίας, συμπεριλήφθηκε και στο ψήφισμα του Σ. Α /ΟΗΕ 649/1990.
Σήμερα η Τουρκία μετακινήθηκε από την συγκεκαλυμένη μορφή συνομοσπονδίας δύο κρατών (Δ.Δ.Ο.), στην υποστήριξη συνομοσπονδίας δύο κρατών, που εξυπηρετεί καλύτερα τον στόχο της για έλεγχο όλης της Κύπρου. Είναι τραγικό και συνάμα ανεπίτρεπτο ότι, παρά την θέληση και την αποφασιστικότητα του Κυπριακού Ελληνισμού, ο οποίος απέρριψε με την συντριπτική πλειοψηφία τού 76.8% το Σχέδιο Ανάν που ήταν λύση Δ.Δ.Ο., να καλλιεργούνται ολέθριες ψευδαισθήσεις ότι η Δ.Δ.Ο δεν είναι το Σχέδιο Ανάν. Θυμόμαστε την ρήση που επικράτησε στην Κύπρο τότε από τους μεσολαβητές τού ΟΗΕ, «ένα σχέδιο από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους», που τελικά εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της Αγγλίας και Τουρκίας, γι’ αυτό και απορρίφθηκε. Δεν εξασφάλιζε συνθήκες ασφάλειας για τους ́Ελληνες της Κύπρου, γινόταν κατάλυση της Κ.Δ. και η Τουρκία θα αποκτούσε τον έλεγχο όλης της νήσου.
κ.κ. Υποψήφιοι, η Τουρκία δια της ισχύος της, υλοποιεί την επεκτατική της πολιτική, μεγεθύνεται η Τουρκική απειλή και εμείς αντί να ισχυροποιούμε την άμυνα, δυστυχώς ακούγονται φωνές όπως «Η στρατιωτική αδυναμία μας είναι η δύναμη μας». Τα τελευταία 18 χρόνια (από εμφανίσεως του σχεδίου Ανάν) ατόνησε η προσπάθεια για συνεχή αναβάθμιση τής αμυντικής θωράκισης τού κράτους μας.
Στο νέο ασταθές παγκόσμιο γεωπολιτικό-στρατηγικό περιβάλλον και σε ότι αφορά την Ν.Α. Μεσόγειο, λόγω του φυσικού αερίου και της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας, εμείς δεν πράττουμε όσα θα έπρεπε για την άμυνα τής Κύπρου. Ο πρόσφατος πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας απέδειξε περίτρανα ότι:
α) Το διεθνές δίκαιο δεν είναι αρκετό για την ασφάλεια μιάς χώρας. Χρειάζονται και ισχυρές ένοπλες δυνάμεις (Ε.Δ) και αποτελεσματική διπλωματία.
β) Τα κράτη για την αντιμετώπιση εχθρικών απειλών, πρέπει να βασίζονται στις δικές τους Ε.Δ., για να ασκούν με αποτελεσματικότητα το δικαίωμα αυτοάμυνας τους. Οι ξένοι θα προστρέξουν σε βοήθεια μόνο αν εξυπηρετούνται τα δικά τους συμφέροντα και έχουν ανταλλάγματα.
Η Κύπρος χρειάζεται ισχυρή άμυνα και ενδυνάμωση της δυνατότητας αυτοάμυνας της, αλλά οι κυβερνήσεις τής Κ.Δ. δεν έπραξαν όσα θα έπρεπε για την αύξηση των δαπανών άμυνας, τον εκσυγχρονισμό των μέσων και οπλικών συστημάτων τής Ε.Φ. και την αγορά νέων στην ημικατεχόμενη πατρίδα μας, η οποία δεν έχει Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) και Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) με τις δυνατότητες που απαιτεί το σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον.
Μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου, υποτιμά την αξία του παράγοντα της στρατιωτικής ισχύος, με το σκεπτικό ότι είμαστε μικρή χώρα και είναι μάταιο να δαπανούμε μεγάλα ποσά για την άμυνα, όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε την πανίσχυρη Τουρκία. Είναι λανθασμένη αντίληψη που οδήγησε στην παραμέληση της άμυνας και στην αποδοχή το κράτος μας να μην έχει Ε.Δ. στα πλαίσια λύσης του Κυπριακού. Επειδή οι ισχυροί δεν σέβονται τις ανοχύρωτες πολιτείες, όλες οι χώρες και οι πλέον μικρές, έχουν Ε.Δ., όχι για να ανταγωνιστούν τις ισχυρές, αλλά για να λειτουργούν αποτρεπτικά στην επιθετικότητα τους (οι ισχυροί να υπολογίζουν κόστος σε αίμα και διεθνή κατακραυγή).
Τον Φεβρουάριο του 2023 θα γίνουν οι προεδρικές εκλογές και ζητούμε από εσάς τους υποψηφίους όπως τοποθετηθείτε δημόσια για τις απόψεις-προτάσεις σας στο εθνικό μας θέμα (πτυχή της ασφάλειας στην λύση του Κυπριακού) και την άμυνα της Κ.Δ., επειδή θεωρούμε αυτό το κριτήριο πολύ σημαντικό για την επιλογή προέδρου τής Κ.Δ., δεδομένου ότι το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο, λόγω τής συνεχιζόμενης επιθετικότητας τής Τουρκίας σε βάρος τής Κύπρου και τού κινδύνου για την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού και του κράτους της Κ.Δ. Ιδιαίτερα θέλουμε να γνωρίζουμε άν προτίθεστε να αυξήσετε τις δαπάνες για την άμυνα και σε ποιό ποσοστό επί τού ΑΕΠ και να αναθεωρήσετε την θέση τής Κ.Δ. για αφοπλισμό του Κυπριακού κράτους (να μην έχει δικαίωμα να έχει ́Ενοπλες Δυνάμεις στα πλαίσια λύσης του Κυπριακού), ώστε να έχει αποτρεπτική ικανότητα έναντι εχθρικών απειλών.
Φοίβος Κλόκκαρης Αντιστράτηγος ε.α, Ζήνα Πουλλή Εκπαιδευτικός, Χρήστος Κουμενίδης Ταξίαρχος ε.α, Αλέξης Κωνσταντίνου Ακαδημαϊκός-Δικηγόρος, Ανδρέας Γεωργίου Ταξίαρχος ε.α, Χρήστος Δημοσθένους Ταξίαρχος ε.α, Γιώργος Χατζηκωστής Εκπαιδευτικός