23/11/2024
Γράφει ο Άριστος Μιχαηλίδης
Όταν δημοσιεύσαμε την επιστολή του Οδυσσέα Μιχαηλίδη προς τον Γενικό Λογιστή της Δημοκρατίας και αποκαλύφθηκε η κατακράτηση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων του μέχρι να αποφασίσει ο Γενικός Εισαγγελέας αν τα δικαιούται ή όχι, η Νομική Υπηρεσία εξέδωσε ανακοίνωση για να πει: «Το θέμα μελετάται και δεν έχει μέχρι στιγμής ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση».
Ήταν 2 Νοεμβρίου. Ο κ. Μιχαηλίδης είναι άνεργος (πέρα από μερικές ώρες σε πανεπιστημιακές συνεργασίες που ξεκίνησε) από τον Σεπτέμβριο, από το πρώτο δευτερόλεπτο που εκδόθηκε η απόφαση του Δικαστηρίου. Τόσο επείγουσα ήταν η απομάκρυνσή του που η επίδοση έγινε αμέσως και μάλιστα στην σύζυγό του, μπας και υπάρξει καθυστέρηση μέχρι να εντοπιστεί ο ίδιος από τον επιδότη.
Τελειώνει και ο Νοέμβριος, όμως, έρχονται και τα Χριστούγεννα και η Νομική Υπηρεσία ακόμα μελετά και δεν έχει μέχρι στιγμής ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση. Παρότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε σε συνέντευξη στο ΡΙΚ πριν δύο βδομάδες ότι «ακόμα και στο Υπουργικό που έχουμε παύσεις δημοσίων υπαλλήλων για πολύ πιο σοβαρά αδικήματα καταβάλλονται τα συνταξιοδοτικά». Διότι, όπως είπε, «κάθε άνθρωπος που εργάστηκε δικαιούται συνταξιοδοτικά δικαιώματα».
Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης που εργαζόταν στο δημόσιο για 26 χρόνια δεν τα δικαιούται; Εκτός όσων έγιναν με στόχο την παύση του, θα είναι και ο μόνος δημόσιος υπάλληλος που θα χάσει τα συνταξιοδοτικά του δικαιώματα, όταν δεν τα έχασαν άλλοι «για πολύ πιο σοβαρά αδικήματα»; Αναμένεται η απόφαση του Γιώργου Σαββίδη. Όμως, στο περιβάλλον που συμβαίνει αυτό -με την σαρωτική αντίδραση της κοινής γνώμης για την παύση του- θα έδειχνε την ελάχιστη ευαισθησία (ίσως και αντικειμενικότητα, ως οφείλει), εάν παρέκαμπτε τις όποιες γραφειοκρατίες και ανακοίνωνε τάχιστα την όποια απόφαση. Πόσος χρόνος χρειάζεται για να μελετηθεί; Δυο μέρες, τρεις, δέκα; Αλλά όχι μήνες!
Αυτή τη στιγμή, το μόνο που επιτυγχάνει ο ίδιος ο Εισαγγελέας είναι να πείθει την κοινή γνώμη ότι έχει δίκαιο να μιλά για εκδικητικά και προσωπικά κίνητρα. Όπως, ακόμα και η ΠΑΣΥΔΥ αναφέρει σε ανακοίνωση: «Δεν θεωρούμε θεμιτό να τιμωρηθεί για δεύτερη φορά ο κ. Μιχαηλίδης για το ίδιο θέμα».
Αφήνουν έναν άνθρωπο και την οικογένεια του, από τη μια μέρα στην άλλη, χωρίς εισόδημα, αλλά και σε αναμονή για το αν θα πάρουν το εφάπαξ που δικαιούται για να στηριχθούν μπροστά στην απρόσμενη ανεργία. Ξέρουμε όλοι τι σημαίνει να έχεις παιδιά σε σπουδές!
Αυτό που συμβαίνει είναι αυτό που λέει η ΠΑΣΥΔΥ. Τον τιμωρούν για δεύτερη φορά. Και ταυτόχρονα στέλνουν μήνυμα στην κοινή γνώμη ότι όσο κι αν αντιδρά, όσο κι αν διαμαρτύρεται, αυτοί είναι που κατέχουν την αυτοκρατορική ράβδο και το αλάθητο και οφείλουν άπαντες να αναμένουν τη σοφία τους. Όποτε κάνουν κέφι να την ανακοινώσουν. Πάντως, αυτό το μήνυμα στέλνουν οι ίδιοι οι Εισαγγελείς, που κατά τα άλλα κόπτονται για την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς.
Είναι ενδεικτική και η αντίδραση του προέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου, για την κριτική που έγινε στην απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Πριν λίγες μέρες ο Αντώνης Λιάτσος, απαντώντας σε ερώτηση ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, είπε ότι ποτέ δεν ζητήσαμε να μην ασκείται κριτική στις δικαστικές αποφάσεις. «Κριτική να γίνεται αλλά με βάση επιστημονικά κριτήριακαι αφού μελετηθούν οι αποφάσεις». Και αναφέρθηκε στην υπόθεση του τέως Γενικού Ελεγκτή όπου αμφισβητήθηκε η απόφαση «και με αυτόν τον τρόπο υποσκάπτεται η δικαστική εξουσία».
Δηλαδή, οι πολίτες, οι δημοσιογράφοι, οι βουλευτές, δεν μπορούν να κρίνουν τις δικαστικές αποφάσεις εκτός και αν έχουν την επιστημονική γνώση για να τις κρίνουν με επιστημονικά κριτήρια. Μόνο οι εμπειρογνώμονες της νομικής επιστήμης μπορούν να κρίνουν. Αλλά, η κοινή λογική και το δημόσιο αίσθημα δεν βασίζεται σε επιστημονικά κριτήρια με την στενή έννοια που υπονοεί ο αρχιδικαστής μας. Βασίζεται μόνο στην κρίση του καθενός για το τι είναι δίκαιο και τι άδικο, τι είναι καλό και τι κακό, τι είναι δημόσιο συμφέρον και τι προσωπικό συμφέρον. Γι΄ αυτό άλλωστε η ελευθερία της γνώμης είναι ανθρώπινο δικαίωμα για όλους τους πολίτες, όχι μόνο για τους εμπειρογνώμονες.
Δεν υποσκάπτει η κριτική την όποια εξουσία, ούτε τη δικαστική, ούτε την εισαγγελική. Οι αποφάσεις τους είναι που αυτό-υποσκάπτουν. Διότι, ως γνωστό, η εμπιστοσύνη κερδίζεται δεν επιβάλλεται.
ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1531276/osi-den-ine-empirognomones-na-klisoun-to-stoma-tous/