Με νομικές θεωρίες θα αντιμετωπίσουν τον Ερντογάν;

Print Friendly, PDF & Email

του Κωστάκη Αντωνίου

31 Δεκ 2016

Κατήργησαν την Κυπριακή Δημοκρατία και ζητούν από τους συνταγματολόγους να την αναστήσουν! 

Ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Δημοκρατικός Συναγερμός κατηγορούσαν τον Τάσσο Παπαδόπουλο ότι έχει μετατρέψει το Κυπριακό από πολιτικό πρόβλημα, σε νομικό. Χλεύαζαν τις νομικές συμβουλές και υπεδείκνυαν ότι το Κυπριακό θα λυθεί με πολιτικές αποφάσεις και όχι με νομικές γνωματεύσεις.

Τώρα τι πράττουν; Επιχειρούν να διορθώσουν τα ολέθρια πολιτικά λάθη και παραλείψεις τους, με γνωματεύσεις συνταγματολόγων. Και ενώ έχουν καταργήσει δεκάδες φορές με τα πολιτικά ολισθήματά τους την Κυπριακή Δημοκρατία, και αμέλησαν εγκληματικά να διασφαλίσουν στο δείπνο της παράδοσης, τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διάσκεψη της Γενεύης, επιχειρούν τώρα να την εντάξουν, διά του παραθύρου, στην πενταμερή.

Αλλά στη Γενεύη, η συζήτηση και η διαπραγμάτευση δεν θα γίνουν επί νομικών γνωματεύσεων. Θα γίνουν με πολιτικά κριτήρια και με πολιτικές θέσεις. Και εκεί είναι που θα χαντακωθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Προσπαθούν με νομικούς δικολαβισμούς να διατυπώσουν δικές τους θεωρίες για το τι είναι η πενταμερής, και πως σε αυτή, η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά παρουσιάζονται ως “ένα σώμα”. Κρίνουν πως “είναι απαραίτητη η παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως συμβαλλόμενου μέρους, μαζί με τις εγγυήτριες δυνάμεις”. Αλλά πώς έρχονται εκ των υστέρων να κρίνουν νομικά την πενταμερή, όταν έλεγαν πως δεν αποδέχονται πενταμερή; Γιατί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποδέχθηκε πενταμερή στο δείπνο της παράδοσης;

Αλλά ας μην παίζουν με τις λέξεις και με τις νομικές θεωρίες. Το ανακοινωθέν των Ηνωμένων Εθνών είναι πολιτικό και όχι νομικό έγγραφο. Και σαφέστατα καθορίζει ποιοι θα συμμετάσχουν στη πενταμερή. Λέγει ότι θα συμμετάσχουν οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και οι δύο πλευρές. Πουθενά δεν αναφέρεται η Κυπριακή Δημοκρατία, και ούτε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απαίτησε να συμπεριληφθεί σαφής αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία. Άλλωστε, ο ίδιος, προ πολλού, σε δήλωσή του είχε αποκαλέσει την Κυπριακή Δημοκρατία “Ελληνοκυπριακή Δημοκρατία” και κάλεσε τους Ελληνοκυπρίους να την “ξεχάσουν”. Άλλο ένα ολέθριο, πολιτικό και νομικό σφάλμα. Κατήργησε την Κυπριακή Δημοκρατία της οποίας εξελέγη Πρόεδρος. Και ζητά τώρα από τους συνταγματολόγους να την… αναστήσουν.

Αλλά ο Πρόεδρος, οι σοφοί διαπραγματευτές του και οι συνταγματολόγοι του, δεν διαπραγματεύονται με τον εαυτό τους. Στη Γενεύη θα διαπραγματευθούν με τον Ερντογάν και ο Ερντογάν δεν καταλαβαίνει από νομικές θεωρίες και συνταγματικά πορίσματα. Ο υποτελής του, Μουσταφά Ακιντζί, έχει δηλώσει σαφώς και κατηγορηματικώς: “Τη συμφωνία δεν θα την υπογράψει η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά η Ομοσπονδιακή Κύπρος”.

Αποφάσισαν πώς θα αντιμετωπίσουν τέτοιες αξιώσεις της τουρκικής πλευράς ο Πρόεδρος και οι διαπραγματευτές του; Αποφάσισαν τι θα αντιτάξουν στον Ακιντζί, εάν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δηλώσει πως δικαιούται να παρακαθίσει στη διάσκεψη ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας; Θα τους απαντήσει ο κατοχικός ηγέτης: “Σε τέτοια περίπτωση, και αφού ο φίλος Νίκος θέλει να παρακάθηται ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, εγώ δικαιούμαι να απαιτήσω να παρακάθημαι ως Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου”.

Πρέπει όλοι να το χωνέψουν. Από τη στιγμή που συμφωνείται η λύση, η Κυπριακή Δημοκρατία παύει να υφίσταται. Τη θέση της λαμβάνει η Ομοσπονδιακή Κύπρος, με τα δύο συνιστώντα κράτη και με Αντιπρόεδρο τον Ακιντζί. Θυμίζουμε τη δήλωση του κατοχικού ηγέτη, στις 19 περασμένου Σεπτεμβρίου. “Δεν θα έρθουν εξ ουρανού, ούτε η τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία, ούτε η ελληνοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία. Ό,τι και να πει κάποιος, η ΤΔΒΚ θα εξελιχθεί στην τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία της νέας ομοσπονδιακής δομής που θα δημιουργηθεί”.

Ο Αναστασιάδης, οι διαπραγματευτές του και οι συνταγματολόγοι του, με τον νουν τους κάμνουν μπαϊράμι και διαπραγματεύονται με τους εαυτούς του. Τους καλούμε να προσγειωθούν. Τον Ερντογάν θα αντιμετωπίσουν. Και ας αναζητήσουν, τουλάχιστον, από τώρα, τα αντι-επιχειρήματά τους. Εκτός αν θέλουν να παίζουν με τις νομικές θεωρίες…

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/columns/stigma/392379/me-nomikes-theories-tha-antimetopisoun-ton-erntogan

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.