«Κύπρος – η επανένωση αποδεικνύεται απατηλή»

ΤΗΣ ΦΑΝΟΥΛΑΣ ΑΡΓΥΡΟΥ

23 Δεκ 2016

ΧΑΡΤΗΣ που συνοδεύει την έκθεη του Αμερικανικού Κογκρέσου για το Κυπριακό

ΓΙΑΤΙ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟ ΜΕΛΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΝΤΑΜΕΡΗ

Μια αναλυτική και πολυσέλιδη έκθεση, από το Τμήμα Έρευνας του Αμερικανικού Κογκρέσου, με συγγραφέα τον Vincent. L. Morelli, ημερομηνίας 15 Δεκεμβρίου 2016, που ετοιμάστηκε για την Επιτροπή και τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου με τίτλο «Κύπρος – η επανένωση αποδεικνύεται απατηλή», φανερώνει γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ήταν και δεν είναι ακόμα συμβαλλόμενο μέλος στην περιβόητη πενταμερή.

Αφού ο ερευνητής κάνει μιαν αναδρομή στην ιστορία του Κυπριακού, αν και με ελλείψεις ως προς τα παλαιότερα ιστορικά γεγονότα, καταγράφει με αρκετή λεπτομέρεια τα πολύ πρόσφατα γεγονότα από την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν μέχρι σήμερα.

Η έκθεση είναι αρκετά ενημερωτική ως προς τις διαπραγματεύσεις που έγιναν στο Μον Πελεράν, το παρασκήνιο πριν ξεκινήσουν και τους στόχους τους, και μας ξεκαθαρίζει γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία, κατ’ απαίτησιν των Τούρκων, δεν περιλαμβάνεται στην πενταμερή.

Στο θέμα της πενταμερούς η έκθεση αναφέρεται σε δημόσιες δηλώσεις τού ψευδοϋπουργού εξωτερικών των κατεχομένων Ερτογρούλογλου, ο οποίος εισηγήθηκε ότι καμία συμφωνία δεν μπορεί να υπογραφεί μεταξύ της ηγεσίας της Δημοκρατίας της Κύπρου (Republic of Cyprus) και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Για τον κ. Ερτογρούλογλου, φαίνεται -γράφει- η ισότητα κυριαρχίας δεν είναι η ίδια με πολιτική ισότητα, και ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να δεχθούν μια συμφωνία, εκτός και αν υπογραφεί από δύο ισότιμους κυρίαρχους ηγέτες (equal sovereign leaders), εννοώντας ότι η αναγνώριση της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια τελική συμφωνία.

Αντιδρώντας -συνεχίζει- ο Ε/κ Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι σε ουδεμία περίπτωση το καθεστώς στις κατεχόμενες περιοχές θα αναβαθμιστεί, εφόσον αποτελεί προϊόν παράνομης πράξης. Η δήλωση του κ. Χριστοδουλίδη έγινε τον Οκτώβριο του 2016, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του World Energy Congress στην Κωνσταντινούπολη.

Αμφότερες οι πλευρές διαφωνούν ως προς το πώς θα δημιουργηθεί το νέο ενωμένο κράτος. Οι Τουρκοκύπριοι το θέλουν να ιδρυθεί ως δύο ισότιμα «ιδρυτικά κράτη»(παρθενογένεση) και να ονομάζεται κάτι άλλο από «Δημοκρατία της Κύπρου», ενώ οι Ε/κ θέλουν το θέλουν να δημιουργηθεί ως εξέλιξη της υφιστάμενης Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι Τουρκοκύπριοι δεν δέχονται το 28% εδάφους που τους παραχωρούν οι Ελληνοκύπριοι και επιμένουν στο 29%, με την Τουρκία να είναι ανυποχώρητη στο θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων.

Πολλά τα αδιευκρίνιστα ζητήματα

Προς το παρόν, τονίζει ο συγγραφέας, δεν είναι ξεκάθαρο ποιους συμβιβασμούς και τι υποχωρήσεις έκανε η κάθε πλευρά, και ποιες είναι οι λεγόμενες συγκλίσεις, έχοντας αναφέρει προηγουμένως (ο συγγραφέας) ότι ο κ. Ιωάννης Κασουλίδης στη Νέα Υόρκη είχε πει, πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, ότι δεν δεσμευόταν η κυβέρνηση Αναστασιάδη να δεχθεί τις συγκλίσεις που είχαν συμφωνήσει οι Χριστόφιας-Ταλάτ.

Επισημαίνει ότι μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο ποια θα είναι η διαπραγματευτική διαδικασία τον Ιανουάριο του 2017, έτσι και συγκληθεί η πενταμερής διάσκεψη για να συζητήσει τα τελικά θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων. Ήδη τα πράγματα δεν είναι καθαρά ως προς το ποιοι θα κληθούν να παραστούν, περιλαμβανομένου και του ρόλου της ΕΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, πόσα στρατεύματα θα μείνουν στο νησί και για πόσο καιρό, και ότι τα θέματα ίσως να είναι και αιτία αμφότερες οι πλευρές να χάσουν το ενδιαφέρον τους για μια συμφωνία.

Ενέργεια και αμερικανική οικονομική εμπλοκή

Ολοκληρώνοντας, ουσιαστικά γράφει ότι το αμερικανικό ενδιαφέρον για λύση άρον άρον, με τις επαφές Τζο Μπάιντεν και Βικτώρια Νούλαντ, σχετίζονται με το θέμα της Ενέργειας.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία, η συνεχιζόμενη απειλή από το Ισλαμικό Κράτος και οι αυξανόμενες προοπτικές, η Ανατολική Μεσόγειος -περιλαμβανομένης της Κύπρου- να μπορούν να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο στο θέμα της ενέργειας, έχουν συντείνει στην επείγουσα ανάγκη να βρεθεί μια λύση πριν λήξει η θητεία της νυν αμερικανικής κυβέρνησης», τονίζει.

Και κλείνει υπενθυμίζοντας ότι, μια τέτοια διευθέτηση του Κυπριακού, θα εμπλέξει τις ΗΠΑ με μια δέσμευση για οικονομική βοήθεια για την εφαρμογή της λύσης, για την οποία το Κογκρέσο θα κληθεί να μελετήσει! Εννοώντας ότι θα χρειαστεί οι ΗΠΑ να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη. Εξ ου και ο τίτλος «Η επανένωση αποδεικνύεται απατηλή».

ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/390682/kypros-i-epanenosi-apodeiknyetai-apatili

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.