Μιά Εισήγηση προς την Νέα Βουλή της Κυπριακής Δημοκρατίας

Print Friendly, PDF & Email

Μιά Εισήγηση προς την Νέα Βουλή της Κυπριακής Δημοκρατίας

 

 

του Φοίβου Κλόκκαρη*

 06 Iουν 2016

Είναι γνωστό ότι στην ημικατεχόμενη πατρίδα μας, υπάρχει ένα σοβαρό κενό στο τομέα της εθνικής ασφάλειας. Το κράτος μας στερείται στρατηγικής εθνικής ασφάλειας και αρμοδίου οργάνου, το οποίο να ασχολείται με τη σύνταξη και υλοποίηση της, καθώς και το χειρισμό κρίσεων. Στερείται θεσμοθετημένου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Το κενό αυτό δεν αναπληρώνεται από το εθνικό συμβούλιο, ούτε από το συμβούλιο των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, γιατί τα σώματα αυτά είναι συμβουλευτικά προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), η σύσταση τους δεν προβλέπεται από κανένα νόμο, ούτε και έχουν συγκεκριμένες ευθύνες, αρμοδιότητες, και κανονισμούς λειτουργίας.

Ο χειρισμός του εθνικού θέματος μας, του Κυπριακού, γίνεται αποκλειστικά από τον Πρόεδρο της ΚΔ (επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας) υπό την ιδιότητα του και ως επικεφαλής της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Βέβαια το Κυπριακό, από τη φύση του ως μείζον εθνικό θέμα , ως θέμα παραβίασης του διεθνούς δικαίου απο την Τουρκία και ως κρίσιμο  θέμα εθνικής ασφαλειας, απαιτεί για το χειρισμό του, την συνδρομή και εμπλοκή  όλου του εθνικού δυναμικού της πατρίδας μας καθώς και των τριών κρατικών εξουσιών. Της εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας.

Δεδομένου ότι η ΚΔ τελεί επί 42 χρόνια σε κατάσταση ημικατοχής από την Τουρκία με σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια της και επειδή στερείται θεσμοθετημένου οργάνου εθνικής ασφάλειας, το οποίο να συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση  θεμάτων ασφάλειας καθώς  και στην στρατηγική διαχείρηση του κυπριακού, που είναι κατεξοχην θέμα ασφάλειας και επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας  , πιστεύω ότι θα ήταν χρήσιμο και επιβεβλημένο, να έχει ενεργό ρόλο και η βουλή στο Κυπριακό. Να συμπεριλάβει στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, και ειδική επιτροπή για το Κυπριακό, η οποία να ασχολείται αποκλειστικά με το θέμα αυτό και όλες τις πτυχές του. Να ασκεί και τον δέοντα κοινοβουλευτικό έλεγχο στους χειρισμούς και τα πεπραγμένα του Προέδρου της ΚΔ, στο θέμα του Κυπριακού. Να θεσμοθετηθεί η υποχρέωση του Προέδρου, να ενημερώνει την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το Κυπριακό και να απαντά στα όποια ερωτήματα της

Με βάση και την τραυματική εμπειρία του σχεδίου Ανάν, είναι αναγκαίο έγκαιρα και πριν φθάσουμε σε δημοψήφισμα για το Κυπριακό, οι αντιπρόσωποι που έχει εκλέξει ο λαός, να έχουν γνώση και ενεργό ρόλο και λόγο για το μείζον αυτό θέμα, που σχετίζεται με την επιβίωση του ελληνισμού της Κύπρου. Δεν είναι επιτρεπτό η βουλή, το σώμα που εκφράζει κατ’ εξοχήν τη λαϊκή βούληση, να μένει αμέτοχο και αδρανές στο Κυπριακό και να μην συμμετέχει ενεργά στις διεργασίες διαμόρφωσης της επίλυσης του.

Με την ευκαιρία της συγκρότησης της νέας βουλής,εκτιμώ ότι θα ήταν χρήσιμο και επιβεβλημένο να συγκροτηθεί και κοινοβουλευτική επιτροπή για το κυπριακό.Το επιβάλλουν η ευθύνη για την επιβίωση μας και η απαίτηση να επιστρατεύονται όλες οι δυνάμεις και τα μέσα πρός το σκοπό αυτό ,δεδομένης και τής συνεχιζόμενης  κατοχής και στρατιωτικής απειλής απο την Τουρκία.Είναι εισήγηση που εξυπηρετεί και την αρχή της δημοσιότητας στους χειρισμούς του κυπριακού,που δεν πρέπει να καλύπτονται απο πέπλο μυστικότητας. Οι  εκπρόσωποι του εκλογικού σώματος πρέπει να έχουν πλήρη και διαρκή ενημέρωση.Να μην υφίστανται αιφνιδιασμούς.Να είναι σε θέση μαζί με την εκτελεστική εξουσία να ενημερώσουν ενδελεχώς το λαό για το περιεχόμενο της λύσης, πριν τη διεξαγωγή οποιου δήποτε δημοψηφίσματος.

*αντιστράτηγος ε.α.

Πηγή: http://www.philenews.com/el-gr/f-me-apopsi-eponymes-gnomes/385/316910/mia-eisigisi-pros-ti-nea-vouli-tis-kd

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.