ΤΟ Κυπριακό είναι «επιλύσιμο» ακόμα, σύμφωνα με τον  Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ ΟΗΕ και Επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Κόλιν Στιούαρτ. Μιλώντας σε μια σημαδιακή ημέρα, στη δεξίωση με την ευκαιρία των 60 χρόνων παρουσίας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού υποστήριξε πως «για να φτάσουμε εκεί όμως, χρειάζεται πολιτικό θάρρος, προθυμία για δύσκολες αποφάσεις, για κριτική και συμβιβασμούς».

ΤΙ εννοεί με την αναφορά του σε αποφάσεις, οι οποίες είναι δύσκολες που για να ληφθούν χρειάζεται πολιτικός θάρρος; Σε ποιόν απευθύνεται; Στο θύμα ή στον θύτη; Ή και προς τους δυο;  «Γίνεται όλο και πιο σαφές ότι ο χρόνος τελειώνει καθώς ο χώρος για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στενεύει ολοένα και περισσότερο κάθε χρόνο», είπε ο κ. Στιούαρτ. Δεν ξέρουμε, πρόσθεσε, εάν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία εάν αυτή αποτύχει, σημειώνοντας ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί».

ΤΙ θέλει να μας πει ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού; Επανέρχεται η γνωστή θεωρία της τελευταίας ευκαιρίας. Των πολλών χαμένων ευκαιριών. Ποια άραγε ήταν η τελευταία χαμένη ευκαιρία και πώς ένας εκπρόσωπος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θεωρεί πως οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας, η λύση μιας ανοικτής πληγής, έχει ημερομηνία λήξης; Αυτό αναφέρουν οι όροι εντολής, που έχει ο Γ.Γ. από το Συμβούλιο Ασφαλείας;

ΟΤΑΝ γίνεται λόγος για τελευταία ευκαιρία από εκπρόσωπο του ΟΗΕ, τούτο προφανώς μπορεί να εκληφθεί ότι πρέπει να τιμωρηθεί το θύμα επειδή δεν επιλύεται το Κυπριακό. Εμείς άλλη εξήγηση δεν βρίσκουμε. Γιατί δεν θεωρούμε πως ο έμπειρος διπλωμάτης κ. Κόλιν Στιούαρτ πιστεύει, για παράδειγμα, ότι θέλει η κατοχική Τουρκία να αποχωρήσει από το νησί και δεν την αφήνει η Λευκωσία. Θέλει η Τουρκία να συζητήσει μέσα στα πλαίσια των αποφάσεων του Διεθνούς Οργανισμού και τούτο δεν το επιτρέπει η ελληνική πλευρά; Μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να ειπωθεί.

ΘΑ πρέπει, εάν θέλουν τα Ηνωμένα Έθνη να προχωρήσει η διαδικασία, τότε υπάρχει οδός. Οι προσπάθειες θα πρέπει να στραφούν προς την κατοχική πλευρά, με στόχο να αλλάξει συμπεριφορά και στάση.  Η λογική των ίσων αποστάσεων, που συνιστά εν πολλοίς συγκάλυψη της τουρκικής πολιτικής, δεν βοηθά ποσώς στις προσπάθειες για λύση. Απομακρύνει την επίτευξη συμφωνίας.

ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1445624/teleftea-efkeria-ke-timoria-tou-thimatos/