28/4/2024
γράφει ο Ταξχος (Π.Α.) ε.α. Χρήστος Δημοσθένους
Ένας από τους θεωρητικούς του πολέμου, ο Πρώσσος Στρατηγός Καρλ Φον Κλαούζεβιτς, είπε ότι «ο πόλεμος είναι η έκφραση της πολιτικής δι’ άλλων μέσων». Δηλαδή από την θεωρία της διπλωματίας στην πράξη.
Οι σύγχρονοι πόλεμοι που παρακολουθεί έντρομη η ανθρωπότητα, συνοδεύονται από τεχνολογία αιχμής σε όλους τους κλάδους, στρατό, ναυτικό, αεροπορία. Παρατηρείται δε μια εικόνα, που πολύ παλιά βλέπαμε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, να είναι τώρα πραγματικό πολεμικό σκηνικό θεάτρου επιχειρήσεων, με εκατοντάδες πυραύλους, ρουκέτες, drones κλπ στοn σκοτεινό ουρανό, που εκτοξεύονται από πολύ μεγάλες αποστάσεις (απόσταση Ισραήλ-Ιράν 1.789 χλμ.), να είναι ένα νέο στοιχείο πολέμου και να αναχαιτίζονται από σύγχρονα συστήματα αντιαεροπορικής αεράμυνας και να αποτυπώνονται ως αναλαμπές στον σκοτεινό ουρανό, για τις χώρες που διαθέτουν φυσικά τέτοιες τεχνολογίες.
Μια από τις αρχές πολέμου είναι και η επιθετικότητα, η οποία εκφράζεται συχνά με μάζα πυρός, η οποία εφαρμόζεται ευρέως στους σύγχρονους πολέμους για καταστολή-καταστροφή της εχθρικής αεράμυνας. Παράδειγμα ο πόλεμος στην Συρία, όταν οι συμμαχικές δυνάμεις εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση, λόγω της χρησιμοποίησης χημικών από το καθεστώς ́Ασσαντ, εκτόξευσαν από διαφορετικές κατευθύνσεις, σχεδόν ταυτόχρονα, με συγχρονισμό, 120 πυραύλους cruse υψηλής ακρίβειας (ΥΑ) από τους οποίους, παραπάνω από τους μισούς, έφεραν καίρια πλήγματα στις Συριακές δυνάμεις, διότι η αεράμυνα τους από κορεσμό δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει και να αναχαιτίσει την μαζική προσβολή.
Στις 7 Οκτωβρίου 2023 η Χαμάς, στην επίθεση της, εκτόξευσε τουλάχιστον 5.000 ρουκέτες κατά του Ισραήλ και στις 13 Απριλίου 2024, στην επίθεση του Ιράν, χρησιμοποιήθηκε ίσως για πρώτη φορά, επίθεση με μεγάλο αριθμό drones, σε συνδυασμό με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς (ΥΑ), ως μάζα πυρός, για την καταστολή-καταστροφή της εχθρικής αεράμυνας. Η νέα επιθετική αυτή τακτική, αποτελεί ισχυρό πλεονέκτημα σε χώρες που έχουν τέτοιες δυνατότητες, διότι είναι πολύ σημαντικό να δύνανται να επιτεθούν με αυτήν την τεχνολογία στον εχθρό, προκαλώντας του τεράστιες απώλειες. Παράδειγμα επίσης αποτελεί ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας, κατά τον οποίο οι Ουκρανοί επιτίθενται, υποβοηθούμενοι από τους Δυτικούς, με ανεπτυγμένα drones,
πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς (ΥΑ), όπου προκάλεσαν σοβαρές απώλειες στην Ρωσία, ξεγελώντας την αεράμυνα της, π.χ. βύθιση πλοίων, καταστροφή κύριων υποδομών κλπ.
Κατόπιν τούτων, η αρχή πολέμου της επιθετικότητας με μάζα πυρός, θα πρέπει να απασχολήσει έντονα τους επιχειρησιακούς κύκλους των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και της Κύπρου, γεγονός που μπορεί να εκδηλωθεί με drones, σε συνδυασμό με βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς (ΥΑ). Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει μια πολύ σοβαρή βιομηχανία drones, αεροχήματα (UAV) και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς (ΥΑ) και έχει γίνει και εξαγωγέας αυτής της τεχνολογίας. Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι το εξής. Πόσα τέτοια drones, αεροχήματα (UAV), ή πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς (ΥΑ) έχει στο δικό της οπλοστάσιο; Διότι σε μια πιθανή πολεμική σύρραξη Ελλάδας-Τουρκίας, η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει σίγουρα την ίδια επιθετική τακτική, αφού έχει τακτικό πλεονέκτημα για να καταστρέψει, ή να αποσυντονίσει, ή να αδυνατίσει την Ελληνική αεράμυνα, ώστε η δική της Τουρκική πολεμική αεροπορία να αποκτήσει αεροπορική υπεροχή έναντι της Ελληνικής πολεμικής αεροπορίας.
Στην Κύπρο τα τελευταία 20 χρόνια παραμέλησαν την άμυνα. Μέγα στρατηγικό λάθος που το ανέχθηκε και το ανέχεται η πολιτεία. Το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, που αποτέλεσε και προεκλογική δέσμευση του Προέδρου της Κ.Δ., δεν τηρήθηκε. Λόγω του πολέμου της Ουκρανίας-Ρωσίας και τις κυρώσεις της Ε.Ε. προς την Ρωσία και επειδή, σε πολύ μεγάλο βαθμό, τα οπλικά συστήματα της Ε.Φ. είναι Ρωσικής προέλευσης, θα πρέπει να αντικατασταθούν το συντομότερο δυνατό, για τον άμεσο επανεξοπλισμό της Ε.Φ. σε όλους τους κλάδους. Απαιτείται άμεση οικονομική ενίσχυση των δαπανών της άμυνας.
Να υπερτονίσω για ακόμα μια φορά (από την εμπειρία που αποκόμισα), σαν μέλος της επιτροπής για την εφαρμογή του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, ότι απαιτείται άμεσα η επαναφορά του. Το επιχειρησιακό θέατρο επιχειρήσεων, από τον ́Εβρο μέχρι τον Απόστολο Ανδρέα, είναι 1.300 χλμ., γι’ αυτό σας μεταφέρω και την δική μου προσωπική εμπειρία, ότι χωρίς το Δόγμα, είναι πολύ δύσκολο, έως αδύνατο, να επιβιώσουμε σε περίπτωση σύρραξης. Διότι, με απλά λόγια, η Ελλάδα δεν γνωρίζει από τώρα με σιγουριά, λόγω του μεγάλου εύρους του θεάτρου επιχειρήσεων (1.300 χλμ.), που, σε ποια περιοχή, πότε, πόσες δυνάμεις και τι μέσα θα απαιτηθούν, για να αντιμετωπίσουμε τον Τουρκικό επεκτατισμό, που απορρέει από τον Εθνικό όρκο της Τουρκικής εθνοσυνέλευσης του 1920, περί ανασύστασης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και επανάκτησης απωλεσθέντων εδαφών μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.
Βεβαίως και δεν είναι μηδενιστικός ο λόγος για την άμυνα μας, αλλά θα πρέπει να αποκτήσουμε, λόγω της εξέλιξης της στρατιωτικής τεχνολογίας, ακόμη πιο μεγάλες δυνατότητες αποτροπής έναντι του αντιπάλου (κατοχικές δυνάμεις) και η προσπάθεια μας πάντοτε είναι να αντιμετωπίσουμε τον εχθρό εντός της Κύπρου. Την Τουρκία συνολικά θα την αντιμετωπίσει σίγουρα μια πιο μεγάλη δύναμη (Ελλάδα) και όχι εμείς.
Η στρατιωτική αδυναμία μας είναι η δύναμη μας, ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε εορτασμό της επετείου της 1ης Οκτωβρίου, ενώ οι απόψεις που ακούγονται επίσης για ανοχύρωτη πολιτεία, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό του Κυπριακού Ελληνισμού και στερούνται κάθε γεωπολιτικής και στρατηγικής αιτιολογίας. Στον 21ο αιώνα, το διεθνές δίκαιο-άδικο καθορίζεται από ισχυρές ένοπλές δυνάμεις (στρατός-ναυτικό-αεροπορία) και καλή διπλωματία και όχι από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.