Επικίνδυνες Διολισθήσεις στο Κεφάλαιο της Ασφάλειας

Print Friendly, PDF & Email

του Φοίβου Κλόκκαρη*

5 Ίαν 2017

Στο κεφάλαιο της ασφάλειας για το Κυπριακό, παρατηρείται μια συνεχής διολίσθηση των θέσεων της Ελληνοκυπριακής (ΕΚ) πλευράς πρός τις Τουρκικές θέσεις, με σοβαρές επιπτώσεις για τον Ελληνισμό της Κύπρου, ώς επίσης και την πρόκληση εκβιαστικών διλημμάτων, που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα. Επιστέγασμα των υποχωρήσεων μας, η συμφωνία του δείπνου της 1 Δεκεμβρίου 2016, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με την Ελλάδα, όπου ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) αποδέχθηκε όλους τους Τουρκικούς όρους επι της διαδικασίας των συνομιλιών , που επηρεαζουν αρνητικά και την ουσία τους.
O ι αρχικές θέσεις της Ελλάδας για την ασφάλεια ήσαν:

1.Oi Συνθήκες Εγγυήσεως/Συμμαχίας έχουν παραβιασθεί από την Τουρκία και κατά προέκταση έχουν καταργηθεί ντε φάκτο . Πέραν τούτου βρίσκονται σε αντίθεση προς το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα θεωρεί ότι μία διεθνής διάσκεψη για το θέμα της ασφάλειας, πρέπει να αφορά την επισημοποίηση της κατάργησης των συνθηκών, πρίν απο οποιαδήποτε συμφωνία λύσης του Κυπριακού, και δηλώνει εξ αρχής τη μη συμμετοχής της σε κάθε μελλοντικό παρόμοιο σύστημα ασφάλειας άν προταθεί.

2. Οι Τουρκικές δυνάμεις κατοχής(ΤΔΚ) πρέπει να αποχωρήσουν όλες.

3. Αν το καθεστώς εγγυήσεων και κατοχής παραμείνει ,η Κύπρος ώς κράτος μέλος της ΕΕ, θα είναι ένα προτεκτοράτο μιάς τρίτης χώρας που δεν είναι μέλος της ΕΕ .

Oι αρχικές θέσεις της ΕΚ πλευράς για την ασφάλεια ήσαν:

1.Κατάργηση των Συνθηκών Εγγυήσεως/Συμμαχίας

2. Απομάκρυνση όλων των ΤΔΚ
Oi θέσεις μας για την ασφάλεια, σε πολύ μικρό χρόνικό διάστημα υπέστησαν δύο σοβαρές διολισθήσεις πρός τις Τουρκικές θέσεις και συγκεκριμένα (1) Απο τη θέση των μηδενικών στρατευμάτων, μετακινηθήκαμε στη θέση της παραμονής του 25% (περίπου 10.000 στρατιώτες) των ΤΔΚ μετά την έναρξη εφαρμογής της λύσης για μιά μεταβατική περίοδο απροσδιορίστου χρόνου.(υποβλήθηκε ώς πρόταση των ΕΚ) και (2 ) Απο τη θέση των μηδενικών εγγυήσεων, μετακινηθήκαμε στη θέση της βελτίωσης ή διαφοροποίησης των εγγυήσεων, για την ομαλή εφαρμογή όσων θα συμφωνηθούν αλλά και για τη σταθερότητα της συνταγματικής τάξης “” Oι εγγυήσεις μπορούν να δοθούν απο το Συμβούλιο Ασφαλείας, την ΕΕ, την Τουρκία,και όχι μόνο”(συνέτευξη προέδρου της ΚΔ στην εφημερίδα” Πολίτης” της Κυριακής 1 Ιανουαρίου 2017)
Η συμφωνία του δείπνου της 1 Δεκεμβρίου 2016 και οι διολισθήσεις των θέσεων μας στο κεφάλαιο της ασφάλειας, πέραν του γεγονότος ότι εξυπηρετούν την στοχοθεσία της Τουρκίας για κατάργηση της ΚΔ και τον στρατηγικό έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου( αντικατάσταση ΚΔ απο δύο συγκυρίαρχα κρατίδια με πολιτική ισότητα, εγγυήσεις,στρατεύματα,εποικοι, έλεγχος του κεντρικού κράτους μέσω του ΤΚ κρατιδίου και των συμφωνηθέντων στο κεφάλαιο της δικυβέρνησης) θέτουν και την Ελλάδα ενώπιον εκβιαστικών διλημμάτων και συγκεκριμένα:.

• Η αποδοχή μας για συμμετοχή και της Τουρκίας σε δυνάμεις εγγυήσεων, στα πλαίσια λύσης, ασκεί ουσιαστικά πίεση προς την Ελλάδα να συμμετέχει και αυτή, παρά την εκπεφρασμένη θεση της, ότι δεν επιθυμεί συμμετοχή σε νέο παρόμοιο σύστημα ασφάλειας όπως εκείνο του 1960 .

• Η εισήγηση μας για παραμονή 10.000 Τούρκων στρατιωτών, εκβιάζει ουσιαστικά και την Ελλάδα να πράξει το ίδιο, παρα την θέληση της ,πέραν του γεγονότος ότι δεν έχει τέτοια δυνατότητα, όπως δεν είχε και στη περίπτωση του σχεδίου Ανάν.Η συμφωνία για πενταμερή διάσκεψη με συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων και των δύο κοινοτήτων, εξυπηρετεί την προσπάθεια της Τουρκίας, να επιδιώξει και τη συζήτηση των λοιπών εκκρεμούντων θεμάτων των συνομιλιών , παζαρεύοντας τα με το θέμα των εγγυήσεων/ασφάλειας, για να αποκομίσει οφέλη. Μιά τετοια εξέλιξη θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την Ελλάδα, που έχει δηλώσει ότι θα λάβει μέρος σε τέτοια διάσκεψη μόνο για το θέμα τών εγγυήσεων/ ασφάλειας, δηλαδή σε μια διεθνή διάσκεψη με συμμετοχή μόνο κρατών και οχι καιι κοινοτήτων, όπως συμφωνήθηκε στη πενταμερή. Η πενταμερής ήταν διαχρονική Τουρκική θέση, που δεν έπρεπε να την αποδεχθεί ο πρόεδρος της ΚΔ, γιατί εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα της Τουρκίας. 

Η αποδοχή απο τον προέδρο μας, της συμμετοχής και της Τουρκίας στις εγγυήτριες δυνάμεις μιάς λύσης του Κυπριακού , παρα την παράνομη κατοχή, τον εποικισμό,την εθνοκάθαρση και τα λοιπά δεινά που έχουμε υποστεί και υφιστάμεθα απο τη χώρα αυτή , μας εκπλήσσει και προκαλεί κατάφορα το περι δικαίου και ασφάλειας αίσθημα των Ελλήνων της Κύπρου,Οι σύμβουλοι του προέδρου της ΚΔ και οι πολιτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν την πολιτική του στο Κυπριακό συμφωνούν άραγε μαζί του στο μείζον αυτό θέμα; ¨Αν δεν συμφωνούν γιατί δεν αντιδρούν;

*αντιστράτηγος ε.α

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.