25/9/2023
γράφει ο Φάνης Μακρίδης
Ο ενιαίος κατάλογος ύποπτων αλλοδαπών προσώπων που έφερε στο φως της δημοσιότητας χθες ο «Φ», περιλαμβάνει πολλές περιπτώσεις μεταναστών οι οποίοι διατηρούν στενές σχέσεις με Τουρκία.
Όπως, μάλιστα, προκύπτει από τα στοιχεία μας, οι υπηρεσίες ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας κάνουν συνεχείς ελέγχους για τέτοια πρόσωπα, επαναξιολογώντας τα και συγκεντρώνοντας σχετικές πληροφορίες.
Σε μια περίπτωση οι Αρχές ασφαλείας «κοσκίνισαν» μετανάστη, ο οποίος φερόταν να σχετίζεται με την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ (Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών). Άλλο άτομο, φερόταν να έχει απευθείας επαφές με Τούρκους στρατιωτικούς. Αυτές είναι μόνο δυο από τις περιπτώσεις, καθώς είναι πολλοί απ΄ όσους έρχονται για άσυλο στο νησί μας κι έχουν στενές επαφές με Τουρκία. Άλλωστε, είναι καλά γνωστό ότι, μέσω αυτής προέρχεται μεγάλος αριθμός μεταναστών.
«Με τη συνεργασία ΜΙΤ»
Πληροφορίες για αλλοδαπό, ο οποίος φέρεται να μετέβη στη Συρία ενόσω διέμενε στην Κύπρο για να πολεμήσει με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό ή/και με το μέτωπο Al Nusra, ενώ διασυνδέθηκε με την οργάνωση Ahrar al Sham. Ο ίδιος εμφανίζεται σε φωτογραφία που αναρτήθηκε σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης να κρατά σημαία στρατιωτικής οργάνωσης, σε πολυσύχναστο σημείο πόλης της Κύπρου. Άλλες φωτογραφίες παρουσιάζουν αντάρτες με στρατιωτικό εξοπλισμό. Πρόσωπο με το οποίο διατηρεί στενούς δεσμούς είναι εγκατεστημένο στην Τουρκία. Οι πληροφορίες θέλουν το τελευταίο αυτό άτομο να διατηρεί εταιρεία-βιτρίνα, η οποία «στην πραγματικότητα λειτουργεί ώστε να βοηθά πρώην μαχητές να μεταβούν στην Ευρώπη, με την συνεργασία της ΜΙΤ». Πάντως, αρμόδια υπηρεσία της Δημοκρατίας η οποία έχει συμμετοχή στην «Ομάδα Αξιολόγησης Ύποπτων Αλλοδαπών για θέματα Τρομοκρατίας», τον είχε θέσει υπό στενή παρακολούθηση.
«Επαφές με Τούρκους»
Υπηρεσίες πληροφοριών της Κύπρου είχαν θέσει υπό το μικροσκόπιό τους άλλον αλλοδαπό, ο οποίος φερόταν να «έχει επαφές στην Τουρκία με Τούρκους στρατιωτικούς». Στοιχεία που τέθηκαν υπό διερεύνηση έφεραν τον ίδιο αλλοδαπό να έχει στο κινητό του οπτικό υλικό, το οποίο παρουσίαζε τον ίδιο να προβαίνει σε ακραία ενέργεια αφαιρώντας τη ζωή Σύρου στρατιώτη. Η περίπτωση αυτού το προσώπου, σύμφωνα με στοιχεία, διερευνήθηκε, ενώ ο ίδιος ανακρίθηκε. Όπως προέκυψε δεν είναι φανατικός, ούτε παρουσιάζει οποιεσδήποτε ριζοσπαστικές τάσεις. Παρέμεινε, ωστόσο, στον κατάλογο για παρακολούθηση.
Άλλες περιπτώσεις
Υπάρχουν πολλές άλλες αναφορές στην απόρρητη λίστα για την Τουρκία και σχέσεις μεταναστών με τη χώρα. Όλες ελέγχθηκαν και τέθηκαν υπό παρακολούθηση:
>> Αιτητής ασύλου ανήρτησε σε ΜΚΔ την φωτογραφία του δολοφόνου του Ρώσου Πρέσβη στην Τουρκία.
>> Μετανάστης εντοπίστηκε με συριακό διαβατήριο που εκδόθηκε από τον ISIS, όταν κατέλαβε τα κυβερνητικά τυπογραφεία. Όταν ανακρίθηκε ισχυρίστηκε ότι του το απέστειλε ο πατέρας του. Είχε τουρκική άδεια διαμονής στο όνομα του.>> Άτομο που κατέχει «συμπληρωματική προστασία» μετέβη παράνομα στην Τουρκία μέσω κατεχομένων. Κατά την επιστροφή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας μέσω Αθήνας παρουσίασε πλαστό διαβατήριο. Σε ελέγχους μέσω Europol, αποδείχθηκε ότι δέχθηκε τηλεφωνική κλήση από αριθμό Τουρκίας. Ο εν λόγω αριθμός βρίσκεται στις διεθνείς βάσεις δεδομένων και χαρακτηρίζεται διασυνδεδεμένος «με θέματα τρομοκρατίας». Το εν λόγω πρόσωπο φυλακίστηκε για κάποιους μήνες στην Κύπρο.>> Μετά από έλεγχο τηλεφωνικής συσκευής μετανάστη, ο οποίος ήρθε στην Κύπρο μαζί με ομοεθνή του, διαπιστώθηκε επικοινωνία του με τηλέφωνο από την Τουρκία, το οποίο σύμφωνα με τις διεθνείς βάσεις δεδομένων, χρησιμοποιείται από άτομο με τρομοκρατική δράση. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι μέσω του συγκεκριμένου αριθμού επικοινώνησε μαζί του συγγενικό του πρόσωπο, το οποίο βρίσκεται στην Τουρκία.
>> Μετανάστης ήρθε από τα κατεχόμενα χωρίς κάρτα στο κινητό του τηλέφωνο. Υποστήριξε ότι την ξέχασε σε καταυλισμό στην Τουρκία. Ανακρίθηκε και δήλωσε πως δεν έχει σχέση με τρομοκρατία.
>> Αλλοδαπός που ήρθε από την Τουρκία, όπου ισχυρίστηκε ότι είχε εργατικό ατύχημα (δικαιολογώντας τραύματα), εξαφανίστηκε. Εντοπίστηκε αργότερα, όταν πήγε να δηλώσει απώλεια βιβλιαρίου αλλοδαπού.
>> Κάτοχος «συμπληρωματικής προστασίας» αφίχθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας από το Βελιγράδι. Ισχυρίστηκε ότι μετέβηκε στην Τουρκία μέσω κατεχομένων για να συναντήσει συγγενείς του. Είχε απασχολήσει ξανά για διασύνδεσή του με τον ISIS.
Εισηγήσεις για τροποποίηση της νομοθεσίας
Εισηγήσεις για τροποποίηση της κείμενης νομοθεσίας ώστε να λυθούν τα χέρια των Αρχών ασφαλείας και να μπορούν να τύχουν πιο δραστικού χειρισμού περιπτώσεις ύποπτων αλλοδαπών προσώπων για τρομοκρατία, έχει υποβάλει το Γραφείο Καταπολέμησης Τρομοκρατίας της Αστυνομίας Κύπρου.
Αυτό προκύπτει από τα όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, στον «Φ», απαντώντας σε ερώτημά μας για τα νομικά εμπόδια σε ό,τι αφορά τον χειρισμό τέτοιων υποθέσεων. «Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία είναι πολύ δύσκολη, αν όχι αδύνατη, η απόδειξη των αδικημάτων τρομοκρατίας, μόνο με την ύπαρξη ενδείξεων και χωρίς τρανταχτά αποδεικτικά στοιχεία ή/ και μαρτυρία» μας ανέφερε ο κ. Ανδρέου και πρόσθεσε:
«Για τον σκοπό αυτό, το Γραφείο Καταπολέμησης Τρομοκρατίας υπέβαλε σχετικές εισηγήσεις για την τροποποίηση της Νομοθεσίας, οι οποίες βρίσκονται υπό μελέτη και αξιολογούνται. Σε περιπτώσεις όπου οι οποιεσδήποτε παράνομες δραστηριότητες ή εγκληματικές ενέργειες στις οποίες εμπλέκονται τα ύποπτα πρόσωπα πραγματοποιήθηκαν σε τρίτη χώρα, θα πρέπει να εξασφαλιστεί μαρτυρία με βάση την οποία να δύναται να επιτευχθεί η καταδίκη οποιουδήποτε προσώπου ενώπιον Δικαστηρίου, γεγονός το οποίο δημιουργεί αρκετές δυσκολίες».
Σε ερώτησή μας γενικότερα για τις διαδικασίες απέλασης υπόπτων για τρομοκρατία και το πρόσωπο που έχει δικαιοδοσία, είπε: «Υπάρχουν συγκεκριμένες πρόνοιες στη Νομοθεσία όπου μεταξύ άλλων προβλέπουν ότι η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης δύναται να απελάσει πρόσωπα τα οποία θεωρούνται απειλή για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τις απόψεις και του Γενικού Εισαγγελέα».
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, απαντώντας την Παρασκευή το μεσημέρι σε σειρά ερωτημάτων του «Φ» σε ό,τι αφορά με τον τρόπο αντιμετώπισης ύποπτων αλλοδαπών, επιβεβαίωσε στην ουσία τις πληροφορίες μας για τον μηχανισμό υπηρεσιών ασφαλείας για παρακολούθηση του ζητήματος (δημοσιεύτηκαν στην έκδοση της περασμένης Κυριακής). Ωστόσο, επικαλούμενος θέματα δημόσιας ασφάλειας, δεν έδωσε λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ύποπτων προσώπων που βρίσκονται στον σχετικό κατάλογο.
Υπενθυμίζουμε ότι, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο πρωτόκολλο ενεργειών (2019), στη βάση του οποίου γίνονται συγκεκριμένες διαδικασίες «έτσι ώστε συναρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους να ενημερωθούν και να προβούν στις δικές τους ενέργειες για να διαφανεί η τυχόν εμπλοκή τους σε παράνομες δραστηριότητες».
Επιβεβαίωσε, επίσης, τη σύσταση Ομάδας Αξιολόγησης Ύποπτων Αλλοδαπών για θέματα Τρομοκρατίας, η οποία –όπως είπε- «συγκαλείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και αξιολογεί τις διαθέσιμες πληροφορίες που έχει ενώπιον της, για περιπτώσεις προσώπων που εντοπίστηκαν με ύποπτες ενδείξεις και απασχόλησαν τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες για θέματα τρομοκρατίας. Καταρτίστηκε κατάλογος με τα στοιχεία των ύποπτων προσώπων που συζητούνται και αξιολογούνται από την αναφερόμενη ομάδα και κάθε περίπτωση τυγχάνει της ανάλογης διαβάθμισης, π.χ. πρόσωπα με:
1) σοβαρές ενδείξεις,
2) μέτριες ενδείξεις και
3) μειωμένες ενδείξεις, αναλόγως των πληροφοριών και των δεδομένων που παρατίθενται από κάθε υπηρεσία για τον κάθε ύποπτο».
Ο κ. Ανδρέου με αφορμή το δημοσίευμά μας, έκανε σχετικές τοποθετήσεις εντός της χθεσινής ημέρας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/kipros/koinonia/article/1388213/epafes-me-mit-ke-tourkous-stratiotikous/