Ανάλυση CT: Άραγε θα ενέκριναν Τούρκο απεσταλμένο; Παίζει με τις λέξεις και το χρόνο ο Τατάρ

4/11/2023

Επικίνδυνη η στάση του Ερσίν Τατάρ στο Κυπριακό – Προσχήματα και δικαιολογίες για την απόρριψη της Τζούλι Μπίσοπ – Κρύβεται πίσω από το δάχτυλο του για να ροκανίσει το χρόνο – Δεν κάνει πίσω από την αξίωση για δύο κράτη

Παρά τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει η Κυβέρνηση για εξελίξεις στο Κυπριακό, η τουρκική πλευρά δεν έκανε την έκπληξη. Επέλεξε να ακολουθήσει τη δική της πεπατημένη, απορρίπτοντας το πρόσωπο που επέλεξε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για τη θέση του απεσταλμένου. Πρακτική που είχε ακολουθήσει και σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν ώστε να κερδίσει ή να… χαραμίσει πολύτιμο χρόνο.

Στην προκειμένη περίπτωση, το ψευδοκράτος απέρριψε το διορισμό της πρώην υπουργού Εξωτερικών της Αυστραλίας, Τζούλι Μπίσοπ, με πρόσχημα το γεγονός πως η χώρα από την οποία προέρχεται η αξιωματούχος συνυπάρχει με την Κυπριακή Δημοκρατία στην Κοινοπολιτεία. Ως εκ τούτου η τουρκική πλευρά θεώρησε πως τάχα η Μπίσοπ θα λειτουργούσε υπέρ της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Το επιχείρημα της καταγωγής είχε χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν από την τουρκική πλευρά, η οποία κατά καιρούς είχε απορρίψει με παρόμοια αιτιολογία αξιωματούχους από Ευρωπαϊκές χώρες. Απλώς τώρα το έφερε στα σημερινά μέτρα, παρά το γεγονός πως μόλις πριν από δέκα χρόνια υπηρετούσε ως Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό ο επίσης Αυστραλός διπλωματής Αλεξάντερ Ντάουνερ. Ήταν ο προκάτοχος του Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Οι κινήσεις της τουρκικής πλευράς επιβεβαιώνουν όσους ειρωνικά υποστήριζαν πως ακόμη και Τούρκο αξιωματούχο να επέλεγε να διορίσει ο Αντόνιο Γκουτέρες, στην παρούσα φάση τα κατεχόμενα θα εφεύρισκαν μια δικαιολογία για να τον απορρίψουν. Κι αυτό γιατί θέλουν να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια ροκανίσματος του χρόνου, καθυστερώντας τη διαδικασία που θα τους φέρει ενώπιον των ευθυνών τους σε σχέση με την τεράστια υπαναχώρηση από το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης.

Αρκεί να γίνει πλήρως αντιληπτό το γεγονός πως ο Ερσίν Τατάρ απέρριψε την Μπίσοπ, αφού προηγουμένως φαίνεται να ικανοποιήθηκαν οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας που έβαλε στο τραπέζι. Γενικόλογους όρους αναφοράς, τίτλο προσωπικού απεσταλμένου και χρονοδιάγραμμα προς εξυπηρέτηση της πρόθεσης του να βάλει ξανά στο τραπέζι του ΟΗΕ την πρόταση για δύο κράτη. Εξάλλου έχει καταστήσει σαφές πως δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσει για οτιδήποτε σχετίζεται με τα ψηφίσματα και το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο ο Ερντογάν θέλει να καταργήσει.

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα αναγκαστεί κάποια στιγμή να εγκρίνει επόμενη επιλογή που θα κάνει ο Αντόνιο Γκουτέρες στο μέλλον. Όπως έγινε γνωστό από τη Νέα Υόρκη, ο Γενικός Γραμματέας μπήκε σε νέο γύρο αναζήτησης του κατάλληλου αξιωματούχου για το διορισμό. Επιστρέφει στην άτυπη λίστα υποψηφίων, εστιάζοντας στα άτομα που κατάγονται είτε από τις Ηνωμένες Πολιτείες είτε από κάποια Ευρωπαϊκή χώρα που όμως δεν ανήκει στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ερσίν Τατάρ πρώτα θα δώσει τη συγκατάθεση του και στη συνέχεια σκοπεύει να τινάξει στον αέρα την προσπάθεια, με τις θέσεις που θα προτάξει. Θεωρείται εντελώς απίθανο να πει στον απεσταλμένο πως προτίθεται να συζητήσει για ομοσπονδία. Τουναντίον θα ζητήσει αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς στάτους, πριν μπει σε συνομιλίες για τις σχέσεις που θα αναπτύξουν οι δύο οντότητες. Κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από κανέναν.

ΠΗΓΗ:https://cyprustimes.com/