Οι δύο επιλογές του Νίκου Χριστοδουλίδη

Print Friendly, PDF & Email

του Κωστάκη Αντωνίου

29 Δεκ 2016

Συνταυτουργία με την καταστροφή ή πατριωτική αποστασιοποίηση;

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι έντιμος αξιωματούχος. Έχει ικανότητες. Έχει ορθή αντίληψη των πραγμάτων. Είναι παρών σε όλες τις συσκέψεις και παρασυσκέψεις, στις οποίες παρακάθηται ο Πρόεδρος. Και σε όλες τις συναντήσεις που έχει με τον κατοχικό ηγέτη.

Είναι αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυρας των παραχωρήσεων, της ανεπάρκειας που διακρίνει τον Αναστασιάδη ως διαπραγματευτή, της πολιτικής ατολμίας που τον χαρακτηρίζει στη διεκδίκηση, των πολιτικών ολέθριων λαθών του και του παραλυτικού φόβου, με τον οποίο διεξάγει τις κρίσιμες για το μέλλον του λαού διαπραγματεύσεις.

Προ πάντων, ο Νίκος Χριστοδουλίδης αντιλαμβάνεται και συνειδητοποιεί πλήρως το θνησιγενές της εκτρωματικής λύσης, την οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαπραγματεύεται, καθώς και το καταστροφικό αποτέλεσμα, το οποίο θα έχει αυτή η λύση επί του κυπριακού Ελληνισμού.

Για να μην πολυλογούμε, ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει πλήρη αντίληψη και συναίσθηση της τραγικής κατάστασης, στην οποία οδηγείται το εθνικό θέμα, και της πλήρους καταστροφής, η οποία θα επακολουθήσει την προδιαγραφομένη εκτρωματική λύση.

Αλλά, ως έχων πλήρη αντίληψη του αποτελέσματος, όφειλε περισσότερο ως πατριώτης, παρά ως οτιδήποτε άλλο, να υποβάλει παραίτηση, αρνούμενος να καταστεί συνεργός σε αυτό, που πολύ καλά αντιλαμβάνεται ότι επίκειται για τον κυπριακό Ελληνισμό. 

Οφείλει να επιλέξει μεταξύ της έντιμης, αξιοπρεπούς και πατριωτικής παραίτησης, και μεταξύ του συνταυτουργού και του συνυπευθύνου μίας ολοκληρωτικής εθνικής καταστροφής.

Δυστυχώς, ο Νίκος Χριστοδουλίδης επέλεξε να καταστεί προπαγανδιστής ψευδαισθήσεων και παραισθήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας, μοιραίος απολογητής και εν πολλοίς ωραιοποιητής των ολέθριων σφαλμάτων του, και μη υπαρχόντων βασίμων και ισχυρών επιχειρημάτων καταλήγει σε αφελή και χωρίς πειστική και επιχειρηματολογική στήριξη των λεγομένων του…

Στο δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν εκπροσωπήθηκε από κανένα. Ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν παρών-απών. Καταπονημένος, φοβισμένος, δεν είχε καν πολιτική αντίληψη τι συζητείτο. Αφέθη στο έλεος του Ακιντζί και του Έιντε. Και αποδέχθηκε να υπογράψει ένα ανακοινωθέν, το οποίο αποτελεί το ισχυρότερο πολιτικό χαρτί στα χέρια του Ακιντζί και τον δικαιώνει απόλυτα σε όσα λέγει σήμερα.

Το ανακοινωθέν των Ηνωμένων Εθνών είναι σαφέστατο και δεν επιδέχεται καμίας αλλοίωσης, όπως επιχειρεί να το αλλοιώσει ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Σαφέστατα αναφέρει ότι στη διάσκεψη της Γενεύης (πενταμερή κατ’ ακρίβεια) θα είναι παρόντα πέντε μέλη. Οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και οι δύο κοινότητες.

Κανένας άλλος. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν προνόησε, δεν ενδιαφέρθηκε, δεν τόλμησε να απαιτήσει όπως στα μέρη συμπεριληφθούν η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Και, αφού εκ των υστέρων αντελήφθη την ολέθρια παράλειψή του, έσπευσε να ζητήσει γνωμάτευση από συνταγματολόγο, να εκλιπαρήσει τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους εκπροσώπους των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας να τον συνδράμουν.

«Το πουλί επέτασε» και ο Ακιντζί έχει στα χέρια του ισχυρό ανακοινωθέν των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο προκαθορίζει ποίοι και υπό ποία ιδιότητα θα παρακαθίσουν στη διάσκεψη.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης το γνωρίζει. Αντιλαμβάνεται τα ολέθρια λάθη του Προέδρου του και όσα αυτά συνεπάγονται. Αλλά επέλεξε να τα ωραιοποιεί και να προπαγανδίζει τις ψευδαισθήσεις του Προέδρου. «Η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι παρούσα», δηλώνει. Πώς; Με ποίον; Στις συνομιλίες ο Νίκος Αναστασιάδης δεν εκπροσωπεί την Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Αν τολμήσει να δηλώσει Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Μουσταφά Ακιντζί θα βγάλει και αυτός τον σκούφο του εκπροσώπου της τουρκοκυπριακής κοινότητας και θα απαιτήσει να παρίσταται ως «Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου».

Πώς θα απαντήσουν ο Αναστασιάδης και ο Χριστοδουλίδης;

Πέραν αυτών, μεταδόθηκε ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε πως ακόμη και αν καταρρεύσει η λύση, θα υπάρξει επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ελπίζουμε να μην ακούσαμε καλά ή αυτοί που το μετέδωσαν να έχουν διαστρεβλώσει τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Διότι εάν η λύση καταρρεύσει -που θα καταρρεύσει χίλια τοις εκατό- δεν υπάρχει καμία ελπίδα και καμία πολιτική και νομική διέξοδος να υπάρξει επιστροφή στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Θα μείνουν μόνο τα δύο συνιστώντα κράτη. Στην πραγματικότητα θα υπάρχουν μόνο η Τουρκία και η ελληνοκυπριακή κοινότητα. Και πλέον η Τουρκία και την προσάρτηση θα επιτύχει και την ελληνοκυπριακή κοινότητα θα καθυποτάξει.

Μετά τη λύση, κ. Χριστοδουλίδη, δεν υπάρχει επιστροφή. Δεν υπάρχει διέξοδος. Δεν υπάρχει ελπίδα. Υπάρχει μόνο η καταστροφή.

Επιλέξατε συνεπώς. Συνταυτουργία και συνυπευθυνότητα στην καταστροφή; Ή πατριωτική αποστασιοποίηση;

Επιλέξατε τώρα. Διότι μετά, η Ιστορία θα μιλήσει για τους υπευθύνους και συνυπευθύνους της νέας Μικρασιατικής Καταστροφής…

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/columns/stigma/391806/oi-dyo-epiloges-tou-nikou-xristodoulidi#sthash.MRHuHHjS.dpuf

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.