8/10/2024
γράφει ο Γιώργος Καλλινίκου
Δεν σκέφτηκε να παραιτηθεί εξαιτίας της απόδρασης του ισοβίτη διότι η παραίτηση θα ήταν «μια δειλή και εύκολη πράξη» μας είπε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Μάριος Χαρτσιώτης. Για τον ίδιο, πρόσθεσε, ανάληψη πολιτικής ευθύνης είναι να εντοπίζει λάθη, αδυναμίες και ελλείψεις και να προσπαθεί να βρίσκει λύσεις. Δεν λογαριάζαμε να επανέλθουμε επί του θέματος. Άλλωστε, είχαμε τονίσει προ ημερών, ότι η έννοια της πολιτικής ευθιξίας είναι δυσνόητη έως και άγνωστη για την συντριπτική πλειονότητα των πολιτικών μας. Δεν αναμέναμε, όμως, ο κ. Χαρτσιώτης να ζητά και τα ρέστα και να θέλει να βγει και από πάνω.
Είναι εκπληκτικός ο τρόπος με τον οποίο σκαρφίζονται δικαιολογίες ή παραποιούν έννοιες για να αποφύγουν την ουσία, που είναι η επίδειξη ευθιξίας εμπράκτως. Καταρχάς, επειδή ο κ. Χαρτσιώτης επέλεξε να παίξει με κατά το δοκούν ερμηνεία της ανάληψης πολιτικής ευθύνης ως αποτέλεσμα ύπαρξης πολιτικής ευθιξίας, οφείλουμε να τον παραπέμψουμε σε λεξικά. Έτσι ώστε να εντοπίσει τις πραγματικές ερμηνείες.
Ας ρίξει μια ματιά στο λεξικό των Τεγόπουλου-Φυτράκη. Θα βρει ότι η έννοια της ευθιξίας είναι η ιδιαίτερη ευαισθησία σε προσβολή. Έτσι ίσως αντιληφθεί τι όφειλε να είχε πράξει μετά την απόδραση του ισοβίτη, η οποία διέσυρε και πρόσβαλε δύο υπηρεσίες (Αστυνομία και Κεντρικές Φυλακές) οι οποίες υπάγονται στο υπουργείο του. Άρα κατ’ επέκταση πρόσβαλε και το υπουργείο του οποίου προΐσταται. Αν επιθυμεί διασταύρωση της ερμηνείας, μπορεί να κοιτάξει και την Πύλη για την ελληνική γλώσσα ή τον Μπαμπινιώτη. Την ίδια ερμηνεία θα εντοπίσει.
Και επειδή, προφανώς, είναι εξαιρετικά αμφίβολο κατά πόσο θα μπει στον κόπο να αναζητήσει τα λεξικά, θα τον υποβοηθήσουμε δίδοντάς του εδώ την ορθή ερμηνεία και πώς μετουσιώνεται σε πράξη στα πολιτικά δρώμενα. Πολιτική ευθιξία είναι η ευαίσθητη αντιμετώπιση ενός συμβάντος, που οδηγεί κάποιο πολιτικό πρόσωπο σε παραίτηση για κάποιο γεγονός για το οποίο δεν έχει άμεση ευθύνη ή φταίξιμο. Απλώς, με την παραίτησή του από ευθιξία αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για συμβάν που έχει σχέση με το υπουργείο του οποίου προΐσταται, χωρίς ο ίδιος να ευθύνεται προσωπικά ή να έχει επιδείξει κάποια αμέλεια.
Αυτή την πολιτική ευθιξία έδειξε ο Κύπρος Χρυσοστομίδης με την παραίτησή του, όταν δραπέτευσε ο Κίτας. Ο ίδιος δεν έφερε καμιά ευθύνη, ούτε έδειξε κάποια αμέλεια. Όμως η ηθική δεοντολογία της πολιτικής ευθιξίας υπέβαλε, ότι έπρεπε να παραιτηθεί, αναλαμβάνοντας την ευθύνη ως υπουργός Δικαιοσύνης.
Θέλει κι άλλα παραδείγματα ο κ. Χαρτσιώτης για να αντιληφθεί την έννοια της ευθιξίας; Ας διαβάσει το παράδειγμα το οποίο ακολουθεί, το οποίο περιέλαβε σε σχετικό άρθρο του ο κ. Πέτρος Παντελίδης: Πρότυπο πολιτικής ευθιξίας αποτελεί η παραίτηση Υπουργού Δημοσίων Έργων της Γαλλίας. Παραιτήθηκε, επειδή μια γέφυρα κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της κατασκευής της. Ο ίδιος ο Υπουργός ούτε γνώριζε, ούτε πήρε κάποιαν απόφαση ή είχε έστω ενημέρωση για την κατασκευή της γέφυρας.
Ας διαβάσει και αυτό που αφορά τον πρώην υπουργό Πολιτισμού της Ελλάδας. Ήταν 2012 όταν εìγινε κλοπή στο μουσειìο της Αρχαιìας Ολυμπιìας. Ενώ φαìνταζε ως θέμα που αφορουìσε εσωτερικεìς δυσλειτουργιìες του μουσειìου, ο τοìτε υπουργοìς Πολιτισμού Παύλος Γερουλαìνος, ξαìφνιασε το κοìμμα του, την κυβέρνηση, αντιπαìλους και κοινή γνωìμη δηλωìνοντας παραιìτηση για λοìγους ευθιξιìας. Δήλωσε τότε: «Υπαìρχουν οι λοìγοι ευθιξιìας. Οìταν ειìσαι Υπουργοìς Πολιτισμού και ληστευìουν το Μουσειìο της Ολυμπιìας, το λιγοìτερο που μπορειìς να καìνεις ειìναι να παραιτηθειìς. Ακοìμα κι αν δεν φταις εσύ προσωπικαì».
Κατάλαβες άραγε κύριε Χαρτσιώτη; Δεν χρειάζεται να ευθύνεσαι απευθείας για το όποιο σφάλμα ή το όποιο φιάσκο. Όταν διασύρεται το υπουργείο σου, είτε ευθύνεσαι είτε όχι, παίρνεις το καπελάκι σου και πας σπίτι σου. Έτσι ξεπλένεται ο διασυρμός.
Άλλωστε, και ψυχρά ομιλούντες, αν ίσχυε η δική σου εκτός πραγματικότητας μετάφραση της ευθιξίας, και δεχθούμε ότι έπρεπε να παραμείνεις για να «εντοπίσεις λάθη, αδυναμίες και ελλείψεις και να προσπαθήσεις να βρεις λύσεις», τότε ακριβώς το ίδιο έπρεπε να ισχύσει και με τον αναπληρωτή διευθυντή των Φυλακών. Που ήταν μόλις μερικούς μήνες στη θέση του και πάσχιζε κατά γενική ομολογία να βρει λύσεις στα μύρια προβλήματα των Φυλακών.
Όχι δύο μέτρα και δύο σταθμά κύριε Χαρτσιώτη!
ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1515624/ena-lexiko-doro-kirie-chartsioti-na-mathis-ti-simeni-efthixia/