Η ενέργεια στη Σκακιέρα του Κυπριακού

Print Friendly, PDF & Email

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

22 Δεκ 2016

Το «κομβικό» τεμάχιο 10 στην Exxon Mobil, όπου διευθύνων σύμβουλος είναι ο νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον
Οι αιτητές, με τους οποίους θα διαπραγματευτεί η ομάδα που έχει οριστεί από την Κυβέρνηση, είναι για το ερευνητικό τεμάχιο 6 η κοινοπραξία ENI και TOTAL, για το τεμάχιο 8 η εταιρεία ENI και για το τεμάχιο 10 η κοινοπραξία Exxon Mobil και Qatar Petreleum

Σε ένα ακόμη ενεργειακό βήμα προχώρησε η Κυβέρνηση με την ανακοίνωση των εταιρειών, με τις οποίες θα υπάρξει διαπραγμάτευση για τα οικόπεδα 6, 8 και 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, ολοκληρώνοντας έτσι το πρώτο σκέλος του γ’ γύρου αδειοδότησης.

Το Προεδρικό, 18 μέρες πριν την έναρξη των κρίσιμων συνομιλιών για το Κυπριακό, σφίγγει τον κλοιό των έμμεσων πιέσεων προς την Τ/κ πλευρά, στέλνοντας μήνυμα ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωράει κανονικά, κάτι άλλωστε που ανέφερε και ο Υπουργός Ενέργειας στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι «Άλλο η διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό και άλλο η στρατηγική για την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου στην κυπριακή ΑΟΖ».

Ωστόσο, τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα στο οικόπεδο 10 που κατοχυρώθηκε στην κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί σημαντική παράμετρο, η οποία θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο και στο ζήτημα του κυπριακού προβλήματος, καθώς ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, της κυβέρνησης Τράμπ, Ρεξ Τίλερσον, είναι ο διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Λακκοτρύπη, η Κυβέρνηση προχωράει με βάση τον προγραμματισμό της διότι, όπως λέγει, «η βασική μας προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι περαιτέρω ερευνητικό πρόγραμμα και αν είναι δυνατόν περαιτέρω ανακαλύψεις, κάτι που θα μας βοηθήσει να αξιολογήσουμε καλύτερο το ενεργειακό δυναμικό».

Διεθνολόγοι, όπως ο Γιώργος Κέντας, ανέφεραν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να συνεισφέρει τα μέγιστα στην προσπάθεια για πίεση προς την Τουρκία, ώστε να κάνει τα απαραίτητα βήματα για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό ή ακόμα και στη διαφύλαξη των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την αξιοποίηση του Φυσικού Αερίου.

Ειδικά για το τεμάχιο 10, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «το γεγονός ότι είχαμε πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις τόσο από τεχνικής όσο και οικονομικής άποψης για το συγκεκριμένο τεμάχιο μας αφήνει αισιόδοξους για τις προοπτικές του. Βεβαίως, με βάση και τις τεχνικές προτάσεις που έχουμε λάβει, θα πρέπει να γίνουν γεωτρήσεις, για να αποδειχθεί και το ενεργειακό δυναμικό του κάθε τεμαχίου, αλλά το γεγονός ότι έχουμε λάβει αυτού του είδους τις προτάσεις για επενδύσεις σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον για τον τομέα των υδρογονανθράκων μας αφήνει συγκρατημένα αισιόδοξους».

Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως διαπραγματευτεί για το τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ με την κοινοπραξία ΕΝΙ – TOTAL και για το τεμάχιο 8 με την εταιρεία ΕΝΙ. Η απόφαση, ουσιαστικά, πάρθηκε στη βάση της εισήγησης που είχε κάνει ο Υπουργός Ενέργειας, που ήταν βασισμένη στην εισήγηση της τεχνοκρατικής συμβουλευτικής επιτροπής.

Γεωτρήσεις σε 24 με 36 μήνες
Το Υπουργικό Συμβούλιο όρισε διαπραγματευτική ομάδα, της οποίας θα ηγούνται οι Υπουργοί Ενέργειας, Οικονομικών και Εργασίας και στην οποία θα συμμετάσχει αριθμός τεχνοκρατών και εξωτερικών συμβούλων. Ο χρονικός ορίζοντας των διαπραγματεύσεων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες με την κυβέρνηση να φιλοδοξεί να ολοκληρώσει τη συγκεκριμένη διαδικασία μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου.

Η διαπραγμάτευση θα περιλαμβάνει όλους τους όρους του διαγωνισμού, οι όποιοι ήταν στη βάση των κριτηρίων αξιολόγησης, με τους οποίους πάρθηκε η απόφαση. Η προσπάθεια της Διαπραγματευτικής Ομάδας θα είναι να βελτιωθούν αυτοί οι όροι, τόσο οι τεχνικοί και οικονομικοί όσο και οι νομικοί πάνω στο συμβόλαιο.

Στη διαπραγμάτευση θα συζητηθεί και το καυτό ζήτημα για το πότε θα έχουμε τις πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις, καθώς ένα από τα βασικά κριτήρια της τεχνικής αξιολόγησης ήταν ο αριθμός και η ταχύτητα των γεωτρήσεων της κάθε εταιρείας ή κοινοπραξίας. Ο Υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι «έχουμε ουσιαστικά το κάθε συμβόλαιο έρευνας αναλογικού καταμερισμού, που είναι χρονικής διάρκειας επτά ετών, η οποία χωρίζεται σε τρεις περιόδους. Η πρώτη είναι τρία χρόνια, η δεύτερη δύο χρόνια και η τρίτη είναι επίσης δύο χρόνια».

Στην περίπτωση που η διαπραγμάτευση είναι επιτυχής και νοουμένου ότι θα ληφθεί έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα ακολουθήσουν οι υπογραφές των συμβολαίων αναλογικού καταμερισμού. Σε αντίθετη περίπτωση, η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί με τον πρώτο επιλαχόντα στα τεμάχια όπου υπάρχει.

Σημαντική η γεώτρηση στο Τεμάχιο 11
Η Κυβέρνηση περιμένει με ιδιαίτερη αγωνία τα αποτελέσματα της γεώτρησης που προγραμματίζεται εντός του δεύτερου τριμήνου του 2017 από την TOTAL στο τεμάχιο 11. Ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι «η κάθε γεώτρηση που γίνεται στην περιοχή μας, είτε πετυχημένη είτε αποτυχημένη, δίνει πάρα πολύ σημαντικά στοιχεία στην προσπάθειά μας να ερμηνεύσουμε τη γεωλογία της κυπριακής ΑΟΖ.

Προς αυτή την κατεύθυνση είναι και οι συζητήσεις που έχουμε με την αιγυπτιακή πλευρά, για να λάβουμε τα γεωλογικά στοιχεία της γεώτρησης του Zohr, που δεν μας αφορούν άμεσα, αλλά θα μας βοηθήσουν να σχηματίσουμε μια καλύτερη εικόνα ως προς τη γεωλογία της περιοχής μας».

Σε ερώτηση είπε ότι για το τεμάχιο 12 «βρισκόμαστε στο στάδιο συζήτησης των εταιρειών μεταξύ τους για τη σύναψη συμβολαίων πώλησης. Είναι το πλέον ουσιαστικό επόμενο βήμα, για να προχωρήσουμε σε δεσμευτικό σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής».

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/390358/i-energeia-sti-skakiera-tou-kypriakou

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.