Υλοποιώντας τον οδικό χάρτη στα Ελληνοτουρκικά

24/9/2023

Η Θέση του «Φ»

ΤΟ Κυπριακό και τα ελλαδοτουρκικά έχουν παράλληλες πορείες και εκ των πραγμάτων αλληλοεπηρεάζονται. Αφορά ένα πολιτικό δόγμα, το οποίο διαμορφώνει, καθορίζει εν πολλοίς, εδώ και δεκαετίες, τις σχέσεις της Ελλάδος και της Τουρκίας. Η τουρκική εισβολή το 1974, έχει διαμορφώσει νέα δεδομένα. Η κατοχή εδαφών της Κύπρου από την Τουρκία, δεν επιτρέπει σε καμία ελληνική κυβέρνηση να συναινέσει σε πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων με την κατοχική δύναμη.

Είναι ξεκάθαρο πως η ομαλοποίηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις περνά μέσα την άρση των κατοχικών δεδομένων στην Κύπρο. Ακόμη και όσοι στην Αθήνα κατά καιρούς επέλεξαν να αγνοήσουν αυτή την παράμετρο, βρήκαν μπροστά τους κάποια στιγμή το Κυπριακό. Κι αυτό γιατί η Τουρκία στρατηγικά έχει στις προτεραιότητες της την υλοποίηση των σχεδιασμών της στην ευρύτερη περιοχή.

ΣΤΗ ΝΕΑ Υόρκη, την περασμένη Τετάρτη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ένα προγραμματισμένο προ πολλού ραντεβού. Προηγήθηκε, πάλιν στην αμερικανική μεγαλούπολη, συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών. Το κλίμα, όπως μεταδόθηκε, ήταν καλό καθώς αυτό ήταν επιλογή και των δυο πλευρών. Επενδύουν αμφότερα τα μέρη στην ανάδειξη μιας  θετικής εικόνας, γνωρίζοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν στα μεγάλα ζητήματα. Είναι προφανές πως δεν μπορούν να αγγίξουν τα ακανθώδη ζητήματα. Αυτά που αφορούν διαχρονικές διαφορές καθώς οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες. Έχουν καθορίσει ένα οδικό χάρτη, με σειρά επαφών σε διάφορα επίπεδα. Από την εφαρμογή του οδικού αυτού χάρτη, πολλά θα εξαρτηθούν για το τι μέλλει γενέσθαι.

Η ΑΘΗΝΑ έχει κάθε λόγο να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με την Τουρκία. Η Άγκυρα μπορεί, λόγω ευρωτουρκικών, να βολεύεται με μείωση της έντασης. Βολεύεται να πέσουν οι τόνοι. Ο δρόμος είναι, όμως, φαντάζει μακρύς και ανηφορικός.  Η Τουρκία προφανώς και θα πρέπει να κάνει πολλά και δεν διαπιστώνεται διάθεση από τουρκικής πλευράς.  Ο δρόμος είναι μακρύς γιατί η κατοχική δύναμη επιμένει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών αλλά και τη συνέχιση της κατοχής στην Κύπρο μέσω διαφόρων προτάσεων για λύση δυο κρατών.

ΜΙΑ συνάντηση προφανώς και έχει τη χρησιμότητα της. Είναι φανερό πως όσο υπάρχει επικοινωνία, πολλά προβλήματα μπορούν να αποφεύγονται. Αυτό, βέβαια, αφορά μια κανονική χώρα, δημοκρατική, που λειτουργούν θεσμοί και εφαρμόζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό δεν αφορά, βέβαια, την Τουρκία. Δεν ανήκει σε αυτήν την κατηγορία των χωρών.

ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1387959/ilopiontas-ton-odiko-charti-sta-ellinotourkika/