30/9/2023
γράφει ο Άριστος Μιχαηλίδης
Θέλει γραπτή συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών με την «τδβκ» για «να τεθούν σε νομική βάση οι δραστηριότητες των ειρηνευτικών δυνάμεων στην “τδβκ”».
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας το αποφάσισε. Στο πλαίσιο βεβαίως της νομιμοποίησης του παράνομου καθεστώτος. Αλλά, ανεξάρτητα από αυτό, πώς γίνεται ταυτόχρονα να θεωρούν, η Άγκυρα και το κατοχικό καθεστώς, ότι από τη μια η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκλιπούσα κι από την άλλη να καταγγέλλουν τα Ηνωμένα Έθνη ότι έχουν συμφωνία μόνο με την Κυπριακή Δημοκρατία; Αν δεν υπάρχει νόμιμο κράτος στην Κύπρο, με ποιον έχουν συμφωνία τα Ηνωμένα Έθνη; Με την «ελληνοκυπριακή διοίκηση»; Κάνουν τα Ηνωμένα Έθνη συμφωνίες με μια διοίκηση που δεν είναι κράτος;
Ακόμα κι αν ισχύει αυτό, πού βασίζεται ο Ερσίν Τατάρ και δηλώνει κάθε τόσο ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν στο νησί «κυριαρχικά δικαιώματα λόγω των συμφωνιών του 1960»; Οι συμφωνίες του 1960 δεν έφεραν ένα νησί και το τοποθέτησαν στη Μεσόγειο, έφεραν ένα κράτος, την Κυπριακή Δημοκρατία. Αν οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα σε αυτό το κράτος, τα έχουν επειδή υπάρχει κράτος; Είναι δικαιώματα εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πώς αλλιώς, δηλαδή; Ιδρύουν ένα άλλο κράτος και θεωρούν λογικό να έχουν και κυριαρχικά δικαιώματα σε άλλο κράτος;
Τα λέω, διότι αύριο έχουμε την επέτειο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη γιορτάζουν μόνο οι Ελληνοκύπριοι. Οι Τουρκοκύπριοι, ακόμα και ο Τατάρ (για φαντάσου!) θυμούνται τα δικαιώματά τους στο κράτος του 1960 μόνο ως επιχείρημα για να πολεμούν την Κυπριακή Δημοκρατία. Την οποία ούτε ως όνομα την αναφέρουν, και μιλούν για ελληνοκυπριακή διοίκηση. Έχουν κυριαρχικά δικαιώματα στην ελληνοκυπριακή διοίκηση ή σε ένα κράτος το οποίο δεν ονοματίζουν καν.
Τέλος πάντων. Παράνοια στο απόγειο. Δεν είναι καιρός, όμως, να φανούν και λίγο ειλικρινείς οι Τουρκοκύπριοι και να πάρουν θέση; Θέλουν τα δικαιώματά τους από τις συμφωνίες του 1960 αλλά ταυτόχρονα θέλουν και ένα δικό τους κράτος και ειδικά ένα κράτος κτισμένο πάνω στις κλεμμένες περιουσίες των Ελληνοκυπρίων; Πώς το κάνει η καρδιά τους; Το θεωρούν αυτό δικαιοσύνη; Το θεωρούν τίμιο; Το θεωρούν ανθρώπινο; Και δεν μιλώ για τον Τατάρ και τον Αρικλί και τον Ερτογρούλογλου, που προφανώς έχουν απαρνηθεί την κυπριακή τους ταυτότητα και πιστεύουν ότι έρχονται απευθείας από τη μεγάλη οθωμανική αυτοκρατορία. Μιλώ για όσους εκφράζουν ακόμα την άποψη ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να συνεννοηθούμε στο πλαίσιο της λογικής που λέει ότι στην Κύπρο δεν γίνεται να υπάρχουν δυο κράτη, ένα τουρκικό ως επαρχία της Τουρκίας και ένα ελληνικό ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.
Αυτοί, λοιπόν, πόσο καταλαβαίνουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να προσφέρει στην τουρκοκυπριακή κοινότητα πολύ περισσότερα δικαιώματα, ανθρώπινα, κυριαρχικά, οικονομικά, πολιτιστικά, αθλητικά, θρησκευτικά, τα πάντα, παρά όσα μπορεί να της προσφέρει η κατοχή από την Τουρκία και τους μαφιόζους του Ερντογάν; Εάν το καταλάβαιναν, θα έπρεπε μέχρι τώρα να σταθούν δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία (ανεξαρτήτως πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί μετά από μια συμφωνία κοινού κράτους) στην οποία έχουν δικαιώματα, να απαιτούν την απελευθέρωσή της και την απελευθέρωση των Τουρκοκυπρίων από την Τουρκία. Αν δεν το καταλαβαίνουν, ας πάψουμε να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, δεν πρόκειται να συνεννοηθούμε στους αιώνες των αιώνων. Τόσο απλά.
Πήγε, λέει, ο Τατάρ στον Γκουτέρες και του είπε ότι «η άλλη πλευρά προσπαθεί να μας λυγίσει με την απομόνωση» και ότι «καταπατούνται ανηλεώς τα κερδισμένα και εγγενή μας δικαιώματα». Η «άλλη πλευρά» είναι η Κυπριακή Δημοκρατία η οποία έχει για πολίτες της, με ταυτότητες και διαβατήρια, σχεδόν όλους τους Τουρκοκύπριους, περίπου εκατό χιλιάδες, και ήδη αυτοί απολαμβάνουν πολλά από τα θετικά της ΕΕ. Αλλά και πάλι αρνούνται να το καταλάβουν. Κάνουν αρχηγό τους τον Τατάρ και συνεχίζουν τον αγώνα για διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διότι, ακόμα και όσοι αποκαλούν τον εαυτό τους “ομοσπονδιακό”, όπως έγραφε προχτές ο Αζίζ Σιαχ, το μόνο ντέρτι που έχουν είναι να μην επιστρέψουν τις ελληνοκυπριακές περιουσίες που σφετερίστηκαν.
Καλή επέτειο να λέμε ή καλά μυαλά;
ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1390455/echoun-dikeomata-lei-logo-ton-simfonion-tou-60/