Κάθε χρόνο και χειρότερα η αξιοποίηση των εισφορών που δόθηκαν ως έκτακτη εισφορά για την Άμυνα.
Η εφημερίδα Σημερινή δίνει συνέχεια σε έρευνα της του 2017, όταν αποκάλυπτε διασπάθιση των χρημάτων των φορολογουμένων που προορίζονταν για αμυντική θωράκιση κι ολόκληρο το πολιτικό σύστημα παραδεχόταν έμμεσα το «ένοχο μυστικό».
Σήμερα, σε συνέχεια της έρευνας, παρά τις διαβεβαιώσεις από την Πολιτεία και τα κόμματα, διαπιστώνει πως έκτοτε λίγα έχουν γίνει για διόρθωση του όλου θέματος.
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από νεότερα στοιχεία, την περίοδο 2017-2022 τα έσοδα από την εισφορά για την Άμυνα ανήλθαν στο €1,8 δις, ενώ την ίδια χρονική περίοδο οι δαπάνες για την αμυντική θωράκιση μόλις που ξεπέρασαν τα €700 εκ.
Δηλαδή πέρα του ενός δις ευρώ αγνοείται, με το βασικό ερώτημα να είναι πού αξιοποιήθηκε το πλεόνασμα αυτό.
Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές στη «Σ», από τη στιγμή που καταργήθηκε το Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης, όλα τα έσοδα που προκύπτουν από την έκτακτη εισφορά για την Άμυνα καταλήγουν στο Πάγιο Ταμείο του κράτους.
Σύμφωνα πάντως με την ίδια πηγή της «Σημερινής», το 1 δις ευρώ που ψάχνουμε κατέληξε σε άλλες ανάγκες του κράτους και των Υπουργείων, συμπεριλαμβανομένου και του Υπουργείου Άμυνας, αλλά όχι για τον σκοπό που προοριζόταν, δηλαδή την αμυντική θωράκιση.
Όσον αφορά δε τον προϋπολογισμό των δαπανών για αμυντική θωράκιση, από το 2023 και μετέπειτα φαίνεται ότι παίρνει την κατιούσα.
Ανησυχητική εξέλιξη, που προκαλεί εύλογους προβληματισμούς αναφορικά με την αναβάθμιση της αποτρεπτικής ικανότητας του κράτους, είναι ο πρόσφατος νόμος που τέθηκε σε ισχύ από φέτος, ο οποίος προβλέπει τη «μείωση της έκτακτης εισφοράς για την Άμυνα που παρακρατείται επί των εισπρακτέων τόκων».
«Ψαλίδι» σε βάρος της Άμυνας
Ο συντελεστής της έκτακτης εισφοράς για την Άμυνα, ποσοστού ύψους 30% που επιβάλλεται σε τόκους που λαμβάνουν ή πιστώνονται κάτοικοι στη Δημοκρατία, να μειωθεί στο 17%.
Η εφημερίδα Σημερινή υπενθυμίζει επίσης τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη για ενίσχυση του εξοπλιστικού προγράμματος της Εθνικής Φρουράς με θεσμοθετημένες σταθερές δαπάνες επί του ΑΕΠ ύψους τουλάχιστον 2%, με το πρώτο δείγμα γραφής να μην αγγίζει ούτε αυτόν τον ελάχιστο στόχο.
Δείτε το ρεπορτάζ:
ΠΗΓΗ:https://www.sigmalive.com/news/oikonomia/1191730/megalonei-i-mavri-trypa-tis-amyntikis-thorakisis-agnoeitai-1-dis-euro-vinteo