26/3/2024
ΑΝΑΛΥΣΗ: Νεότερες Εκτιμήσεις επί του Ρωσο-Ουκρανικού Πολέμου
Του Δημητρίου Δρόσου*
Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε μία πύκνωση κάποιων ρωσικών επιτυχιών στο πεδίο της μάχης, οι οποίες έχουν κυρίως το χαρακτήρα τακτικών επιτυχιών παρά στρατηγικών, με εξαίρεση την κατάληψη της Adviivka, η οποία ήταν επιτυχία στρατηγικού χαρακτήρα.
Θα κάνουμε μία εξαιρετικά γρήγορη αλλά και συμπαγή εκτίμηση των επόμενων φάσεων του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, στον απόηχο του τρομοκρατικού χτυπήματος στη Μόσχα, το οποίο είναι και καταδικαστέο, όπως καταδικαστέα είναι η τρομοκρατία, από όπου και εάν προέρχεται.
Στην Ουκρανία, όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η κατάσταση θα χειροτερεύσει πολύ. Ακόμη και εάν υπήρχαν κάποιες ισχνές ελπίδες διαπραγμάτευσης, είναι βέβαιο ότι μετά την τρομοκρατική πράξη στο Crocus City Hall, το μέτωπο στην Ουκρανία θα επιβαρυνθεί πολύ. Οι Ρώσοι διατείνονται ότι υπάρχει σύνδεση των τρομοκρατών με κάποιες ουκρανικές πηγές, αν και ακόμη δεν έχουν παραθέσει ισχυρά στοιχεία σύνδεσης. Ως τώρα παραμένει η κυρίαρχη αντίληψη ότι η επίθεση έγινε από το ISIS – K (Khorasan), μία εξόχως βίαιη και εξτρεμιστική οργάνωση. Ωστόσο σε περίπτωση που αυτή η εικασία των Ρώσων, γίνει για τους ίδιους τους Ρώσους βεβαιότητα ότι εμπλέκονται και ουκρανικές πηγές, είναι δεδομένο ότι θα έχουμε απότομη κλιμάκωση του πολέμου με μαζικές προσβολές στόχων, υποδομών ακόμη και πολιτικού χαρακτήρα και φυσικά προσπάθεια εξόντωσης της φυσικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσία της Ουκρανίας.
Η συσσώρευση δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία και Πολωνία, αυξάνει τις πιθανότητες περαιτέρω κλιμάκωσης ακόμη και ένεκα τυχαίου γεγονότος. Οι Ρώσοι επίσης συγκεντρώνουν δυνάμεις στην περιοχή του Αρχάγγελου, στη Θάλασσα του Barents και στην περιοχή της Karelia και του Murmansk, μετά την είσοδο της Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Οι Ρώσοι γνωρίζουν ότι σε περίπτωση εμπλοκής είναι ευάλωτοι στη Βαλτική (ο στόλος της Βαλτικής είναι καταδικασμένος) και ευάλωτοι στο Καλίνιγκραντ και για αυτό το λόγο συγκεντρώνουν δυνάμεις στον Αρκτικό κύκλο, όπου υπήρχαν παλιές εγκαταλειμμένες και ανενεργές σοβιετικές βάσεις. Η ένταση στη Βαλτική και στη Βόρεια Σκανδιναβία εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατακόρυφα τους επόμενους μήνες. Επίσης περιοχής που χρήζουν προσοχής είναι η Μολδαβία, η Υπερδνειστερία και ο Καύκασος (Γεωργία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν), για διαφορετικούς λόγους η καθεμία. Η Δύση θα προσπαθήσει να δημιουργήσει αντιπερισπασμούς σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέτωπα, ώστε να προκαλέσει πολυδιάσπαση των ρωσικών δυνάμεων.
Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις συγκεντρώνονται ανατολικά του Donetsk Oblast, της Zaporizhzhia και νότια του Kharkiv προκειμένου να ξεκινήσουν την εαρινή τους επίθεση. Διαπιστώνεται ότι ο νέος στρατιωτικός ηγέτης των Ουκρανών ο Syrskyi, είχε δίκιο που επέμενε στην άμυνα της Avdiivka, καθώς μετά την πτώση αυτής της πόλης φρούριο οι μόνες ισχυρές άμυνες των Ουκρανών στην περιοχή του Donetsk είναι οι τα δύο μέγα-φρούρια Slavyansk και Kramatorsk.
Απαραίτητη προϋπόθεση όμως πριν φτάσουν οι Ρώσοι σε αυτές τις δύο πόλεις είναι η κατάληψη του Chasiv Yar και της Kostyantynivka, όμως δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς και αυτές οι περιοχές θεωρούνται καλά οχυρωμένες. Το Slavyansk θεωρείται ανάλογης δυσκολίας με την περίπτωση του Bakhmut. Ωστόσο θα δούμε εάν οι Ρώσοι μετά το τρομοκρατικό χτύπημα θα χρησιμοποιήσουν άλλου τύπου βαρύτερα όπλα για την κατάληψη αυτών των πόλεων. Επίσης οι Τσέχοι έχουν συγκεντρώσει από διάφορες πηγές έως τώρα περίπου 500.000 βλήματα πυροβολικού των 155 και 122 χιλιοστών, τα οποία θα διοχετευθούν στην Ουκρανία. Σε περίπτωση κατάληψης αυτών των πόλεων δεν υπάρχει άλλη σημαντική οχύρωση των Ουκρανών μέχρι το Δνείπερο, ενώ υπάρχουν κυρίως οι σιτοβολώνες της Ουκρανίας και η ατελείωτη ουκρανική στέπα.
Ο δεύτερος άξονας που φαίνεται ότι θα κινηθούν οι Ρώσοι είναι το Kharkiv Oblast. Υπήρχε η εκτίμηση ότι η εν λόγω περιοχή, παρόλο που υπάρχει μεγάλο ποσοστό ρωσόφωνων, δεν ενδιέφερε άμεσα τη Ρωσία, καθώς η πόλη του Χαρκόβου είναι αχανής και δεν είναι εύκολο να εμπλακούν εκεί. Ωστόσο οι αυξανόμενες επιθέσεις στη Ρωσική επαρχία του Belgorod, αλλά και η ευαλωτότητα της ρωσικής επικράτειας από αυτή την πλευρά δείχνουν ότι οι Ρώσοι μάλλον θα προσπαθήσουν να διασφαλίσουν αυτή την περιοχή. Και εδώ όμως στέκονται εμπόδιο δύο πολύ ισχυρές αμυντικές τοποθεσίες των Ουκρανών: το Kupyansk και το Izyum. Ειδικά στο Kupyansk έχουν χυθεί ποταμοί αίματος και από τις δύο πλευρές. Η Ουκρανική πλευρά μεταφέρει συνεχώς εφεδρείες σε αυτή την πόλη από άλλες περιοχές διακινδυνεύοντας την απώλεια άλλων περιοχών που εξασθενούν οι άμυνές τους. Ωστόσο για τους Ουκρανούς η εν λόγω πόλη κρίνεται ως κλειδί για την περιοχή του Χαρκόβου. Ο Ουκρανός στρατηγός Syrskyi, δεν διακινδυνεύει την απώλεια αυτής της πόλης και δεν φείδεται θυσιών των Ουκρανών, καθόσον η στρατηγική της αξία είναι εφάμιλλη της Adviivka.
O Ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας, έχει υποστεί ζημιές της τάξεως του 25% με 28% από τις Ουκρανικές επιθέσεις με θαλάσσια drones (Unmanned Sea Vehicles -USV) και με αντιπλοϊκούς πυραύλους. Εδώ διαπιστώνεται πόσο χρήσιμα είναι αυτά τα όπλα για τις ΕΕΔ σε περίπτωση εμπλοκής με το τουρκικό ΠΝ στην περιοχή του Αιγαίου. Χαμηλού κόστους και εξόχως αποτελεσματικά. Οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν τα MAGURA V5 Naval Drones, ενώ ήταν η πρώτη χώρα παγκοσμίως που τα χρησιμοποίησε, αιφνιδιάζοντας το ρωσικό ναυτικό. Εκτιμάται ότι οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν το δίκτυο starlink, ενώ είναι πιθανό να λαμβάνουν συντεταγμένες και από άλλες πηγές. Όσον αφορά στους αντιπλοϊκούς πυραύλους οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν κυρίως τους R-360 Neptune υποηχητικούς cruise και επίσης τους Harpoon. Οι Ουκρανοί έχουν προβεί στους Neptune σε μετατροπές, καθιστώντας τους πυραύλους μακρού βεληνεκούς.
Για τους Ρώσους, δεν αποτελεί στόχο το Κίεβο, ούτε οι περιοχές δυτικά του Δνείπερου με πολωνόφωνους πληθυσμούς και με καθαρά φιλοδυτικό πρόσημο. Ωστόσο το μεγάλο έπαθλο για τη Ρωσία θα είναι η κατάληψη της Οδησσού, λόγω της μεγάλης στρατηγικής της αξίας. Αυτό θα καθιστούσε τη Ρωσία κυρίαρχη δύναμη στη Βόρεια Μαύρη Θάλασσα, το οποίο είναι κάτι που θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν οι Δυτικοί. Για τους Γάλλους, αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή. Αν και η περιοχή έχει πολλούς ρωσόφωνους και εκτιμάται ότι υπάρχουν πυρήνες που βοηθούν τους Ρώσους, παρέχοντάς τους πληροφορίες επί εδάφους και συντεταγμένες, η εκτίμησή μας είναι ότι θα είναι πιθανόν ο τελευταίος και δυσκολότερος άξονας της ρωσικής επίθεσης. Αυτό για τρεις λόγους: α) οι Ρώσοι δύσκολα θα προχωρούσαν χωρίς να έχουν εξασφαλισμένα τα μετόπισθεν και την περιοχή του Χαρκόβου για αποφυγή επιθέσεων στη ρωσική ενδοχώρα β) Θα συναντήσουν πιθανότατα Δυτικές δυνάμεις είτε φανερές είτε υβριδικές και γ) Θα πρέπει να παρακάμψουν το ισχυρά οχυρωμένο Mykolayiv διότι εκεί θα χάσουν χρόνο και δυνάμεις, όμως αυτή η περιοχή θα δημιουργεί προβλήματα στην όποια προσπάθεια κατάληψης της Οδησσού.
Υπό τις παρούσες συνθήκες κρίνεται ως μη ρεαλιστική μία προσπάθεια εαρινής επίθεσης προς την πλευρά της Οδησσού, τουλάχιστον με αυτά τα όπλα τα οποία ως τώρα έχουν επιδείξει οι Ρώσοι στα πεδία μαχών. Πιθανότατα οι Ρώσοι να ρίξουν στο πεδίο τη νέα πανίσχυρη βόμβα-τέρας FAB 3000 LB.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:
Κάποια συμπεράσματα έως τώρα, από το ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, καθώς οι συνθήκες συνεχώς μεταβάλλονται. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η ποσότητα ορισμένες φορές αντισταθμίζει την ποιότητα (αυτό πρέπει να το έχουμε υπόψη μας σε ενδεχόμενη Ε/Τ σύγκρουση καθώς οι ΤΕΔ πλεονεκτούν ποσοτικά, άρα το ενδεχόμενο του ΚΟΡΕΣΜΟΥ είναι υπαρκτό). Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν μαζικά το πυροβολικό (το οποίο έχει αναδειχθεί ως ο βασιλιάς των χερσαίων επιχειρήσεων στο ρωσο-ουκρανικό πόλεμο), μαζικά συστήματα MLRS, TOMA, θερμοβαρικά συστήματα TOS ενώ υπερτερούν στα Logistics και στο έμψυχο δυναμικό το οποίο ξεκουράζουν και το ανανεώνουν στις μάχες. Υπάρχουν Ουκρανικές μονάδες, οι οποίες πολεμούν σχεδόν δύο έτη αδιάλειπτα. Η αεροπορική ισχύς επίσης είναι σημαντικός παράγων στις επιτυχίες των Ρώσων, εν αντιθέσει με την Ουκρανική Αεροπορία, η οποία είναι ανύπαρκτη. Ωστόσο με δεδομένη την πολύ καλή αεράμυνα των Ουκρανών οι Ρώσοι δεν έχουν αξιοποιήσει πλήρως την αεροπορική τους ισχύ, ενώ πολλές φορές χτυπούν από μακριά τους στόχους. Κρίσιμος παράγων είναι και η χρήση των ισχυρών βομβών FAB 500 Lb και FAB 1500 LB, στις οποίες οι Ρώσοι έχουν προσθέσει κιτ μετατροπής, τις οποίες τις καθιστά βόμβες ακριβείας. Φυσικά η χρήση των drones, ο δικτυοκεντρικός πόλεμος, οι δορυφόροι, η κυβερνοάμυνα, ο ηλεκτρονικός πόλεμος που λαμβάνουν χώρα στο Ουκρανικό πεδίο, δείχνουν πως διεξάγεται σήμερα ένας σύγχρονος πόλεμος και ότι δεν αρκεί μόνο η γενναιότητα των εμπλεκομένων. Υπόψη ότι η Τουρκία ετοιμάζεται για την εκτόξευση του νέου της δορυφόρου TURKSAT.
ΥΓ: Εν΄ όψει επιδείνωσης της παγκόσμιας γεωπολιτικής τάξης και σταθερότητας σε πολλά μέτωπα, η Πολιτική Προστασία οφείλει να ανταποκριθεί ΑΜΕΣΑ σε ένα νέο πλαίσιο απαιτήσεων. Να ενημερώσει τους Έλληνες ότι η εποχή της ανεμελιάς τελειώνει και να προετοιμάσει τους Έλληνες για τις δυσκολότερες καταστάσεις οι οποίες έρχονται. Να ενεργοποιήσει τα καταφύγια, ομάδες εθελοντών, κλπ. Οι Γερμανοί έχουν ήδη ξεκινήσει. Να μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχει και τον τουρκικό κίνδυνο. Μόλις οι Τούρκοι τελειώσουν με το Β. Ιράκ, έρχεται η σειρά της Ελλάδος και Κύπρου: Είτε θα πάρουν με διαπραγμάτευση όσα διεκδικούν, είτε θα πάνε σε πόλεμο. Τα επόμενα 2-3 έτη είναι κρίσιμα και διεθνώς και εθνικώς.
*Υποπτέραρχος ε.α.–Αναλυτής (MBA, ΜΗSΑ, MPCHE, MSc in Finance, LLB, BSc)
ΠΗΓΗ:https://www.militaire.gr/russia-ukraine-polemos-drosos/