Ακιντζί:Η ΚΔ δεν θα υπογράψει συμφωνία

Print Friendly, PDF & Email

27.12.2016 09:37 

Sigmalive

Κατά τις διαπραγματεύσεις στην Γενεύη θα βρίσκονται αρχικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι δυο πλευρές και μετά τις 12 Ιανουαρίου θα παρακαθίσουν και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, ενώ αυτός που θα υπογράψει για την νέα κατάσταση στην Κύπρο δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά η συσταθείσα ομόσπονδη Κύπρος, είπε ο ηγέτης των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί σημειώνοντας παράλληλα ότι “ κανείς άλλος (εκτός των τριών εγγυητριών δυνάμεων) δεν θα βρίσκεται γύρω από το τραπέζι”.

Ο κ. Ακιντζί, ενημέρωσε χθες Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει και των διαπραγματεύσεων στην Γενεύη. Η ενημέρωση έγινε στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε η ένωσης Τ/κ συντακτών με τίτλο “ Συνάντηση ΜΜΕ – `προέδρου`”. Στη συνάντηση παρόντες ήταν και ο Τ/κ διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί και ο Ερχάν Ερτζίλ, σύμβουλος Τ/κ ηγέτη για θέματα ΕΕ.

Σύμφωνα με τα τον σημερινό τ/κ Τύπο, αναφερόμενος στις συνομιλίες στο Μοντ Πελερέν, ο ηγέτης των Τ/κ είπε ότι δεν έχει κρύψει τίποτε από τον Τύπο, για τα όσα έχουν συμβεί στην Ελβετία και όλοι γνωρίζουν για τις εξελίξεις.

Είπε ακόμα ότι ενόψει της Γενεύης, και οι διαπραγματευτές αλλά και οι δύο ηγέτες συνεχίζουν τις συναντήσεις τους, ότι η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιανουαρίου και να υπάρξει ανάγκη θα πραγματοποιηθεί και μια συνάντηση στις 7 Ιανουαρίου.

Συνεχίζοντας ο κ. Ακιντζί είπε ότι αν υπάρξει θετική κατάληξη στα 8-10 κεφάλαια τότε, όπως ο ίδιος είπε, θα μπορούσε να γίνει το δημοψήφισμα το καλοκαίρι του 2017.

Υπάρχουν περίπου 100 θέματα για συζήτηση, σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, από τα οποία τα 8-10 είναι τα πιο σημαντικά είπε ενώ τα “δύσκολα θέματα” αναμένεται να συζητηθούν στην Γενεύη.

Είπε ακόμα ότι αν υπάρξει κατάληξη στα θέματα εδαφικού, περιουσίας και η διακυβέρνηση τότε το επόμενο βήμα θα είναι η παρουσίαση χαρτών από τις δύο πλευρές και μετά θα επικεντρωθούν στο θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων.

Ο κ. Ακιντζί, “ αν όλα ακολουθήσουν τον δρόμο τους και δεν σημειωθεί τροχαίο ατύχημα, τότε το δημοψήφισμα θα μπορεί να είναι το θέμα στο ατζέντα για το καλοκαίρι”, είπε.

Αναφέρθηκε ακόμα στη διαφορά των δηλώσεων της ε/κ πλευράς με τις δηλώσεις της τ/κ πλευράς σχετικά με την Γενεύη και είπε ότι η συμφωνία της 1ης Δεκεμβρίου είναι ξεκάθαρη ότι μεταξύ 9-11 Ιανουαρίου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα βρίσκονται οι δύο πλευρές και στην συνέχεια θα συμμετάσχουν και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις.

Δεν υπάρχει απόφαση για συμμετοχή των πέντε μονίμων κρατών του Συμβουλίου Ασφαλείας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, συνέχισε ο ηγέτης των Τ/κ προσθέτοντας ότι “και δεν υπάρχει ανάγκη για αυτό”.

“Αυτός που θα υπογράψει για την νέα κατάσταση στην Κύπρο δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά η συσταθείσα ομόσπονδη Κύπρος”, είπε.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/news/local/391413/akintzii-kd-den-tha-ypograpsei-symfonia-protes-antidraseis#.dpuf

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.