Με την ελαφρότητα νάνων της πολιτικής

7/2/2024

Γράφει ο Άριστος Μιχαηλίδης

Οι αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Βρετανού πρέσβη, Ιρφάν Σιντίκ, έχουν να κάνουν μάλλον με τη συγκυρία. Έγιναν την ώρα που ξεκινά η προσπάθεια της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα και η όποια βρετανική παρέμβαση είναι μια άδικη προσπάθεια επηρεασμού της.

Διότι, από τη μια, όσα είπε ο Βρετανός είναι μια συνέχεια της βρετανικής πολιτικής, τίποτα καινούργιο, και από την άλλη, τις ίδιες απόψεις εκφράζουν και Ελληνοκύπριοι. Ότι, δηλαδή, η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να δώσει κίνητρα στους Τουρκοκύπριους για να πεισθούν να επανέλθουν στις συνομιλίες. Μάλιστα, ο κ. Σιντίκ, στην «Καθημερινή», φρόντισε να καλλωπίσει την τουρκική αδιαλλαξία, λέγοντας ότι «υπάρχει ευελιξία στις θέσεις που εκφράζει η τουρκική πλευρά» και ότι «θέλουν να έχουν το δικαίωμα να μιλούν για ξεχωριστό κράτος, το οποίο τους παρέχει την κυριαρχική ισότητα, έστω κι αν δεν θα πάνε μέχρι τέλους με αυτή τη θέση». Μπορεί και να πάνε λίγο πιο πίσω, στην συνομοσπονδία, ας πούμε.

Πόσοι, όμως, Ελληνοκύπριοι λένε ακριβώς τα ίδια; Εκτός από τα γνωστά μέλη του ναιναικιστανικού μετώπου, και επίσημες τοποθετήσεις πολιτικών -και αρχηγών και άλλων- υποστηρίζουν ακριβώς τα ίδια. Μπορεί να μην τα λένε τόσο καθαρά, αλλά αυτό εννοούν όταν καλούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει πρωτοβουλίες για να πείσει. Αυτό όταν τον καλούν να αναγνωρίσει την πολιτική ισότητα, αλλά εννοούν την κυριαρχική ισότητα. Αυτό εννοούν όταν λένε πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση τα 14 μέτρα υπέρ των Τουρκοκυπρίων που ανακοίνωσε, αλλά δεν είναι αρκετά.

Χτες, άκουγα εκπρόσωπο του ΔΗΣΥ, σε τηλεοπτική συζήτηση, η οποία διστακτικά αλλά χωρίς να το αποφεύγει, υπερασπιζόταν τον Βρετανό, λέγοντας ότι προηγουμένως είχε δώσει άλλη συνέντευξη και έλεγε στους Τουρκοκύπριους ότι είναι ανέφικτο να ζητούν λύση δύο κρατών. Και άρα, εννοούσε, τώρα δικαιούται να καλεί την πλευρά μας να τους δώσει κίνητρα.

Αλλά, δεν γίνεται τόσο σοβαρά ζητήματα να αντιμετωπίζονται με την ελαφρότητα των νάνων της πολιτικής. Σαν να βγήκαν από το παραμύθι της Χιονάτης με τους εφτά νάνους. Αν σε αυτή τη συγκυρία ο πρέσβης της εγγυήτριας Βρετανίας, κάνει πως δεν αντιλαμβάνεται ποιο είναι το πρόβλημα, και μιλά για κίνητρα που θα πείσουν την τουρκική πλευρά, δεν το κάνει τυχαία επειδή τόσα αντιλαμβάνεται σε προσωπικό επίπεδο. Και γι΄ αυτό δεν έχουν θέση στην πολιτική -είναι θέμα επιβίωσης πια- όσοι νομίζουν πως δεν παθαίνουμε και τίποτε αν λέει κι αυτός τη γνώμη του.

Το γράψαμε από τον Δεκέμβρη ότι το Φόρειν Όφις ετοιμάζει φόρμουλα «χρυσής τομής» και όσα λέει σήμερα ο πρέσβης είναι σε αυτό το πλαίσιο. Να ικανοποιηθεί η τουρκική πλευρά στο ζήτημα της κυριαρχίας. Βασίζεται, το σενάριό τους, στη συμφωνία Αναστασιάδη – Έρογλου (του 2014), που λέει ότι η κυριαρχία είναι μία αλλά «εκπηγάζει εξίσου από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους». Η διατύπωση σε εκείνη τη συμφωνία κρίθηκε αρνητική για την πλευρά μας διότι παρέπεμπε στην «εξωτερική κυριαρχία» που απολαμβάνει το ένα κράτος έναντι του άλλου και όχι την ενιαία κυριαρχία ενός κυπριακού κράτους. Τώρα, λοιπόν, οι Βρετανοί θέλουν να αξιοποιήσουν εκείνη τη διατύπωση ως βάση για να ικανοποιηθεί η τουρκική πλευρά και να αποδεχθεί τις χωριστές κυριαρχίες «εγκαταλείποντας» την πολιτική των δυο κρατών.

Επίσης, επειδή οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να νιώσουν ασφάλεια, όπως είπε ο κ. Σιντίκ, ότι δεν θα συνεχίσουν απομονωμένοι, χωρίς αναγνώριση και χωρίς την όποια σύνδεση με τον υπόλοιπο κόσμο, χρειάζονται κάποια κίνητρα που θα ενισχύσουν την πεποίθησή τους ότι κάτι διαφορετικό μπορεί να βγει από τη διαδικασία αυτή τη φορά. Κι εδώ μπαίνε το άλλο κίνητρο, που επεξεργάζεται το Φόρειν Όφις. Προέρχεται κι αυτό από την πάγια τουρκική θέση. Να καθοριστεί το καθεστώς των Τουρκοκυπρίων μετά από μια νέα αποτυχία. Δηλαδή, να προβλεφθεί τρόπος εξόδου στον κόσμο για τους «απομονωμένους» Τουρκοκύπριους.

Αυτά είναι τα σημεία που τόνισε ο πρέσβης, προετοιμάζοντας το έδαφος και προκάλεσαν αντιδράσεις. Είναι τυχαία, που αυτά περιλαμβάνονται στα σενάρια  του Φόρειν Όφις; Είναι τυχαία, που μόλις την Παρασκευή, ο Γιαννάκης Κασουλίδης, καλούσε (από τον Αντέννα) τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να ζητήσει από την κ. Ολγκίν να εργαστεί πάνω στη συμφωνία Αναστασιάδη – Έρογλου του 2014; Είπα κι εγώ! Τυχαία;

ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1435760/me-tin-elafrotita-nanon-tis-politikis/