ΤΟΥΡΚΙΑ : Χώρα υψηλού κινδύνου για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και χρηματοδότηση τρομοκρατίας Και «laundromat Λονδίνο»

Print Friendly, PDF & Email

26/11/2023

Γράφει η Φανούλα Αργυρού*

Στο άρθρο μου στις 15 Νοεμβρίου 2023 στην ηλεκτρονική Σημερινή και Ελευθερία Λονδίνου, «Η όχι και τόσο «Confidential» κοινοπραξία…» είχα θέσει καταρχήν την απορία και προβληματισμό μου ως προ πως και από τις 365 μέρες του χρόνου η κοινοπραξία δημοσιογράφων επέλεξε να ξεκινήσει και δημοσιοποιήσει την έρευνά της διασύροντας την Κυπριακή Δημοκρατία, την παραμονή της ανακήρυξης από τον Ραούφ Ντενκτάς του ψευδοκράτους στις 15 Νοεμβρίου 1983… Και είχα στη συνέχεια αναφέρει ότι δεν μας είπαν λέξη για την ίδια την κατοχική Τουρκία, που είναι ο μεγαλύτερος μεσάζων των κάθε είδους κοντραμπάντων και σχέσεις με τον Πούτιν, που έχει μετατρέψει τα κατεχόμενα μας εδάφη σε τόπο άκρατης διαφθοράς, ανθρώπινου λαθρεμπορίου και δουλεμπορίου, και η καταγραφή των παραβιάσεων βρίσκεται στις ετήσιες εκθέσεις του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ…

Στο κείμενό μου αναφέρθηκα και στους χρηματοδότες της κοινοπραξίας όταν έγραψα πως «Νομίζω ένας πρέπει να κοιτάξει όμως και τους χρηματοδότες της «Κοινοπραξίας» αυτής που προσφέρουν τις υπηρεσίες των δωρεάν, όπως γράφει η ιστοσελίδα τους. Θα  βρει ότι μεταξύ των χρηματοδοτών τους είναι και το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών (Φόρειν ΄Οφις) όπως και το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ και διάφορα ιδρύματα του Σόρος.  Μήπως εδώ βρίσκεται και η απάντηση γιατί τίποτα δεν λέγεται  για την ΤΟΥΡΚΙΑ; …»

Επανέρχομαι. Προσθέτω ότι στους καταλόγους των χρηματοδοτών της κοινοπραξίας 270 δημοσιογράφων,  συγκαταλέγονται επίσης το γαλλικό Υπ. Εξωτερικών, η Slovak Agency for International Development Cooperation, η οποία είναι μια οργάνωση του Υπουργείου Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβακίας,  και η αμερικανική USAID (U.S. Agency for International Development). Για όσους θυμούνται η εν λόγω USAID δραστηριοποιήθηκε έντονα στο νησί μας κατά την εμφάνιση και προώθηση του «Σχεδίου Ανάν», μέσω των λεγόμενων δικοινοτικών προγραμμάτων, «Bi-Communal Development Programmes» και σε συνεργασία με την οργάνωση του ΟΗΕ UNOPS κτλ. ουσιαστικά προωθώντας την διαίρεση στο νησί, αύξηση του εμπορίου από την «Πράσινη Γραμμή», νέα βιβλία ιστορίας. κ.α. 

https://pdf.usaid.gov/pdf_docs/PDACR028.pdf

Η δε  Slovak Agency for International Development Cooperation είναι υπεύθυνη να χειρίζεται τα διμερή και τριμερή αναπτυξιακά προγράμματα (projects) στα πλαίσια ευθυνών του Υπουργείου Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβακίας.   Η κυβέρνηση της Σλοβακίας ως γνωστό είναι αναμεμειγμένη και αυτή εδώ και χρόνια με  προγράμματα δι-κοινοτικών συναντήσεων Ελληνοκυπριακών και Τουρκοκυπριακών κομμάτων και όχι μόνο. Λεπτομέρειες  με φωτογραφίες εδώ: 

https://www.mzv.sk/en/web/nikozia/aktualne 

Δύο φωτογραφίες πρόσφατης συνάντησης στο Λήδρα Πάλας.

Ο πλήρης κατάλογος των όσων υποστηρίζουν την δουλειά της κοινοπραξίας όπως τον βρίσκουμε στην ιστοσελίδα τους είναι: • The Bay and Paul Foundations • Dutch Postcode Lottery • Ford Foundation • Founders Pledge • Golden Globe Foundation • Ministry for Europe and Foreign Affairs of France • National Endowment for Democracy • Oak Foundation • Open Society Foundations • Puech Foundation • Rockefeller Brothers Fund • Sigrid Rausing Trust • Skoll Foundation • Slovak Agency for International Development Cooperation • United Kingdom Foreign, Commonwealth & Development Office • U.S. Agency for International Development • U.S. Department of State • Vereniging Veronica

https://www.occrp.org/en/aboutus/who-supports-our-work 

Επανέρχομαι στο θέμα, ειδικά για την Τουρκία. 

Ξέπλυμα Βρώμικού Χρήματος και χρηματοδότηση Τρομοκρατίας (χώρες υψηλού κινδύνου) Κανονισμός 2023  (τροποποιημένος) Ηνωμένου Βασιλείου

Στο Λονδίνο, αφού εγκρίθηκε από αμφότερα τα Κοινοβούλια (Βουλή των Κοινοτήτων και Βουλή των Λόρδων) η τροποποίηση του Κανονισμού 2023 για ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ και μπήκε σε εφαρμογή στις 27 Ιουνίου 2023,  ανακοινώθηκε από την υπηρεσία αυτή ο κατάλογος τρίτων  χωρών υψηλού κινδύνου για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και χρηματοδότηση τρομοκρατίας. Σύνολο χωρών 24. Στην 7 θέση το Γιβραλτάρ και στην 21η  η ΤΟΥΡΚΙΑ.  Η Κύπρος δεν βρίσκεται ανάμεσα σ΄αυτές τις χώρες. 

“SCHEDULE 3ZAHigh-Risk Third Countries

1. Albania 2.  Barbados 3.  Burkina Faso 4.  Cayman Islands  5.  Democratic People’s Republic of Korea 6.  Democratic Republic of the Congo 7.  Gibraltar 8.  Haiti 9.  Iran 10.  Jamaica 11.  Jordan 12.  Mali 13.  Mozambique 14.  Myanmar 15.  Panama 16.  Philippines 17.  Senegal 18.  South Sudan 19.  Syria 20.  Tanzania 21.  Turkey 22.  Uganda 23.  United Arab Emirates 24.  Yemen”.

https://www.legislation.gov.uk/uksi/2023/704/made 

FINANCIAL ACTION TASK FORCE 

Επίσης, στις 27 October 2023 και η διεθνής «Ομάδα Οικονομικής Δράσης», «Financial Action Task Force»,  με τα αρχικά FATF –  η οποία και αυτή παρακολουθεί το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος –  δημοσιοποίησε στην ιστοσελίδα της ανανεωμένο (updated) κατάλογο με τις χώρες που βρίσκονται κάτω από αυξανόμενη παρακολούθηση . Η Κύπρος δεν βρίσκεται ανάμεσα σ΄αυτές. 

Μεταξύ των χωρών αυτών βρίσκονται και εδώ η  ΤΟΥΡΚΙΑ και το Γιβραλτάρ. Το Γιβραλταρ είναι  υπερπόντια περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου (British Overseas Territory). Το  2006 το Γιβραλτάρ  ενέκρινε νέο σύνταγμα με το οποίο μετετράπηκε από αποικία σε υπερπόντια περιοχή,  καθεστώς με μεγαλύτερη σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο. Από το 2007 έχει καθεστώς βρετανικής υπερπόντιας περιοχής. (Μία  από τις 14 απομένουσες υπερπόντιες περιοχές του ΗΒ). 

Ο πλήρης κατάλογος χωρών σύνολο 23 : 

BARBADOS, BULGARIA, BURKINA FASO, CAMEROON, DEMOCRATIC REPUBLIC OF CONGO, CROATIA, GIBRALTAR, HAITI, JAMAICA, MALI, MOZAMBIQUE, NIGERIA, PHILIPPINES, SENEGAL, SOUTH AFRICA,   SOUTH SUDAN, SYRIA, TANZANIA, TURKIYE, UGANDA, THE UNITED ARAB EMIRATES, VIETNAM , YEMEN. 

https://www.fatf-gafi.org/en/publications/High-risk-and-other-monitored-jurisdictions/Increased-monitoring-october-2023.html

Ανακοίνωση Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου 

Η Κύπρος σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) 16.11.2023 «ως αποτέλεσμα των στοχευμένων εποπτικών δράσεων της, από τα τέλη του 2018 μέχρι σήμερα τα πιστωτικά ιδρύματα τερμάτισαν επιχειρηματικές σχέσεις με συνολικά 42.828 εταιρείες-κέλυφος και έκλεισαν 125.782 τραπεζικούς λογαριασμούς. Από το 2015 ως αποτέλεσμα των εποπτικών της ελέγχων για σκοπούς πρόληψης της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, η ΚΤΚ επέβαλε ποινές προστίμου σε 13 περιπτώσεις …»

https://www.centralbank.cy/el/announcements/16-11-2023 

Αυτών λεχθέντων η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εξαιρείται από διαφθορά και έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες ήδη για αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων και χρειάζεται να κάνει ακόμα άλλες τόσες…

Όμως,  πως γίνεται και ενόσω η Κύπρος δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών υψηλού αυξανόμενου κινδύνου, που παρακολουθούνται για παράνομες δραστηριότητες ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και χρηματοδότησης τρομοκρατίας, η κοινοπραξία 270 δημοσιογράφων βρήκε να ξεκινήσει «αποκαλύψεις» της, διασύροντας την Κύπρο; Mάλιστα την παραμονή της επετείου της μονομερούς ανακήρυξης του κατοχικού εκτρώματος στις 15/11/1983; ‘Όταν ήδη προ πολλού έχει ξεκίνησε μέτρα για αντιμετώπιση του θέματος. Μυρίζει ή όχι πολιτικό ελατήριο…

Έρευνα Επιτροπής Μυστικών Υπηρεσιών του βρετανικού Κοινοβουλίου

Θέμα ΡΩΣΣΙΑ  

Στις 21 Ιουλίου 2020 αποδεσμεύθηκε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έρευνα/έκθεση που διεξήγαγε η Επιτροπή Μυστικών Υπηρεσιών και Ασφάλειας  του Βρετανικού Κοινοβουλίου για τις ρωσικές δραστηριότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Την διείσδυση Ρώσων πάμπλουτων ολιγαρχών  στη χώρα και τα ιδρύματά του και τα αποτελέσματα των.

Η πρώτη σελίδα της έκθεσης/έρευνας της Επιτροπής του Βρετανικού Κοινοβουλίου Μυστικών Υπηρεσιών και Ασφάλειας – θέμα ΡΩΣΣΙΑ 

 « Καλωσορίζοντας τους Ρώσους ολιγάρχες με ανοικτές ανάγκες»!

Συγκεκριμένα η έρευνα η οποία ασχολήθηκε με την διείσδυση της ρωσικής επιρροής στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρακολουθήσεις και πολλά άλλα και εντόπισε τις αδυναμίες της βρετανικής κυβέρνησης και των υπηρεσιών της να προλάβουν τις ρωσικές δραστηριότητες  βρώμικου χρήματος και όχι μόνο, είναι μια έρευνα/έκθεση 50 τόσων σελίδων, έχει εντυπωσιακά και τρείς σελίδες με υπότιτλο  « Καλωσορίζοντας τους Ρώσους ολιγάρχες με ανοικτές ανάγκες»!

«laundromat Λονδίνο»

Η σελίδα «Καλωσορίζοντας τους ολιγάρχες με ανοικτές αγκάλες» με αναφορά (παρ 2) σε «πλυντήριο Λονδίνο». («laundromat London»). 

Η έρευνα καταγράφει το πως οι Ρώσοι εισχώρησαν στον οικονομικό τομέα του Λονδίνου. Το Ηνωμένο Βασίλειο, γράφει, καλωσόρισε το ρωσικό χρήμα με ελάχιστες ερωτήσεις,  αν έγιναν και αυτές, από που προερχόταν το χρήμα αυτού του τόσο μεγάλου πλούτου. Φαίνεται η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου νόμιζε πως  αναπτύσσοντας διασυνδέσεις με κύριες ρωσικές εταιρίες θα ενεθάρρυνε ηθικές και διαφανή πρακτικές, όμως το αντίθετο κατάφερε. 

Καθώς πρόσφερε ιδεώδη μηχανισμούς παράνομο χρήμα ανακυκλωνόταν μέσω εκείνου που ονομάστηκε  «laundromat Λονδίνο».  Εταιρείες δημοσίων σχέσεων, φιλανθρωπικές οργανώσεις, πολιτικά συμφέροντα, ακαδημία και κοινωνικά ιδρύματα,  όλα δεχόντουσαν ρωσικό χρήμα συνεισφέροντας στη  διαδικασία «φήμης ξεπλύματος βρώμικού χρήματος» με πολλούς Ρώσους να έχουν στενές σχέσεις με το Πούτιν που διείσδυσαν στο εμπορικό κόσμο του Ηνωμένου Βασιλείου και έγιναν δεκτοί λόγω του πλούτου τους. Και ολοκλήρωσε  η έκθεση του 2020 «ότι όποια μέτρα και να πάρει τώρα η κυβέρνηση δεν ανατρέπουν την κατάσταση,  αλλά μάλλον είναι μέτρα ελαχιστοποίησης της ζημιάς (Damage limitations)»… 

Οι τροποποιημένοι κανονισμοί 2023 ΟΙΚΟΝΟΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ,  για ξέπλυμα βρώμικού χρήματος και χρηματοδότηση τρομοκρατίας (υψηλού κινδύνου χώρες) όπου η Τουρκία περιλαμβάνεται ως μία από αυτές… 

https://isc.independent.gov.uk/wp-content/uploads/2021/03/CCS207_CCS0221966010-001_Russia-Report-v02-Web_Accessible.pdf

* Ερευνήτρια/δημοσιογράφος 

ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ 26/11/2023

Ένα σχόλιο σχετικά με το “ΤΟΥΡΚΙΑ : Χώρα υψηλού κινδύνου για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και χρηματοδότηση τρομοκρατίας Και «laundromat Λονδίνο»”

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.