7/9/2023
γράφει ο Κώστας Βενιζέλος
Υπό τη στενή παρακολούθηση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) βρίσκονται όλα όσα διαδραματίζονται στις ελεύθερες περιοχές σε σχέση με τα επεισόδια και τις ακραίες εκδηλώσεις, των σοβαρών επεισοδίων, που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι τουρκικές υπηρεσίες, με δράση και στις ελεύθερες περιοχές, έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στα όσα συνέβησαν σε Χλώρακα και Λεμεσό και έχουν ενώπιον τους διάφορα σενάρια προς εφαρμογή. Τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο, μη αποκλειομένου και του ενδεχόμενου προβοκάτσιας, όσο και στο πεδίο της προπαγάνδας και της προώθησης πολιτικής.
Σε σχέση με το ενδεχόμενο προβοκάτσιας, η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται στην πρίζα, παρακολουθώντας τις όποιες πιθανές κινήσεις και ενέργειες της ΜΙΤ, η οποία έδειξε πολλά δείγματα γραφής στο παρελθόν. Άλλωστε δεν θα ήταν δύσκολο σε μια εκδήλωση, για παράδειγμα, με κουκουλοφόρους να παρεισφρήσουν και εντεταλμένοι άνθρωποι των τουρκικών υπηρεσιών, ειδικά εκπαιδευμένοι και προκαλέσουν τα χειρότερα. Αυτό έγινε και στο παρελθόν, κυρίως για σκοπούς παρακολούθησης και όχι μόνο. Η Κυπριακή Δημοκρατία, παρακολουθώντας τις τουρκικές κινήσεις, λειτουργεί και αποτρεπτικά, κυρίως σε μια περίοδο εντάσεων.
Η ΜΙΤ, η οποία εδρεύει στην λεγόμενη τουρκική πρεσβεία στα κατεχόμενα, διαθέτει μηχανισμούς αξιοποίησης των εξελίξεων αλλά και εργαλειοποίησης των γεγονότων, μέσα από την «παραγωγή» προπαγάνδας ενώ στην μεγάλη εικόνα βρίσκεται, όπως έχει αναφερθεί και το σενάριο προβοκάτσιας. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως σε πεδίο της εργαλειοποίησης και της προπαγάνδας αναδεικνύεται το διαχρονικό αφήγημα της τουρκικής πλευράς, αλλά με έντονο και επικαιροποιημένο τρόπο, ότι δήθεν η κυπριακή κοινωνία χαρακτηρίζεται από ισλαμοφοβία και ρατσισμό. Και τούτο ξεκίνησε ήδη να χρησιμοποιείται ως «επιχείρημα» για να αναδειχθεί η «αναγκαιότητα» διατήρησης των εγγυήσεων και της παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων στο νησί. Ήδη αυτή η προσέγγιση, με αφορμή τα επεισόδια σε Χλώρακα και Λεμεσό, παρουσιάσθηκε από τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, σε μια δήλωση, η οποία φαίνεται, όπως όλα δείχνουν, να ετοιμάσθηκε από την τουρκική «πρεσβεία» και την ΜΙΤ.
Ο Ερσίν Τατάρ, όπως είναι γνωστό, υποστήριξε ότι οι επιθέσεις σε τζαμιά και ξένους υπηκόους στην «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες και ισχυρίσθηκε ότι τα πρόσφατα γεγονότα «αποτελούν εκδήλωση των άσχημων επιθέσεων κατά του Ιερού Κορανίου και της αυξανόμενης ξενοφοβίας σε ορισμένα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ο κατοχικός ηγέτης ανέφερε περαιτέρω ότι «τη στιγμή που ο τουρκικός στρατός αποσυρθεί από το νησί, στόχος ρατσιστικών επιθέσεων θα είναι οι Τουρκοκύπριοι. Κανείς δεν πρέπει να το αμφισβητήσει αυτό. Αυτό είναι το συμπέρασμα που θα βγάλουμε από το περιστατικό στη Λεμεσό. Η εγγύηση της Τουρκίας και η παρουσία του τουρκικού στρατού εδώ είναι ζωτικής σημασίας για εμάς».
Σημειώνεται δε ότι ο Τατάρ επιχειρεί να παρουσιαστεί ότι εκπροσωπεί όσους μουσουλμάνους διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές. Αντιγράφει τον Ερντογάν, που αυτοπαρουσιάζεται ως ο… πατερούλης του μουσουλμανικού κόσμου. Αυτά έχουν να κάνουν με την προσπάθεια, συστηματική και μεθοδική, εργαλειοποίησης της θρησκείας. Πρόκειται για μια πρακτική, που χρησιμοποιείται από την κατοχική Τουρκία σε διάφορες περιπτώσεις, πέραν από την Κύπρο και την Ελλάδα ( Θράκη), κυρίως σε χώρες με μουσουλμανικό πληθυσμό. Το πώς μπορεί, βέβαια, ο Τατάρ να παρουσιάζεται εκπρόσωπος των μουσουλμάνων είναι ένα ζήτημα, που μόνο η τουρκική «πρεσβεία» και η ΜΙΤ γνωρίζει καθώς συνδέεται με τους σχεδιασμούς τους στο νησί.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στο ίδιο μήκος κύματος, ήταν και η τουρκική αντίδραση με το περιστατικό ρίψης μολότοφ σε τέμενος στη Λεμεσό. Γεγονός, που προκάλεσε ακόμη την αντίδραση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προέβη σε δήλωση. Υπήρξε οργανωμένη συντονισμένη αντίδραση για ένα γεγονός, το οποίο δεν φαίνεται να έχουν ανάμιξη Ελληνοκύπριοι, όπως συναφώς έχει αναφέρει και ο υπεύθυνος του τεμένους. Άλλωστε, σε μια περίοδο κατά την οποία η τουρκική πλευρά ήταν στριμωγμένη μετά τα επεισόδια στην Πύλα και την επίθεση κατά των μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης, μια επίθεση σε τέμενος φάνταζε βολική για να παρουσιαστεί και η ελληνική πλευρά ότι έχει παρόμοιες συμπεριφορές με την κατοχική πλευρά. Ακόμη και η ρίψη μολότοφ να αφορούσε ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ Σύρων, που μένουν στη Λεμεσό, που είναι ένα ενδεχόμενο, το γεγονός έτυχε πλήρους αξιοποίησης από την κατοχική πλευρά.
Πράκτορες με κράνος σε εκδήλωση με ελληνική σημαία
Το πώς λειτουργούν οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας και με ποιόν τρόπο «διεισδύουν» στις ελεύθερες περιοχές, τούτο μερικές φορές γίνεται γνωστό και από δημοσιεύματα στα τουρκικά ΜΜΕ.
άρθρο, που δημοσιεύθηκε στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις», στις 26 Ιουλίου 2022, σημειώνεται πως «Τουρκοκύπριοι μοτοσικλετιστές, με μηχανές που έφεραν πινακίδες εγγραφής της Κυπριακής Δημοκρατίας και κρατούσαν ελληνικές σημαίες, συμμετείχαν σε εκδήλωση μοτοσικλετιστών, ενημερώνοντας τις υπηρεσίες μας, την ΜΙΤ και τον στρατό μας, για όλες τις κινήσεις. Χρησιμοποιήσαμε ακόμη και την ελληνική σημαία ( ως κάλυψη) για να προστατεύσουμε τα σύνορα της ‘’ΤΔΒΚ’’. Οι πράκτορες μας έκρυψαν την ταυτότητα τους γιατί φορούσαν κράνος και έφεραν το καθήκον τους με επιτυχία.
Τις δυσκολότερες στιγμές τις βίωσαν κατά την επιστροφή τους, προσπαθώντας να πείσουν τους Τούρκους στρατιώτες ότι είναι και οι ίδιοι Τούρκοι». Αυτό είναι ένα παράδειγμα δράσης της ΜΙΤ και το πώς μπορεί να παρεισφρήσουν πράκτορες της σε εκδηλώσεις στις ελεύθερες περιοχές. Σε μια άλλη περίπτωση, ενός ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε, στις 20 Ιουλίου 2020, από το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι TRT World, με τίτλο «Neonazi of Mediteranean»( Νεοναζί της Μεσογείου), η Κύπρος παρουσιάζεται ως χώρα που ανέχεται και «εκτρέφει» φαινόμενα ναζισμού και ρατσισμού. Στο ντοκιμαντέρ, που είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο, χρησιμοποιήθηκαν και κρυφές κάμερες ενώ πολλές δηλώσεις Ελληνοκυπρίων πέρασαν από μοντάζ και έγιναν αγνώριστες. Οι δημιουργοί του είναι τουρκικής καταγωγής δημοσιογράφοι με ευρωπαϊκά διαβατήρια.
Πώς δρουν οι Υπηρεσίες
Υπήρξαν πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν, κατά τις οποίες η ΜΙΤ είχε δράσει στις ελεύθερες περιοχές, με την οργάνωση επιχειρήσεων. Αποστολές έγιναν και από πράκτορες της αλλά και συνεργάτες της υπηρεσίας.
Μια περί[1]πτώση ήταν η δολοφονία του Θεόφιλου Γεωργιάδη το 1996. Οργανώθηκε από τη ΜΙΤ και εκτελέσθηκε από συνεργάτες καθώς ο Θεόφιλος ενοχλούσε με την πολιτική του δραστηριότητα.
Σημειώνεται περαιτέρω η σχέση των τουρκικών υπηρεσιών με τον υπόκοσμο στα κατεχόμενα και η αξιοποίηση του μέσα από τις σχέσεις που έχει με ανθρώπους του υπόκοσμου στις ελεύθερες περιοχές. Δεν είναι τυχαίο, που η πρώτη επαφή μετά την εισβολή και συγκεκριμένα το 1975, έγινε μεταξύ του υπόκοσμου ένθεν κακείθεν της κατοχικής γραμμής. Ναρκωτικά και εμπόριο όπλο αποτελούν μέχρι σήμερα τα βασικά «προϊόντα» συναλλαγής και συνεργασίας τους.
Στα πλαίσια αυτά η τουρκική πλευρά, είχε περιπτώσεις κατά τις οποίες είχε ζητήσει «μικρή» ή «μεγάλη» χάρη από τους εδώ συνεργάτες της. Είναι σαφές πως τα όσα διαδραματίζονται στις ελεύθερες περιοχές αξιοποιούνται στο έπακρο από την τουρκική πλευρά. Στο πεδίο της προπαγάνδας, υπάρχουν μηχανισμοί να προβληθεί διεθνώς- εστιάζοντας και στους μουσουλμάνους- ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και η κοινωνία είναι δήθεν ισλαμοφοβική, ξενοφοβική, ρατσιστική, εξυπηρετώντας έτσι τα αφηγήματα τους στο Κυπριακό. Το ανησυχητικό, πάντως, είναι να προχωρήσει η κατοχική πλευρά σε προβοκάτσια.
ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/politiki/article/1380356/senaria-tis-mit-gia-provokatsia-ke-ergaliopiisi-ton-episodion/