Γιάννος Χαραλαμπίδης, Τα Τουρκικά παιχνίδια στην Κύπρο. Άλλο Ρωσική εισβολή και άλλο Τουρκική; (Βίντεο)

22/8/2023

Τι αλήθεια επιδιώκει η Τουρκία με τις νέες προκλητικές ενέργειες στην Κύπρο; Ο Γεωπολιτικός Αναλυτής, Κύριος Γιάννος Χαραλαμπίδης μιλάει για τους τρεις στόχους της Τουρκίας στην μεγαλόννησο αλλά και την διαφορετική αντιμετώπιση της Ρωσικής εισβολής από την Τουρκική από την διεθνή κοινότητα Μεταξύ άλλων ο Κύριος Χαραλαμπίδης σημειώνει, Για να έχουμε την εικόνα, να μπορούν να αντιληφθούν, η Πύλα είναι ένα μεικτό χωριό το οποίο έχει παραμείνει τουρκοκυπριακό.

Οι Τούρκοι αυτή τη στιγμή προσπαθούν να ενώσουν μία περιοχή που ονομάζεται χωριό Άρσος μέσω του χωριού, μέσω του χωριού Τρούλλι, Κελιά, να παρακάμψουν, αυτό είναι το κρίσιμο σημείο, τις Βρετανικές Βάσεις και σε χρόνο ρεκόρ με τα άρματα τους να μπορούν να βρίσκονται στη Λάρνακα δηλαδή να καταλάβουν το λιμάνι και το αεροδρόμιο. Δεν είναι, δεν είναι απλά ότι δηλαδή θέλουν να ξαναφτιάξουν ένα κομμάτι δρόμο που είναι στη νεκρή ζώνη, αλλά είναι η στρατηγική διάσταση του ζητήματος. Για αυτό η όλη ιστορία δεν είναι τόσο απλή. Θέλουν να χρησιμοποιήσουν ακριβώς για να το πετύχουν την νεκρή ζώνη, την οποία δεν θεωρούν νεκρή ζώνη αλλά θεωρούν κατεχόμενο έδαφος.

Πρέπει για τους ακροατές να επισημανθεί το εξής, ότι η λεγόμενη νεκρή ζώνη είναι έδαφος της κυπριακής δημοκρατίας η οποία, ως το κράτος που αναγνωρίζεται στα Ηνωμένα Έθνη, έχει εξουσιοδοτήσει τις ειρηνευτικές δυνάμεις να περιπολούν επι τη βάση εντολών για να διατηρείται η ασφάλεια και η ειρήνη σε όλη τη γραμμή αντιπαράταξης, δηλαδή η κατάπαυση στην να το πω καλύτερα του πυρός και επί τούτου υπάρχει το άρθρο 186 του 64 και τα υπόλοιπα άρθρα, τα υπόλοιπα, οι υπόλοιπες αποφάσεις του Συμβουλίου ασφαλείας για ανανέωση της θητείας που εκδίδονται κάθε έτος. Άρα το θέμα είναι ιδιαιτέρως σημαντικό από στρατηγικής άποψης και από άποψης ασφάλειας (…) Είναι στρατηγικής σημασίας, διότι έτσι μπορούμε να παρακάμψουν τις Βρετανικές βάσεις που σημαίνει ότι έχουν ήδη δημιουργήσει τετελεσμένα. Άρα δεν τους ενδιαφέρει πλέον τι θα γίνει. Προσοχή εδώ. Έχουν ενώσει το κομμάτι των χιλίων μέτρων το οποίο ήθελαν για να μπορούν πλέον να ενώνουν, Άρσος, Κονιάκ, Άγιος Νεόφυτος Τρούλος, Κελιά, Λάρνακα.

Οι Τούρκοι θέλουν τώρα δύο πράγματα. Λένε ότι η νεκρή ζώνη, το συγκεκριμένο σημείο είναι κατεχόμενο έδαφος, δεν είναι των Ηνωμένων Εθνών και θέλουν να αρπάξουν μία περιοχή που περιλαμβάνει και το μεικτό χωριό της Πύλας. Αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο είναι ότι μπορούν να παρακάμψουν τις Βρετανικές Βάσεις και πολύ σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μπορούν να βρεθούν στη Λάρνακα και σε στρατηγικά σημεία όπως το λιμάνι και το αεροδρόμιο και το τρίτο, διότι λίγοι το ξέρουν, προσοχή. Η συμφωνία μεταξύ των ειρηνευτών στη νεκρή ζώνη υπογράφεται μεταξύ του ΟΗΕ και της κυπριακής δημοκρατίας. Οι Τούρκοι εγείρουν θέμα υπό την εξής έννοια. Ότι δεν μπορεί πλέον τα Ηνωμένα έθνη να περιπολούν στη νεκρή ζώνη ή να ενεργούν στα κατεχόμενα εάν δεν υπογράφει χωριστή συμφωνία με το ψευδοκράτος. Καταλαβαίνετε ποιο είναι το επόμενο βήμα. Έχουμε πρώτο είναι πως θέλουν να αρπάξουν ένα κομμάτι της νεκρής ζώνης, δεύτερο στρατηγικά να βρεθούν και στρατιωτικά να βρεθούν στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο και τρίτον θέλουν να αλλάξουν το καθεστώς, το καθεστώς της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο. Που τι σημαίνει αυτό σημαίνει κατάργηση του ψηφίσματος 186 το ψήφισμα του 186 του 64 δεν αναφέρεται μόνο στην ειρηνευτική δύναμη.

Προσοχή, είναι το ψήφισμα, το θεμελιώδες που είχε γίνει εφιάλτης του Ραούφ Ντεκτάς και για αυτό κατηγορούσε το συμβούλιο ασφαλείας ότι αναγνωρίζει την κυπριακή δημοκρατία ως η μόνη νόμιμη εξουσία στη νήσο Κύπρο. Έγινε η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία. Έχουμε πληρώσει κόστος και ως Κύπρος και Ελλάδα διότι εμείς ταχθήκαμε μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και πολύ σωστά διότι, είχε γίνει μία εισβολή και χαλάσαμε την σχέση μας μαζί με τη Ρωσία. Ποιο ήταν το όφελος το οποίο εισπράξαμε ηθικό, πολιτικό, πρακτικό από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς δεν είχαμε συνδέσει ως Κύπρος και Ελλάδα το Κυπριακό πρόβλημα μαζί με το Ουκρανικό πρόβλημα. Δηλαδή δεν μπορεί η Κύπρος και η Ελλάδα να ψηφίζουν για κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας επειδή εισέβαλε την Ουκρανία και την ίδια στιγμή η Τουρκία όχι μόνο κατέχει την Κύπρο, αλλά συνεχίζει να συμπεριφέρεται με τη δημιουργία τετελεσμένων και επέκταση της εισβολής χωρίς η Κύπρος και η Ελλάδα να ζητά επιβολή κυρώσεων.

 

Πηγή: Real FM (Τέρενς Κουίκ)