Ο αφορισμός του Οδυσσέα και η καταδίκη του Ρίκκου

Τον Μάιο του 2015 τέθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης, σχεδόν ταυτόχρονα, δυο υποθέσεις που αφορούσαν τον Βοηθό Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκο Ερωτοκρίτου. Στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, τέθηκε αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, για απόλυση του Βοηθού, και στο Επαρχιακό Δικαστήριο για να παραπεμφθεί στο Κακουργιοδικείο, ποινική υπόθεση εναντίον του με βαρύτατες κατηγορίες.

Μάλιστα, επειδή υπήρξε η ταυτόχρονη εξέλιξη, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο δήλωσε ότι θα εξετάσει τάχιστα το αίτημα για απόλυση. Και πράγματι το εξέτασε και είχε απόφαση 24 Σεπτεμβρίου 2015, με την οποία απολύθηκε ο Ερωτοκρίτου για ανάρμοστη συμπεριφορά. Όπως έλεγαν στην απόφασή τους οι δικαστές, ο κ. Ερωτοκρίτου με δημόσιες δηλώσεις κατηγορούσε τον Γενικό Εισαγγελέα για διάπραξη σοβαρών ποινικών αδικημάτων. Κάλεσε διάσκεψη για να κάνει τις δηλώσεις και μετά παραδέχθηκε ότι ήταν αβάσιμοι οι ισχυρισμοί του και απολογήθηκε. Αλλά η απολογία δεν ήταν αρκετή. «Οι ισχυρισμοί αυτοί ήταν αναληθείς, ηθικά μεμπτοί και απαράδεκτοι», έλεγε το Δικαστικό Συμβούλιο.

Την ώρα που έπαιρναν αυτή την απόφαση, ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου δικαζόταν στο Κακουργιοδικείο και τελικά καταδικάστηκε σε φυλάκιση ως ένοχος στα εξής: 1. Δεκασμός δημοσίου λειτουργού. 2. Δωροληψία οικείων δημόσιων αξιωματούχων. 3. Συναλλαγές με αντιπροσώπους οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά. 4. Κατάχρηση εξουσίας.

Το Δικαστικό Συμβούλιο που αποφάσισε την απόλυσή του πιθανότατα να μην επηρεάστηκε από την ποινική υπόθεση. Ήταν δυο ξεχωριστές υποθέσεις. Αλλά, αφορούσαν το ίδιο πρόσωπο, τον Βοηθό Γενικού Εισαγγελέα. Πάντως, όσοι θυμούνται, η καταδίκη του Ερωτοκρίτου ήταν δεδομένη εξ αρχής, διότι τα στοιχεία εναντίον του ήταν συντριπτικά. Να θυμίσω μόνο ότι ένα μήνα προηγουμένωςείχε ανακοινωθεί το αποτέλεσμα έρευνας του Ανεξάρτητου Ποινικού ΑνακριτήΠαναγιώτη Καλλή, η οποία εντόπισε εναντίον του Ρίκκου Ερωτοκρίτου τα ποινικά αδικήματα του δεκασμού δημόσιου λειτουργού και της δωροληψίας για επίδειξη εύνοιας από δημόσιο λειτουργό. Το πόρισμα ανακοινώθηκε, το γνώριζαν και οι δικαστές.

Την περασμένη Τετάρτη, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, στη δεύτερη στην ιστορία απόλυση ανεξάρτητου αξιωματούχου για «ανάρμοστη συμπεριφορά», βασίστηκε στην υπόθεση Ερωτοκρίτου για να δικάσει τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Και μάλιστα, στην απόφασή του καταλήγει με μια φράση που ταυτίζει πλήρως την «ανάρμοστη συμπεριφορά» του Οδυσσέα με εκείνην του Ερωτοκρίτου, για να καταλήξει: «Όπως και στην Ερωτοκρίτου (ανωτέρω) σημειώνεται: “Τέτοια συμπεριφορά εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους να περιαγάγει το αξίωμα και τους Θεσμούς, γενικότερα, σε ανυποληψία”».

Χρησιμοποίησε και φράσεις από την απόφαση του 2015 για να υποδείξει προφανώς ότι το έγκλημα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη έχει την ίδια βαρύτητα, ίσως και το ίδιο περιεχόμενο, και την ίδια επίδραση στην κοινωνία και στους θεσμούς, με εκείνο του Ερωτοκρίτου.

Αυτό και μόνο είναι αρκετό για να χαρακτηριστεί ως προβληματική η κρίση των δικαστών. Είναι δεδομένο ότι θεωρείται σύνηθες να βασίζονται σε προηγούμενες αποφάσεις, αλλά ούτε νομικά, ούτε ηθικά δεχόμαστε (στο μέτρο που μας επιτρέπεται υπό την ιδιότητα του πολίτη, φυσικά) ότι είναι στην ίδια μοίρα αυτοί οι δύο κρατικοί αξιωματούχοι.

Ο ένας κάλεσε δημοσιογραφική διάσκεψη και ως Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα -με το τεράστιο βάρος του θεσμού που εκπροσωπούσε- κατηγόρησε τον Γενικό Εισαγγελέα για διάπραξη σοβαρών ποινικών αδικημάτων και τελικά κατέληξε ο ίδιος στη φυλακή με σοβαρότατα αδικήματα. Ο άλλος αμφισβήτησε δημοσίως αποφάσεις του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού παρουσιάζοντας στοιχεία για να στηρίξει τη θέση του σε υποθέσεις που ο ίδιος χειρίστηκε και ερεύνησε ως Ελεγκτής. Εκφράζοντας μόνο τη γνώμη του χωρίς να έχει δικαίωμα να κάνει οτιδήποτε άλλο. Και, κυρίως, δεν φυλακίστηκε, αντίθετα οι πάντες -κυβέρνηση, βουλή, κόμματα και πολίτες- εκθειάζουν τη δουλειά που έκανε για δέκα χρόνια, την αναβάθμιση του έργου της Υπηρεσίας του και, ιδίως, την καταλυτική συμβολή του στον πόλεμο κατά της διαφθοράς και τη διαφύλαξη του δημόσιου χρήματος.

Με ποια λογική, λοιπόν -νομική, πολιτική ή άλλη- αυτοί οι δυο κρατικοί αξιωματούχοι είναι στην ίδια θέση απέναντι στο Δικαστικό Συμβούλιο και κρίνονται με το ίδιο σκεπτικό;

ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1510380/o-aforismos-tou-odissea-ke-i-katadiki-tou-rikkou/