24/9/2023
γράφει ο Άριστος Μιχαηλίδης
Εντάξει, το εμπεδώσαμε από καιρό, το επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το βράδυ της Παρασκευής μετά τη συνάντησή του με τον Αντόνιο Γκουτέρες. «Είμαστε ακριβώς στην ίδια γραμμή με τον ΓΓ των ΗΕ και στο θέμα του διορισμού μιας προσωπικότητας για το Κυπριακό».
Είμαστε στην ίδια γραμμή και επί της ουσίας ως γνωστό. Υποστηρίζουμε την διαδικασία και τη βάση λύσης, που υποστηρίζει και το Συμβούλιο Ασφαλείας και προνοούν τα ψηφίσματά του και οι οδηγίες που δίνει στον Γκουτέρες. Κι εκείνοι που δεν βρίσκονται στην ίδια γραμμή είναι οι Τούρκοι και η τουρκοκυπριακή ηγεσία. Παρακάτω. Δεν έχει παρακάτω;
Είναι από το 2017, που βρισκόμαστε εμείς στην ίδια γραμμή, σταθερά, φωναχτά, γραπτώς και προφορικώς, και οι Τούρκοι εκτός γραμμής. Αλλά, αυτοί που ορίζουν την πορεία και τις εξελίξεις είναι αυτοί που βρίσκονται εκτός γραμμής. Τα τελευταία έξι χρόνια το αδιέξοδο και τα τετελεσμένα επί τους εδάφους είναι καταλυτικά. Αλλά, εμείς πιστεύουμε ότι αρκεί να επαναλαμβάνουμε την προσήλωσή μας στο «συμφωνημένο πλαίσιο», που είναι πλέον μια μονομερής εκ μέρους μας προσέγγιση, για να σπάσει το αδιέξοδο.
Η άλλη πλευρά πήγε σε άλλο γήπεδο και ο Γκουτέρες συνεχίζει να της προσφέρει κάλυψη (δεν θα έπρεπε να δείχνουμε πλέον ανοχή στις δήθεν διπλωματικές ισορροπίες), επιχειρώντας μάλιστα στις εκθέσεις του να προσεγγίζει (και να καλλωπίζει) και τις «εκτός γραμμής» θέσεις της. Το λιγότερο που θα ανέμενε κανείς θα ήταν να προχωρήσει σε διορισμό απεσταλμένου, όπως του υπέδειξε να κάνει το Συμβούλιο Ασφαλείας, και να αφήσει έστω και υπονοούμενο -αν όχι να καταγγείλει- το ότι η τουρκική πλευρά βρίσκεται εκτός γραμμής. Ούτε αυτό, όμως, συμβαίνει κι εμείς παραμένουμε στη γραμμή παρότι η άλλη πλευρά δεν δείχνει καμιά θετική πρόθεση.
Μπορεί να είναι πλέον διάχυτη η εντύπωση ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά μόνο να επαναλαμβάνουμε την ετοιμότητά μας για διαπραγματεύσεις «από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα». Αλλά, αφού το κάναμε αυτό επί έξι χρόνια και δεν υπήρξε αποτέλεσμα, μάλλον το αποτέλεσμα ήταν νέα κατοχικά τετελεσμένα, δεν θα έπρεπε να έχουμε και μια άλλη προσέγγιση, παράλληλη, ώστε να ελπίζουμε ότι θα αλλάξει κάτι; Πώς θα αλλάξει αν ακολουθούμε κι εμείς και η άλλη πλευρά τον ίδιο αδιέξοδο δρόμο; Αυτό δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπεις τη βάση των συνομιλιών ή το «συμφωνημένο πλαίσιο», όπως το λένε συχνά οι ταγοί, αλλά προσπαθείς να το ενισχύσεις στην πράξη. Αλλιώς, μένεις στη θεωρία χωρίς πρακτική εφαρμογή.
Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε το επαναλαμβάνουμε σε αυτή τη στήλη συνεχώς, παρότι είναι δουλειά των πολιτικών ηγετών να μας βρουν τις διεξόδους. Αλλά, για παράδειγμα, εξέδωσε προχτές η Ρωσία ανακοίνωση για τις θέσεις της σε διάφορα ζητήματα, ανάμεσά τους και το Κυπριακό. Η Μόσχα, λέει, ότι θεωρεί «απαραίτητη τη συμμετοχή των μονίμων μελών του Συμβουλίου στη συζήτηση των εξωτερικών πτυχών του προβληματισμού για το Κυπριακό, καθώς και την αντικατάσταση του υφιστάμενου συστήματος εγγυήσεων από πλευράς Μ. Βρετανίας, Ελλάδας και Τουρκίας με εγγυήσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας».
Γιατί το αφήνουμε αυτό να περνά απαρατήρητο; Γιατί δεν εργαζόμαστε προς άλλες φιλικές χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ώστε να υιοθετήσουν αυτή την προσέγγιση; Στις διαπραγματεύσεις που έγιναν μέχρι το 2017 είχαμε συζητήσει εξαντλητικά τις εσωτερικές πτυχές. Σε σημείο που ο ίδιος ο Γκουτέρες έγραφε στις εκθέσεις του ότι σχεδόν τα συμφωνήσαμε όλα. Αν ισχύει αυτό τότε μένει να συζητηθούν και να συμφωνηθούν οι εξωτερικές πτυχές. Δηλαδή, ο ρόλος της Τουρκίας, η κατοχή, η απελευθέρωση των κατεχομένων, οι εγγυήσεις. Αυτό το κεφάλαιο ήταν που οδήγησε και στο ναυάγιο του Κραν Μοντάνα, όπου για πρώτη φορά συζητήθηκε απευθείας με την Τουρκία.
Παρά να αναγκαστούμε στο τέλος (πάμε φιρί – φιρί) να κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βάλουν μπροστά μας τα δύο κράτη, την κυριαρχική ισότητα με άλλες πιο εύσχημες εκφράσεις, ας κάνουμε μια προσπάθεια να τεθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας η συζήτηση των εξωτερικών πτυχών σε μια διεθνή διάσκεψη με τη συμμετοχή των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου, όπως το προτάσσει η Μόσχα. Άλλωστε, αν βρεθεί λύση για τα κατοχικά στρατεύματα, τις εγγυήσεις και το ρόλο της Τουρκίας, καμία δυσκολία δεν θα μπορεί να αποτρέψει συμφωνία για όλα τα υπόλοιπα.
ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1388093/imaste-akrivos-stin-idia-grammi-alla-se-parallilo-kosmo/