6/3/2024
γράφει ο Άριστος Μιχαηλίδης
«Άδικο και πολιτικά υποκινούμενο», έλεγε προχτές ο Ερσίν Τατάρ, για το Ψήφισμα 186 των Ηνωμένων Εθνών, με αφορμή την επέτειο άφιξης στην Κύπρο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. «Το Ψήφισμα 186 της 4ης Μαρτίου 1964, αναγνώρισε την Κυπριακή Δημοκρατία υπό την ελληνοκυπριακή ηγεσία ως τη μοναδική νόμιμη κυβέρνηση», και κατά τον Τατάρ, «με αυτή την απόφαση, παραβιάστηκαν διεθνείς συνθήκες και νομικά πλαίσια».
Παράλληλα, στις εκδηλώσεις των Ειρηνευτών για την επέτειο, η Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για επιχειρήσεις υποστήριξης και πρώην επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Λίζα Μπάτενχαϊμ, σε ομιλία της έλεγε ότι «είναι ένα θαύμα που το ψήφισμα 186, το οποίο αποτελείται από δώδεκα σύντομες παραγράφους σε λιγότερο από δύο σελίδες, κατάφερε να αντέξει στο χρόνο».
Εξήντα στρογγυλά χρόνια, άντεξε για την ακρίβεια. Αλλά, ούτε θαύμα έγινε, ούτε παραβιάστηκαν διεθνείς συνθήκες και νομικά πλαίσια. Όσο και να επηρεάζονται από αυτές τις αερολογίες οι Κύπριοι (και στις δυο πλευρές της γραμμής Αττίλα), ένα μόνο πρέπει να είναι στις σκέψεις τους. Ας είναι και στο πίσω μέρος του μυαλού τους, για να υπάρχει και όποτε χρειαστεί να το θυμηθούν.
Ότι αυτό το ψήφισμα, που διέσωσε την Κυπριακή Δημοκρατία και προστάτευσε τη νομιμότητα του κράτους κατά την απόπειρα διάλυσής του από τους εταίρους Τουρκοκύπριους, υφίσταται διότι αυτό επιβάλλει το Διεθνές Δίκαιο. Ούτε η αποχώρηση της μιας κοινότητας -ουσιαστικό μέρος του κυπριακού κράτους, ούτε η εισβολή και η κατοχή, ούτε η ανακήρυξη του ψευδοκράτους, ούτε η παρέλευση 60 χρόνων, αναίρεσαν το δίκαιο.
Επιβεβαιώνεται, για μια ακόμα φορά, ο πρώην δικαστής του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και πρώην πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου Γεώργιος Πικής, ο οποίος σε συνέντευξή του στον «Φ», 12/3/2012, ήταν κατηγορηματικός: «Τo έγκλημα δεν διαγράφεται. Το δίκαιο δεν χάνεται εκτός αν ο φορέας του το απεμπολήσει. Καταστροφικές θα είναι οι συνέπειες αν το απεμπολήσουμε, εξικνούμενες μέχρι και του αφελληνισμού της Κύπρου».
Ο φορέας του δικαίου, λοιπόν, είναι η Κυπριακή Δημοκρατία και η ελληνοκυπριακή κοινότητα η οποία με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ νομιμοποιήθηκε να αναλάβει τη διαχείριση του κυπριακού κράτους χωρίς τη συμμετοχή της τουρκοκυπριακής κοινότητας η οποία αποχώρησε και ένοπλα επιδίωκε τη κατάλυση του κράτους.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναγνώρισε καθολικά τη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου, την κυβέρνηση Μακαρίου, και την κάλεσε να λάβει μέτρα για να αποκαταστήσει τον νόμο και την τάξη, να θέσει τέρμα στη βία και να αντιμετωπίσει την απόπειρα κατάλυσης του κράτους από τους Τουρκοκύπριος και την Τουρκία.
Αυτό και μόνο απαντά στις ανοησίες που λέει σήμερα ο Τατάρ και η Άγκυρα, αλλά και σε όσους ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους, μολύνθηκαν από την τουρκική προπαγάνδα και αποδίδουν τις ευθύνες στην πλευρά μας για όσα έγιναν τότε. Όπως κάνει και ο Τατάρ, που συχνά επαναλαμβάνει ότι οι Ελληνοκύπριοι έδιωξαν τους Τουρκοκύπριους από το κράτος, τους έσφαξαν, τους έκλεισαν σε θύλακες. Τις μέρες που συνέβαιναν τα γεγονότα και όχι εξήντα χρόνια μετά, το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν είδε τέτοιες ενέργειες και δεν έδωσε κανένα δίκαιο στους Τουρκοκύπριους.
Ένεκα της επετείου, λοιπόν, και επειδή ο καθένας λέει το κοντό του και το μακρύ του (άκου είναι ένα θαύμα!), ας το έχουμε κι αυτό υπόψη: Μόνο επειδή διασώθηκε η κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, και μόνο επειδή δεν απεμπολήσαμε μέχρι τώρα εμείς οι φορείς του, το Δίκαιο απέτυχε η Τουρκία να την κάνει «εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία», όπως επιδιώκει από το 1964. Και μόνο γι΄ αυτό διασώθηκαν στο νησί τους οι Ελληνοκύπριοι.
Όσες φορές κι αν επαναλαμβάνει ο Τατάρ ή όποιος άλλος, ότι με το ψήφισμα 186 «παραβιάστηκαν διεθνείς συνθήκες και νομικά πλαίσια», το γεγονός ένα είναι. Ότι όντως παραβιάστηκαν αυτά, αλλά πρώτα από την τουρκοανταρσία και ύστερα από την τουρκική εισβολή και την κατοχή. Γι΄ αυτό και η ε/κ κοινότητα επιβιώνει τόσες δεκαετίες στη νομιμότητα και στη διεθνή και ευρωπαϊκή αναγνώριση, ενώ η τ/κ κοινότητα επιβιώνει στην παρανομία και με το οξυγόνο της Τουρκίας. Αυτά είναι γεγονότα, τα άλλα είναι φαντασιοπληξία. Και ευχόμαστε, μάλλον μάταια, να το καταλάβουν κάποια στιγμή και οι Τουρκοκύπριοι.
ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1445757/den-ine-thavma-ine-to-dikeo-pou-den-chanete/