Οριζόντια Πολιτική Ισότητα απέναντι στην Ανασφάλεια (Βίντεο)

Print Friendly, PDF & Email

15.01.2017 21:13 

Χρίστος Χαραλάμπους

Στο πλέον κρίσιμο ερώτημα θα βρεθούν για να απαντήσουν οι έξι αντιπροσωπείες τεχνοκρατών στις 18 Ιανουαρίου στο Μοντ Πελεράν: ποιος είναι ο τρόπος, κατά τον οποίο η ασφάλεια του ενός δεν θα προκαλεί ανασφάλεια στον άλλο, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα.

Την ίδια ώρα, η οριζόντια πολική ισότητα αναμένεται να αποτελέσει το κλειδί στην πρόταση της ε/κ πλευράς για καθησυχασμό των Τουρκοκυπρίων για το θέμα της διακυβέρνησης. 

Λευκωσία και Αθήνα βρίσκονται σε διαρκή επαφή, ενώ όπως πληροφορείται το ΣΙΓΜΑ ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, επικεφαλής της ε/κ αντιπροσωπείας, συντονίζεται τα τελευταία 24ωρα με τον Δημήτρη Παρασκευόπουλο, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας. Οι δυο τους λαμβάνουν πολιτικές κατευθύνσεις από τους ηγέτες της Ελλάδας και της Κύπρου, οι οποίοι σήμερα είχαν μακρά τηλεφωνική επικοινωνία.

Όπως γνωρίζει το ΣΙΓΜΑ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να λάβει τις τελικές του αποφάσεις αύριο, αναφορικά με τη σύνθεση της αντιπροσωπείας και τους πέντε τεχνοκράτες που θα συνοδεύσουν τον Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Την ομάδα αναμένεται να αποτελούν στρατιωτικοί με βαθιές γνώσεις του κεφαλαίου της ασφάλειας, νομικοί με ειδίκευση στα συντάγματα και την ασφάλεια, καθώς και διπλωμάτες.

Όπως πληροφορούμαστε, Αθήνα και Λευκωσία, πέραν από της σταθερής θέσης  ότι σε μια σύγχρονη χώρα μέλος της ΕΕ δεν χωρούν εγγυήσεις τρίτων, θα είναι πως  οι υπαρκτές, για κάποιους, ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων απαντώνται εξαιρετικά μέσα από την οριζόντια πολιτική ισότητα που προωθείται και κυρίως μέσα από το μοντέλο αποτελεσματικής συμμετοχής τους στη διακυβέρνηση.

Παρόλο που έχει απορριφθεί η πρόταση της ε/κ πλευράς που κατατέθηκε στη Γενεύη, η θέση της πλευράς μας είναι ότι οι Τ/κ θα έχουν τα εργαλεία να λαμβάνουν μέρος και να καθορίζουν αποφάσεις της ομόσπονδης Κυβέρνησης, γεγονός που εξαλείφει κινδύνους που υπήρχαν στο Σύνταγμα του 1960.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/news/kypriako/396689/orizontia-politiki-isotita-apenanti-stin-anasfaleia#.dpuf