Πολεμιστές του 1974 επιμένουν Ενόπλως (Βίντεο)

Print Friendly, PDF & Email

ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΜΑΥΡΟΥ

28 ΔΕΚ 2016

Η ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΗ φωτογραφία των ασκηθέντων Εθνοφυλάκων. 

Άσκηση «Χαράλαμπος Μούσκος» της Εθνοφυλακής Λευκωσίας εις μνήμην του ήρωα της ΕΟΚΑ
Μία υποδειγματικά σχεδιασμένη από τους ίδιους τους Εθνοφύλακες, πολεμική άσκηση ανακατάληψης κτηριακών συγκροτημάτων κατοικημένου χώρου, σε πεδίο ασκήσεων κοντά στο Γέρι

Ένα εμπράκτως Ένοπλο Μνημόσυνο τελέσθηκε, για τον πρώτο νεκρό Αντάρτη της ΕΟΚΑ, Χαράλαμπο Μούσκο, επέτειο της ημέρας που θυσιάστηκε σε μάχη την Πέμπτη, 15η Δεκεμβρίου 1955, την Πέμπτη 15η Δεκεμβρίου 2016: Από τους Εθνοφύλακες, ένοπλους υπερασπιστές της Λευκωσίας.

Μία υποδειγματικά σχεδιασμένη από τους ίδιους τους Εθνοφύλακες, πολεμική άσκηση ανακατάληψης κτηριακών συγκροτημάτων κατοικημένου χώρου, σε πεδίο ασκήσεων κοντά στο Γέρι, με την υποστήριξη αρμάτων Κάσκαβελ και ΠΑΟ-106 της 4ης Ταξιαρχίας της πρωτεύουσας, ονομαστικά αφιερωμένο στη μνήμη του Ήρωα Χαράλαμπου Μούσκου και όσων θυσιάστηκαν για της πατρίδος την ελευθερία.

Η άσκηση

Η άσκηση ΤΑΜΣ «Κεραυνός», της Διοίκησης Εθνοφυλακής της IV Ταξιαρχίας Πεζικού της Λευκωσίας, έφερε το όνομα «ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΟΥΣΚΟΣ». Άσκηση «Διπλής ενέργειας διμοιρίας – Εκκαθάριση συγκροτήματος οικιών». Τις οποίες σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, είχε κατορθώσει, μόλις προηγουμένως, μετά από επιθετική εισχώρησή του να καταλάβει ο εχθρός.

Και το σημαντικότερο όλων, για την άσκηση, ήταν ότι: Σχεδιάστηκε, προπαρασκευάστηκε και εκτελέστηκε, με ηγήτορες και συμμετέχοντες, τους παραμένοντες εθελοντικά – πέραν του προβλεπόμενου ορίου ηλικίας – στους Λόχους Κατοικημένων Τόπων, γεροντότερους Εθνοφύλακες της Εθνικής Φρουράς. Επικεφαλής ο Εθελοντής Εθνοφύλακας, επίκουρος υπολοχαγός, Κώστας Φωτίου, 62χρ., της 1972Β ΕΣΣΟ.

Πολεμιστής 20χρονος το 1974 με την 31 Μοίρα Καταδρομών. Ανάμεσα στους άνδρες του, ακούραστος οπλοπολυβολητής κι ο 73χρονος Γιάννης Μάτσης. Και ελεύθερος σκοπευτής ο 70χρονος Συμίανθος Παύλου. Αμφότεροι στην ΕΦ από την πρώτη συγκρότησή της το 1964. Και μαζί τους νεαρότεροι, πειθαρχημένα εξασκούμενοι στις δοκιμασμένες με τα διαθέσιμα μέσα, σύγχρονες τακτικές του αγώνα κατοικημένων τόπων.

Άπαντες του 42 (πρώην 91) Τάγματος Εθνοφυλακής της ανατολικής Λευκωσίας, με διοικητή τον μόνιμο της ΕΦ ταγματάρχη Μιχάλη Σιακαλλή, ξάδελφο του θυσιασθέντος το 2002 με τον αείμνηστο Αρχηγό Ευάγγελο Φλωράκη συγκυβερνήτη του μοιραίου ελικοπτέρου Μπελ-206 υποσμηναγό Μιχάλη Σιακαλλή.

Υπερήφανος ο διοικητής

Υπερήφανος για τις πρωτοβουλίες και τις ικανότητες των πρόθυμων Εθνοφυλάκων του, ο διοικητής της 4ης Ταξιαρχίας συνταγματάρχης Μάριος Μακρυγιάννης, προσκάλεσε στην άσκηση στο Γέρι τον Αρχηγό του ΓΕΕΦ αντιστράτηγος Γιώργο Μπασιακούλη.

Την παρακολούθησε με προσοχή από την έναρξή της και σε όλα της τα επεισόδια. Ο στρατηγός δέχθηκε, μάλιστα, στη λήξη της, και τον χαιρετισμό της παρελάσεως όλων των ασκηθέντων. Και, συγχαίροντας με χειραψία, έναν προς έναν όλους όσοι πήραν μέρος στην άσκηση, δήλωσε υπερήφανος και συγκινημένος για το υποδειγματικά υψηλό επίπεδο πολεμικής ετοιμότητας, την προθυμία, τις επινοήσεις και τη μαχητική ικανότητα των ανδρών της Εθνοφυλακής. Η ελληνική ευψυχία των οποίων -όπως είπε- θα μπορούσε να διδάξει και τους πιο σπουδαίους στρατηγιστές.

Το μήνυμα Α/ΓΕΕΦ

Εκτός όλων των άλλων, οι ασκηθέντες μερίμνησαν να απαθανατίσουν, με ειδικευμένους εθνοφύλακες εικονολήπτες, καταγραμμένες σε βίντεο, από διαφορετικές πλευρές, ακόμη και από υπεριπτάμενη κάμερα, λεπτό προς λεπτό, όλες τις διαδοχικές ενέργειες της άσκησης, ώστε, όπως είπαν, να έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν με λεπτομέρειες, κατόπιν, κάθε στοιχείο που θα χρειαστεί να βελτιώσουν, χρήσιμο για τις επόμενες εκπαιδεύσεις τους.

Ο Αρχηγός της ΕΦ, μιλώντας προς τους ασκηθέντες, τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση το καθήκον τής από κοινού διαρκούς εκπαίδευσης και ασκήσεων, όλων μαζί των δυνάμεων της ΕΦ, μονίμων στελεχών, κληρωτών, εφέδρων κι εθνοφυλάκων: «Όλοι μαζί εκπαιδευόμαστε, όλοι μαζί αξιολογούμαστε επιχειρησιακά, γιατί όλοι μαζί θα πολεμήσουμε αν χρειαστεί», είπε.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/391539/polemistes-tou-1974-epimenoun-enoplos#sthash.xc4fCKQy.dpuf

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.