Τρία «θέλω» από την Ουάσιγκτον

Print Friendly, PDF & Email

Το τηλεφώνημα του Άντονι Μπλίνκεν προς τον Κωνσταντίνο Κόμπο ήρθε σε μια στιγμή κατά την οποία η Λευκωσία προετοιμάζεται για τη Νέα Υόρκη όπου το ζητούμενο παραμένει το πως ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα πειστεί για να προχωρήσει στον διορισμό ενός απεσταλμένου στο Κυπριακό.

Και μια αμερικανική στήριξη αυτή τη στιγμή μπορεί να αποβεί καθοριστική στις προσπάθειες να σημειωθεί κινητικότητα η οποία σε κατοπινό στάδιο θα φέρει και επανέναρξη συνομιλιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το τηλεφώνημα Μπλίνκεν προς Κόμπο έγινε με πρωτοβουλία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών και κράτησε πάνω από μισή ώρα. Όσον αφορά το Κυπριακό από τη συζήτηση των δύο υπουργών Εξωτερικών η Λευκωσία κρατά την ξεκάθαρη θέση της Ουάσιγκτον όσον αφορά τη λύση του Κυπριακού: απορρίπτεται η λύση δύο κρατών και στηρίζεται η λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ» κατά τη συνομιλία των δύο υπουργών Εξωτερικών ο Κωνσταντίνος Κόμπος είχε την ευκαιρία να αναφέρει στον Άντονι Μπλίνκεν τα σημεία εκείνα που κατά την άποψη της Λευκωσίας θα μπορούσε η Ουάσιγκτον να βοηθήσει στο Κυπριακό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από κυπριακής πλευράς:

  1. Τέθηκε η ανάγκη να συνεχιστεί η στήριξη των προσπαθειών για επανέναρξη των συνομιλιών μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
  2. Να ασκηθούν οι απαραίτητες πιέσεις προς την τουρκική πλευρά και κυρίως προς την Τουρκία προκειμένου διαφοροποιήσουν την πολιτική τους και να επιτρέψουν σε επανέναρξη των προσπαθειών στο Κυπριακό.
  3. Να γίνουν κινήσεις προς την πλευρά του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κατά τρόπο ώστε ο ίδιος να προχωρήσει σε διορισμό απεσταλμένου στο Κυπριακό.

Ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι οι Κόμπος και Μπλίνκεν συζήτησαν, κατά την επικοινωνία τους, την περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ, το Κυπριακό, εξελίξεις στην Ουκρανία, και τον ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος ως πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην ανακοίνωση προστίθεται πως «στο πλαίσιο της τηλεφωνικής συνομιλίας, οι δυο Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσης της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ, το Κυπριακό, την Ουκρανία, αλλά και για τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος ως πυλώνας σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο».

Οι δυο Υπουργοί, αναφέρεται, «είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις επί των προσπαθειών του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, εντός του συμφωνημένου πλαισίου λύσης, ως αυτό καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών». Παράλληλα, οι δύο Υπουργοί προέβησαν σε ανασκόπηση του ευρύτερου πλαισίου συνεργασίας Κύπρου – ΗΠΑ, περιλαμβανομένου του πολιτικού σχηματισμού 3+1, «ο οποίος αποτελεί έμπρακτη δέσμευση στην περιφερειακή ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Εξάλλου, σε γραπτή του δήλωση, ο Εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μάθιου Μίλερ, ανέφερε ότι οι δύο Υπουργοί συζήτησαν «την ανθεκτική διατλαντική ενότητα ενάντια στον αδικαιολόγητο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη δέσμευση της Κύπρου για προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο». Ο κ. Μπλίνκεν «υπογράμμισε» τη δέσμευση των ΗΠΑ στη συνεχή επένδυση στη διμερή σχέση ΗΠΑ-Κυπριακής Δημοκρατίας και την ετοιμότητα των ΗΠΑ να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της Κύπρου για επανένωση του νησιού, καταλήγει η δήλωση του κ. Μίλερ.

Ο ΥΠΕΞ Κόμπος είχε, στο μεταξύ την περασμένη εβδομάδα, συνάντηση με τον αναπληρωτή βοηθό υπουργό Διεθνών Σχέσεων, στο υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Πασκάλ, με τον οποίο συζήτηση το θέμα της απαλλαγής της Κύπρου από τη θεώρηση διαβατηρίων. Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Ρ. Πασκάλ σημείωσε ότι για να μπορέσει η Κύπρος να ενταχθεί στο πρόγραμμα απαλλαγής από θεώρηση (Visa Waiver Program-VWP) θα χρειαστεί να γίνει αρκετή δουλειά ακόμα. Υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για ένα πολύπλοκο θέμα για το οποίο χρειάζεται αρκετή δουλειά.

«Συνεργαζόμαστε στενά με χώρες όπως η Κύπρος που θέλουν να συμμετάσχουν στο VWP για να διασφαλίσουμε ότι πληρούν τις προϋποθέσεις. ‘Εχουμε πολύ αυστηρές απαιτήσεις που θέτει το Κογκρέσο, καθώς πρόκειται για πρόγραμμα ασφάλειας, για να διασφαλίσουμε ακριβώς ότι και οι δύο χώρες είναι ασφαλείς», ανέφερε. Τέλος σημείωσε τη αποφασιστικότητα που υπάρχει και από τις δύο χώρες για να προχωρήσει το όλο θέμα.

ΠΗΓΗ:ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 9/8/2023