13.01.2017 17:51
του Γιώργου Καυκαλιά
Αλλεπάλληλες αναφορές στο πόσο αλληλοεξαρτώμενα είναι τα κεφάλαια τα οποία αφορούν στην επίλυση του Κυπριακού, έκανε ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε στη Διάσκεψη Τύπου που παραχώρησε από το Παλάτι των Εθνών, στη Γενεύη.
Ο κ. Έιντε σημείωσε ότι υπάρχουν θέματα που μπορούν να κλείσουν μόνο αν γνωρίζουμε την έκβαση του κεφαλαίου ασφάλειας και εγγυήσεων, εδραιώνοντας με τον τρόπο αυτό μια λογική πλήρους αλληλοεξάρτησης εσωτερικής πτυχής Κυπριακού με τα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων.
Τα διαφορετικά επίπεδα στο ζήτημα της ασφάλειας
Αιτιολογώντας τη θέση του αυτή, ο κ. Έιντε σημείωσε ότι “ο λόγος που υπογραμμίζω την αλληλεξάρτηση, είναι ότι η ασφάλεια αφορά πάρα πολλά πράματα, η αίσθηση ασφάλειας δεν έχει μόνο σχέση με ζητήματα στρατιωτικής φύσεως:
- Το πρώτο επίπεδο, εξήγησε, έχει σχέση με το να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο ομοσπονδιακό σύνταγμα, το οποίο να διαρκέσει, να αντέξει, να διασφαλίζει ότι οι άνθρωποι θα έχουν ισότιμη αντιμετώπιση και προστασία σε ολόκληρη τη χώρα. Σημαντικό σημείο σε σχέση με το πρώτο επίπεδο, είναι, οι άνθρωποι να πιστέψουν σε αυτή τη λύση και στο σύνταγμα, σημείωσε ο κ. Έιντε.
- Το δεύτερο επίπεδο, συνέχισε, είναι το αίσθημα εσωτερικής ασφάλειας, το οποίο έχει να κάνει με το νομικό σύστημα, το οποίο θα πρέπει να είναι λειτουργικό και δίκαιο αλλά και να εφαρμόζεται ορθά. Το δεύτερο επίπεδο έχει να κάνει επίσης, τόνισε, με την αστυνομία που θα είναι ένα όργανο διατήρησης της τάξης που να διασφαλίζει την προοπτική της ενσωμάτωσης ανθρώπων που ζουν σε διαφορετικές περιοχές αλλά και τις τοπικές μειονότητες. Για το σημείο αυτό θα χρειαστεί επιτήρηση ως ένα χρονικό σημείο, επεσήμανε με νόημα.
- Το τρίτο επίπεδο είναι να πιστέψουν πραγματικά οι δυο πλευρές ότι θα εφαρμοστούν όλα αυτά που θα συμφωνηθούν. Η εφαρμογή της λύσης θα χρειαστεί χρόνο άρα λογικό είναι οι δυο πλευρές να θέλουν να εφαρμοστεί ένα σύστημα εγγύησης της εφαρμογής της λύσης όπως αυτή θα συμφωνηθεί.
- Το σύστημα εγγυήσεων και της εξωτερικής ασφάλειας έρχεται ως τέταρτο επίπεδο. Σε μια περιοχή που έχει πολλά προβλήματα πέραν του κυπριακού, το οποίο απλά μια άλυτη διένεξη, θα πρέπει να βρεθεί ένα αποτελεσματικός τρόπος να λυθεί το ζήτημα αυτό, συνέχισε.
Ο κ Έιντε ξεκαθάρισε ότι πλέον η εσωτερική πτυχή και το κεφάλαιο ασφάλειας-εγγυήσεων, είναι όλα υπό τη σκεπή της διάσκεψης της Κύπρου. Σημείωσε όμως ότι θα έχουν διαφορετική μορφή και σύσταση καθώς οι εγγυήτριες δυνάμεις θα έχουν λόγο μόνο στο κεφάλαιο ασφάλειας-εγγυήσεων. Επεσήμανε άλλωστε ότι ακόμα δεν έχει καθοριστεί ημερήσια διάταξη σε σχέση με το πως θα συνεχιστούν οι συνομιλίες για την εσωτερική πτυχή του Κυπριακού, μεταξύ ε/κ και τ/κ.
Σύμφωνα με τα όσα έχει αναφέρει ο κ. Έιντε και αντίθετα με τα όσα έχουν δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας στη Γενεύη έχει συζητηθεί το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας. Συγκεκριμένα είπε “Αν ρωτάτε αν έχει συζητηθεί η εκ περιτροπής προεδρία εδώ, ναί έχει συζητηθεί, όπως και σε όλες τις άλλες συναντήσεις για τη διακυβέρνηση για πολλά χρόνια. Δεν έχουμε καταλήξει ακόμη. Για να βάλω τα πράγματα στη θέση τους, είναι ακόμη ένα θέμα που πρέπει να επιλυθεί και μάλλον θα λυθεί στο τελικό στάδιο, το οποίο δεν είναι πολύ μακριά”.
Διάσκεψη για την Κύπρο και αποτέλεσμα
Σε σχέση με τη Διάσκεψη για την Κύπρο ο κ. Έιντε είπε ότι έγιναν μια σειρά εναρκτήριων δηλώσεων από τα εμπλεκόμενα και ενδιαφερόμενα μέρη, που έστειλαν ισχυρό μήνυμα ελπίδας ότι η μακροχρόνια διένεξη μπορεί να επιλυθεί. Σύμφωνα με τον κ. Έιντε οι ομιλίες έδειξαν ακόμα ότι μπορεί να υπάρξει κανονισμός ασφάλειας που να γίνει αποδεκτός από τις δυο πλευρές. Διαφάνηκε, όπως είπε, ότι παρά το ότι πρόκειται για δύσκολα θέματα, ωστόσο υπάρχει πολιτική βούληση για να λυθούν.
Απαντώντας σε ερώτηση είπε πως στο πλαίσιο της Διάσκεψης έχουν ακουστεί ιδέες και απόψεις που δεν είναι όμως προτάσεις, γιατί οι προτάσεις είναι κάτι πιο δομημένο που θα προκύψει από τη δεύτερη φάση της Διάσκεψης. Είπε πως οι παρεμβάσεις που έγιναν κατά τη Διάσκεψη ήταν πολύ ενδιαφέρουσες με την έννοια του ότι οι συμμετέχοντες πήγαν εκεί για να καταθέσουν σκέψεις.
Μίλησε για αλλαγή στη μέθοδο που θα χρησιμοποιηθεί για να προσεγγιστεί η επιδιωκόμενη λύση στο κεφάλαιο ασφάλειας και εγγυήσεων, καθώς η ομάδα εργασίας που θα συνέλθει στις 18 Ιανουαρίου θα έχει συγκεκριμένο ρόλο. Στόχος θα είναι, σύμφωνα με τον κ.Έιντε, να μαζέψουν προτάσεις και απόψεις έτσι ώστε να προετοιμάσουν ένα πιο δομημένο διάλογο σε επίπεδο πολιτικό, στη συνέχεια.
Απαντώντας σε ερώτηση για το σύστημα των εγγυήσεων, ανέφερε πως “ίσως αυτό που γνωρίζουμε σήμερα να μπορεί να αντικατασταθεί από κάτι άλλο” για να προσθέσει πως “υπάρχει θέληση να αναζητήσουν αυτό το άλλο”. Πρόσθεσε πως για να υπάρξει αλλαγή σε αυτό που ισχύει σήμερα πρέπει να υπάρξει αμοιβαία συμφωνία για κάτι άλλο, διαφορετικά θα συνεχίσει η ισχύς των τριών Συνθηκών του 1960.
Επεσήμανε πως οι ηγέτες της Κύπρου έχουν αναφέρει, όπως για παράδειγμα στην Κοινή τους Δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014, πως το status quo είναι απαράδεκτο και χρειάζεται να αλλάξει.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, “θα αλλάξουμε προσέγγιση, θα αναλύσουμε τα στοιχεία, να δούμε τις διαφορετικές προσεγγίσεις και να αντιληφθούμε με στοιχεία που πηγάζουν μέσα από μια πολύ καλή έρευνα που έγινε και στις δυο πλευρές ποιες είναι οι ανησυχίες. Να δούμε αν απαντούνται αυτές οι ανησυχίες από τις λύσεις που έχουμε τώρα και αν θα χρειαστεί να τις αλλάξουμε ή να προσθέσουμε άλλες. Μπορεί να έχουμε ήδη τα εργαλεία, μπορεί και όχι. Μόλις έχουμε αρχίσει τη διαδικασία”.
Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις Ερντογάν για το ότι η Τουρκία δεν θα φύγει ποτέ από την Κύπρο, είπε “δεν θα πω πολλά αυτή τη στιγμή γιατί είμαστε σε διάλογο με την Τουρκία για το Κυπριακό. Οι δηλώσεις μπορεί να έχουν πυροδοτηθεί από αναφορές χωρίς ουσία κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας σε σχέση με τη μορφή που θα πρέπει να έχει το σύστημα ασφαλείας και εγγυήσεων. Δεν βρίσκεται σε κίνδυνο η διαδικασία. Μεγαλύτερες πολιτικές εξελίξεις μας δείχνουν ότι δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο”. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι δεν αναφέρεται στην φημολογούμενη έντονη στιχομυθία μεταξύ Γιούνκερ και Τσαβούσογλου.
Σχολίασε επίσης το ότι η συνέχεια της διάσκεψης θα δοθεί στις 18 Ιανουαρίου, επιβεβαιώνοντας ότι “μερικές αντιπροσωπείες ήθελαν να ξεκινήσουμε σήμερα ενώ μια αντιπροσωπεία ζήτησε μέρες για να προετοιμαστεί. Δεν είναι τόσο δραματικό αυτό”.
Χάρτες και εδαφικό
Σε σχέση με το πως θα χρησιμοποιηθούν οι χάρτες που κατατέθηκαν από τις δυο πλευρές, ο κ.Έιντε, επεσήμανε ότι οι χάρτες θα παραμείνουν στο Παλάτι των Εθνών, μέχρι να αποφασίσει εκείνος, βάσει βέβαια του τι θα αποφασίσουν και οι δυο πλευρές. Ξεκαθάρισε ότι αυτές τις μέρες δεν θα γίνει καμιά συζήτηση σε σχέση με τους χάρτες.
Βρετανικές βάσεις
Αναφέρθηκε, μετά από ερώτηση, στις Βρετανικές βάσεις, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε καμιά πρόταση για κάτι διαφορετικό πέραν των όσων μέχρι τώρα γνωρίζαμε. Ότι δηλαδή η ίδια η Βρετανία πρότεινε όπως σε περίπτωση λύσης παραχωρηθεί ένα μέρος των βάσεων, στην Κύπρο.
ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/news/local/396256/einte-syzitithike-i-ek-peritropis-proedria-sti-genevi#.dpuf