Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά τη συνάντησή του με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας

Print Friendly, PDF & Email

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

22/12/2016 15:02

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα συνάντηση με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Mustafa Akıncı, στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό. 

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από τον χώρο διεξαγωγής των συνομιλιών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η σημερινή του συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη «ήταν απόλυτα δημιουργική, κατά την οποία οι δύο διαπραγματευτές μάς ενημέρωσαν για τις μέχρι σήμερα συναντήσεις και την όλη συζήτηση επί των εκκρεμούντων θεμάτων. 

Θα πρέπει να ομολογήσω ότι υπήρξε πρόοδος σε κάποια κεφάλαια, υπάρχουν ακόμη κάποιες εκκρεμότητες σε κάποια άλλα, έχουν καλύψει (οι διαπραγματευτές) ένα ευρύ φάσμα, από τη διακυβέρνηση μέχρι σημαντικά θέματα εν πάση περιπτώσει που απασχολούν τη διαπραγμάτευση, και έχουμε συμφωνήσει ότι θα συνεχίσουν οι διαπραγματευτές τις συχνές και πυκνές συναντήσεις τους, ενώ την ίδια ώρα με τον κ. Akıncı θα συναντηθούμε στις 4 του Γενάρη, μη αποκλειόμενης και της 7ης». 

Ερωτηθείς πώς διαμορφώνεται η συνολική εικόνα από πλευράς προόδου ενόψει και της συνάντησης της Γενεύης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «εάν υπήρξε πρόοδος; Λέμε ότι υπήρξε». 

Σε ερώτηση αν αυτή η πρόοδος φέρνει τις δύο πλευρές πιο κοντά, ώστε να υπάρξει ένα πιο απτό αποτέλεσμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι υπήρξε πρόοδος «σε θέματα, τα οποία έχουν συζητηθεί και υπάρχουν και άλλα που θα συζητηθούν στις 4 του Γενάρη, αφού προετοιμαστούν προηγουμένως με εντατικές διαβουλεύσεις που θα έχουν οι διαπραγματευτές». 

Ερωτηθείς αν σήμερα αντηλλάγησαν απόψεις για το ποιοι θα συμμετέχουν στη διάσκεψη στην Γενεύη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «η Ανακοίνωση (της 1ης Δεκεμβρίου) λέει ότι στις 12 θα προστεθούν οι εγγυήτριες δυνάμεις, αλλά εν συνεχεία διαλαμβάνεται και η πρόνοια ότι θα προσκληθούν και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, όπως απαιτείται. Και μεταξύ των μελών που οπωσδήποτε αποτελούν τη διεθνή σύμβαση περί εγγυήσεων είναι και η Κυπριακή Δημοκρατία. Επομένως, ο καθένας μπορεί να δίνει την ερμηνεία του, αλλά τα δεδομένα είναι εκεί». 

Κληθείς να πει αν με τον κ. Akıncı συζήτησε σήμερα το θέμα της συμμετοχής στη διάσκεψη στην Γενεύη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι το ζητήματα «θα συζητηθεί περαιτέρω την ώρα που πρέπει». 

Ερωτηθείς αν με τον κ. Akıncı θα συζητήσει και το θέμα της Ασφάλειας πριν από τη μετάβαση στην Γενεύη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε θετικά. «Βεβαιότατα, και το Εδαφικό και το Περιουσιακό και τα υπόλοιπα. Προτού πάμε στην Γενεύη θα έχουν καλυφθεί όλα τα θέματα με διασταυρούμενη διαδικασία», υπογράμμισε. 

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει μετάβαση του στην Αθήνα για συντονισμό με την Ελληνική Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος είπε «προβλέπω ότι ναι». 

ΠΗΓΗ:http://www.pio.gov.cy/MOI/pio/pio2013.nsf/All/EB44DA84C6114A1CC2258091004797E7?OpenDocument&L=G

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.