31/10/2023
Γράφει ο Άριστος Μιχαηλίδης
Αναφέρθηκε και στο παράδειγμα του Καναδά απ΄ όπου προέρχεται ο Κόλιν Στιούαρτ, σε συνέντευξή του την Κυριακή στην εφ. Πολίτης. Υπάρχουν «κι εκεί θρησκευτικές και γλωσσικές διαφορές», και ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους να τους πει πώς κατάφεραν εκεί να αντεπεξέλθουν. «Μήπως στην Κύπρο μας λείπει η ωριμότητα να δούμε τα πράγματα διαφορετικά;», του είπε ο δημοσιογράφος που υπέβαλε την ερώτηση και ο οποίος μάλλον πιστεύει ακόμα ότι το πρόβλημά μας στην Κύπρο είναι ψυχολογικό.
Αξίζει να διαβάσουμε την απάντησή του: «Στον Καναδά ένα από τα προβλήματα ήταν πως οι γαλλόφωνοι ένιωθαν πως δεν είχαν τα ίδια δικαιώματα με τους αγγλόφωνους και δεν μπορούσαν να μιλήσουν γαλλικά γιατί το να βρεις δουλειά έπρεπε να μιλάς αγγλικά. Όλα αυτά τα παράπονα που δημιουργήσαν τα προβλήματα του εθνικισμού έχουν αντιμετωπισθεί και σταδιακά εξαλειφθεί και τώρα είναι φυσιολογικό να έχεις γαλλόφωνο Πρωθυπουργό στον Καναδά. Το ίδιο και στη δημόσια υπηρεσία της χώρας μας. Ήμουν στο διπλωματικό σώμα του Καναδά και μιλώ αγγλικά και γαλλικά. Το να είσαι διπλωμάτης στον Καναδά απαιτείται να μιλάς και τις δύο γλώσσες. Σε μια μελλοντική Κύπρο ανυπομονώ να δω τους Κύπριους διπλωμάτες να μιλάνε ελληνικά και τουρκικά. Πάντα θα υπάρχουν εθνικές διαφορές αλλά με την πάροδο του χρόνου δεν θα συνιστούν απειλή για διαχωρισμό της χώρας. Στην Κύπρο δυστυχώς υπάρχουν ακόμα αυτές οι διαφορές που δημιουργούν μια σειρά από προβλήματα».
Στην Κύπρο αυτό που υπάρχει δυστυχώς είναι ότι κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, μας κοροϊδεύουν και οι ξένοι μας από πάνω. Συμπωματικά, λίγες μέρες πριν από τη συνέντευξη του κ. Στιούαρτ, σε μια εκδήλωση – κινητοποίηση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ο πανεπιστημιακός δρ Στέφανος Κωνσταντινίδης, που ήταν ο κύριος ομιλητής, αναφέρθηκε επίσης στο παράδειγμα του Καναδά όπου ζει ο ίδιος. Λέγοντας ότι τα δημοκρατικά πολιτεύματα στηρίζονται στους πολίτες τους και όχι στις κοινότητες που υπάρχουν και ότι πουθενά στον κόσμο οι κοινότητες δεν έχουν νομική υπόσταση, ο κ. Κωνσταντινίδης σημείωσε ότι στον Καναδά «ο σημερινός Πρωθυπουργός προέρχεται από τη γαλλόφωνη κοινότητα που δεν ξεπερνά το 25% του καναδικού πληθυσμού. Και δεν είναι η πρώτη φορά που ο Καναδάς έχει γαλλόφωνο Πρωθυπουργό». Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι «αν όσα μας προτείνουν στην Κύπρο ίσχυαν σε χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και αλλού, οι χώρες αυτές θα ήταν σε μόνιμη ακυβερνησία και πιθανές εμφύλιες διαμάχες. Σε δυο περιπτώσεις όπου ίσχυσε το φυλετικό κριτήριο όπως είναι η περίπτωση του Λιβάνου ή της Βοσνίας υπάρχει πολιτική παράλυση και ακυβερνησία».
Στη Βρετανία, για να δούμε και το παράδειγμα των αποικιοκρατών που εισήγαγαν στην Κύπρο τον δικοινοτισμό και τον φυλετικό – θρησκευτικό διαχωρισμό του λαού, θα έπρεπε να υπήρχαν ξεχωριστά εκλογικά σώματα, εκλογικοί κατάλογοι και ποσοστώσεις για προτεστάντες, καθολικούς, μουσουλμάνους, Ιρλανδούς, Σκωτσέζους, Ινδούς, Πακιστανούς…
Πολλά τα παραδείγματα, ακόμα και η Τουρκία με τους Κούρδους και τους Αλεβίτες είναι ένα παράδειγμα. Αλλά, ας μείνουμε στον Καναδά. Όπως λέει ο Κόλιν Στιούαρτ, όλα αυτά «έχουν σταδιακά εξαλειφθεί και τώρα είναι φυσιολογικό να έχεις γαλλόφωνο Πρωθυπουργό στον Καναδά». Δεν εξαλείφθηκαν πουθενά επειδή κάποιος άλλος –η Βρετανία, η Τουρκία, ο ΟΗΕ- επέβαλε τον φυλετικό ή τον θρησκευτικό διαχωρισμό του λαού. Δεν εξαλείφθηκαν επειδή επέβαλαν εκ περιτροπής πρωθυπουργό με βάση του 25% των γαλλόφωνων. Ούτε στη Βρετανία, άλλωστε, η οποία έχει σήμερα Πρωθυπουργό ινδικής καταγωγής και δήμαρχο Λονδίνου πακιστανικής καταγωγής.
Κυρίως, όμως, πουθενά αλλού δεν επιβλήθηκε αυτός ο διαχωρισμός με σκοπό να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα μιας κατοχικής χώρας. Διερωτόμαστε, λοιπόν, τι βλέπουν σε εμάς οι ξένοι διαμεσολαβητές, όπως ο κ. Στιούαρτ, που ενώ εξηγεί ότι στον Καναδά, οι «εθνικές διαφορές» εξαλείφθηκαν σταδιακά και δεν έχουν πλέον μειονοτικό πρόβλημα οι γαλλόφωνοι, αλλά στην Κύπρο πρέπει να εξαλειφθούν με τον φυλετικό και τον γεωγραφικό διαχωρισμό του κυπριακού λαού. Νομίζουν πως εμείς είμαστε του ψυχιατρείου και έχουμε τέτοια προβλήματα; Είναι τόσο δύσκολο να δουν ότι αυτές οι εθνικές διαφορές θα εξαλειφθούν κι εδώ σταδιακά, μόνον όταν τερματιστεί η κατοχή της Τουρκίας;
Τα βλέπουμε κι εμείς διαφορετικά τα πράματα, δεν μας λείπει η ωριμότητα, αλλά εμείς έχουμε κατοχή. Ή είναι πιο ώριμο να κάνουμε πως δεν την έχουμε;
ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1402114/oste-ston-kanada-ta-xeperasan-afta-e/