14/11/2023
Γράφει ο Ανδρέας Πιμπίσιης
Την κυπριακή πρόταση για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού αγωγού προς τη Γάζα εξήγησε και γραπτώς προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Η τηλεφωνική επικοινωνία του ΠτΔ με τον ΓΓ ΟΗΕ που είχε προγραμματιστεί για χθες μετά τις 7, τελικά αναβλήθηκε λόγω καθυστέρησης δυόμισι ωρών που είχε η πτήση του Νίκου Χριστοδουλίδη προς το Βερολίνο.
Νίκος Χριστοδουλίδης και Αντόνιο Γκουτέρες θα συνομιλήσουν τελικά σήμερα στις 7.30 το βράδυ και θα τους απασχολήσουν τρία θέματα: Ο διορισμός απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, η αρνητική εξέλιξη στην Πύλα και η ανάγκη να επαναρχίσουν τα έργα, και η κυπριακή πρωτοβουλία για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.
Η επιστολή του Προέδρου Χριστοδουλίδη προς τον Αντόνιο Γκουτέρες είχε σταλεί στις 7 Νοεμβρίου και αναφέρεται αποκλειστικά στην πρωτοβουλία της Κύπρου για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Μέσα από τη δισέλιδη επιστολή του προς του προς τον ΓΓ ΟΗΕ (την οποία ο Φ έχει δει) ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αφήνει να διαφανεί ότι μέσα από την πρότασή του για δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου έρχεται να δώσει μια συνέχεια στις εκκλήσεις του Αντόνιο Γκουτέρες για ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα.
Μεταξύ άλλων ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρει στον Αντόνιο Γκουτέρες:
«Η Πρωτοβουλία Κυπριακού Θαλάσσιου Διαδρόμου (CMC) βασίζεται στην εγγύτητα της Κύπρου με τη Γάζα, καθώς εξετάζουμε τα θεμελιώδη στοιχεία της αξιοπιστίας και της βιωσιμότητας. Στόχος της είναι να συμβάλει αποτελεσματικά στις αυξημένες ανάγκες βοήθειας με διαρκή και ρυθμισμένο τρόπο, με πλήρη συνεκτίμηση της πτυχής της ασφάλειας σε όλη της την έκταση, καθώς και της ανάγκης για συνεχή παράδοση, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν».
«Τα πλεονεκτήματα αυτού του διαδρόμου, που συμπληρώνει το πέρασμα της Ράφα, επικεντρώνονται στην εγγύτητα της Κύπρου με τη Γάζα, την κατάλληλη για χρήση κρίσιμης σημασίας υποδομή και την υλικοτεχνική της ικανότητα, καθώς και την αναγνωρισμένη αξιοπιστία της με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής. η νομιμότητα της οποίας θα αναγνωριστεί πλήρως και θα υπογραμμιστεί κατά την υλοποίηση της πρωτοβουλίας».
«Η Κύπρος βρίσκεται στη βέλτιστη θέση για την εξυπηρέτηση ενός καθορισμένου ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου μονής κατεύθυνσης από έναν αποκλειστικό σταθμό συγκέντρωσης στην Κύπρο σε ένα συμφωνημένο και κατάλληλα ασφαλές σημείο στις και/ή κοντά στις ακτές της Γάζας, με διαφανή και αξιόπιστο τρόπο». «Αυτή η επιλογή σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ανάγκες της «επόμενης μέρας». Αποσυμπιέζοντας τα υπάρχοντα και πιθανά ανθρωπιστικά σημεία συμφόρησης, αρχής γενομένης από το ότι πληρούνται οι απαιτήσεις ασφαλείας και με τη συγκατάθεση των εμπλεκόμενων μερών (κυρίως του Ισραήλ και της Αιγύπτου) σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».
«Η συμμετοχή διαφόρων υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών στην επιτυχή λειτουργία της πρωτοβουλίας είναι επιτακτική – το OCHA, το UNODC και η UNRWA διαδραματίζουν ρόλο στη διευκόλυνση του συντονισμού, του ελέγχου και της παρακολούθησης».
«Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη είναι έτοιμος να συζητήσει και να συμμετάσχει άμεσα στα βήματα πριν από την επιχειρησιακή εφαρμογή της πρότασης με τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Ανθρωπιστικών Υποθέσεων και Συντονιστή Έκτακτης Βοήθειας, Μάρτιν Γκρίφιθς».
Επιπρόσθετα στην επιστολή του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κάνει αναφορά στις «αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ» και «αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» και υπογραμμίζει «τις εκκλήσεις για άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων». Τέλος εκφράζει τη συμφωνία του στη θέση του ΓΓ ΟΗΕ ότι χωρίς να φεύγει η προσοχή όλων από τον στόχο της βιώσιμης λύσης δύο κρατών «η επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης είναι ένα ζήτημα που αξίζει τη μέγιστη προσοχή όλων».
ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/politiki/article/1406909/tris-organosis-oie-gia-gaza-apokaliptoume-tin-epistoli-christodoulidi-se-gkouteres/