Πλήρης συντονισμός Ελλάδας-Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

16 Ιανουάριος 2017
ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΑΔΑΜΟΥ

ΣΕ ανοικτή γραμμή επικοινωνίας ενόψει Μον Πελεράν βρίσκονται Αθήνα και Λευκωσία.
Αναστασιάδης και Τσίπρας τα είπαν τηλεφωνικώς δύο φορές το Σαββατοκύριακο
Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Πρωθυπουργός της Ελλάδας επεξεργάστηκαν τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί κατά την επόμενη περίοδο στις σχετικές συνομιλίες, αρχής γενομένης από την Τετάρτη

Σε πλήρη συντονισμό ενόψει του νέου κρίσιμου ραντεβού του Μον Πελεράν βρίσκονται Αθήνα και Λευκωσία, με τους Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα να έχουν μέσα σε λιγότερο από είκοσι τέσσερεις ώρες δύο μακρές τηλεφωνικές επικοινωνίες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο πλευρές αξιολόγησαν τα αποτελέσματα της Διάσκεψης της Γενεύης και επεξεργάστηκαν τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί κατά την επόμενη περίοδο στις σχετικές συνομιλίες, αρχής γενομένης από την Τετάρτη. Αναστασιάδης και Τσίπρας συμφώνησαν, επίσης, στην ανάγκη να αξιοποιηθεί η δυναμική των συνομιλιών, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους-μέλους της Ε.Ε.

«Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία προσέρχονται στις συνομιλίες για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις με αποφασιστικότητα και ουσιαστικές και περιεκτικές προτάσεις, στη βάση των διακηρυγμένων τους αρχών, μακριά από αναχρονιστικές λογικές και προσεγγίσεις. Για μια επανενωμένη Κύπρο χωρίς κατοχικούς στρατούς, χωρίς εγγυήσεις και προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού», αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές.

Κόλαφος τα αποτελέσματα
Πάντως, τα αποτελέσματα της Διάσκεψης της Γενεύης, που ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη, αποτέλεσαν και χθες αντικείμενο σχολιασμού από τα κόμματα. Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Ανώτατης Συγκλήτου της Συμμαχίας Πολιτών, ο Πρόεδρος του Κινήματος, Γιώργος Λιλλήκας, δήλωσε ότι η Σύγκλητος εκτιμά τα εξής για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης:

– Αποτελούν κόλαφο για την πολιτική του Προέδρου Αναστασιάδη και των ηγεσιών ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, εκφράζουν χρεοκοπία της πολιτικής των μονομερών υποχωρήσεων και αποτυχία της τακτικής που ακολουθήθηκε με τη συμφωνία του δείπνου, ενώ αποδείχθηκε βεβιασμένη και λανθασμένη η σύγκληση της Διάσκεψης.

– Η συνέχιση της διαδικασίας σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και τις δυο κοινότητες είναι λανθασμένη και επικίνδυνη.

«Αν στη Διάσκεψη ο κ. Αναστασιάδης μπορούσε να επικαλεστεί το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο επίπεδο τεχνοκρατών, ο κ. Μαυρογιάννης δεν έχει κανένα κρατικό αξίωμα. Είναι ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής κοινότητας.

Οι εγγυήσεις αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία και όχι τις κοινότητες», εξήγησε ο κ. Λιλλήκας.
– Στη Γενεύη κατέρρευσε ο μύθος της προόδου και των συγκλίσεων που έφεραν τις δύο κοινότητες σε απόσταση λύσης.

«Συνεπώς», υποστήριξε, «ήταν παραπλανητική η ενημέρωση των πολιτών και του Εθνικού Συμβουλίου. Τελικά είναι πολλές οι διαφορές σε ουσιώδη ζητήματα και δεν δικαιολογείται η καλλιέργεια ευφορίας. Η πρόοδος με ασάφειες δημιουργεί προβλήματα, δεν λύνει», επεσήμανε.

– Η προσπάθεια ωραιοποίησης αποτελεσμάτων αποσκοπεί μόνο στην απόκρυψη της αποτυχίας της ακολουθούμενης πολιτικής. «Αν η ελληνική Κυβέρνηση δεν είχε εξασφαλίσει η Διάσκεψη να είναι ανοιχτού τέλους, θα είχε κηρυχτεί αδιέξοδο», συνέχισε.

– Αποδείχθηκε λανθασμένη η τακτική διαπραγμάτευσης για δυο χρόνια της πτυχής της διακυβέρνησης, αφήνοντας για την τελική φάση τα κεφάλαια του εδαφικού και της ασφάλειας, δηλαδή των εγγυήσεων και της αποχώρησης στρατευμάτων. «Διαπιστώνουμε ότι το ζήτημα αποχώρησης των εποίκων δεν συζητείται στις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού», είπε.

Σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου και χάραξη νέας πολιτικής
Στη βάση των πιο πάνω, είπε ο κ. Λιλλήκας, η Ανώτατη Σύγκλητος αποφάσισε όπως:
– Απαιτήσει να δοθούν στα κόμματα τα έγγραφα που αποτυπώνουν τις συγκλίσεις. «Δεν μπορούμε να αρκεστούμε στην προφορική ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το ποιες συγκλίσεις έχουν επιτευχθεί. Αυτό δίδαξε η Διάσκεψη της Γενεύης», πρόσθεσε.

– Ζητήσει σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της Διάσκεψης, της διαδικασίας συνέχισής της με τη μορφή που αποφασίστηκε και γενικότερα της πορείας των συνομιλιών.

– Ζητήσει τη χάραξη νέας διεκδικητικής στρατηγικής ικανής να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία και να ανοίξει τον δρόμο για μια λύση που θα ανατρέπει την κατοχή και τη διχοτόμηση, μακριά και πέραν του ρατσιστικού και διχοτομικού μορφώματος, που εδραιώνει και νομιμοποιεί τα κατοχικά δεδομένα. «Να γίνει επιτέλους μια ουσιαστική συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο και όχι συνεδρία παρωδία, όπως έγινε τον Φεβρουάριο του 2015», εξήγησε.

– Από κοινού με κόμματα, οργανώσεις που αντιστρατεύονται την «όποια λύση» και την πολιτική Αναστασιάδη, να αναληφθεί εκστρατεία ενημέρωσης του λαού με συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο. «Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν την αλήθεια», υπογράμμισε.

Τέλος, η Ανώτατη Σύγκλητος εκφράζει την εκτίμηση και τη στήριξή της στη στάση της ελληνικής Κυβέρνησης και του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Οικολόγοι: «Στηρίξτε τον Έλληνα ΥΠΕΞ»
Το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών σε δική του ανακοίνωση, πριν από τη συνεδρία της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος με αντικείμενο συζήτησης τα αποτελέσματα της Διάσκεψης της Γενεύης, αναφέρεται στο παρασκήνιο της Διάσκεψης.

Επικαλούμενο δημοσιογραφικές πληροφορίες περί προσυνεννόησης Άγκυρας, Λονδίνου και ανθρώπων του ΟΗΕ για την έναρξη των συζητήσεων σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων και την πρόθεση κατάθεσης άτυπου εγγράφου για το κεφάλαιο της ασφάλειας από πλευράς του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, τονίζει πως αυτές δείχνουν ότι «ο κ. Έιντε “ξέχασε” τον ουδέτερο ρόλο του, κρατώντας αρνητική στάση απέναντι στους Ε/κ.

Καταδικάζουμε τις κινήσεις Έιντε, ενώ στηρίζουμε για μια ακόμη φορά τον κ. Κοτζιά», προσθέτει και σημειώνει πως η παρέμβαση Κοτζιά ήταν πολύ σημαντική και αντί να τύχει ευχαριστιών από όλους, ορισμένοι επιμένουν να τον κατακρίνουν, θέλοντας να σπάσουν το μέτωπο Λευκωσίας – Αθήνας».

Το Κίνημα καλεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ «να στηρίξουν και εκείνοι τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, ως οι μοναδικοί που δεν το έχουν πράξει ακόμα. Φαίνεται από τη μη -μέχρι τώρα- στήριξή τους προς τον κ. Κοτζιά, ότι είναι εκείνοι που δυσαρεστήθηκαν με τις κινήσεις του».

Σε σχέση με την παρέμβαση του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη διάσκεψη και την εμμονή της Τουρκίας για μη ενεργό ρόλο της Ε.Ε. στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, το Κίνημα αναφέρει πως δικαιώνεται αφού από την πρώτη στιγμή επέμενε, όπως η Ε.Ε. και τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν ενεργό ρόλο.

ΕΛΑΜ: Έκανε πολυτελείς διακοπές ο ενδιάμεσος χώρος
Σε ανακοίνωσή του το ΕΛΑΜ εξαπολύει επίθεση τόσο στην Κυβέρνηση όσο και στον ενδιάμεσο χώρο, κατηγορώντας τα κόμματα που τον συναποτελούν πως έκαναν πολυτελείς διακοπές στη Γενεύη.

Σύμφωνα με το Κίνημα, «πέρα από τη στάση της Κυβέρνησης, με τις αποδεδειγμένες πλέον τραγικές υποχωρήσεις της και την υποταγή της στις αξιώσεις της τουρκικής πλευράς, αφού ενέδωσε στην πραγματοποίηση της πενταμερούς, διερωτόμαστε τελικά ο ενδιάμεσος χώρος των επίπλαστων διαφορών, τι πέτυχε με την παρουσία του στη Γενεύη.

Για να δικαιολογήσουν την έλλειψη τόλμης να διαχωρίσουν τη θέση τους, δήλωναν ότι θα μεταβούν στη Γενεύη, για να βρίσκονται στο πεδίο των μαχών να κάνουν αγώνα. Με το πέρας της Διάσκεψης, όλα τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου ασκούν έντονη κριτική στην Κυβέρνηση για κακοδιαχείριση», προσθέτει και διερωτάται:

«Τελικά, πέρα από τις πολυτελείς διακοπές, ποιος ήταν ο σκοπός της μετάβασής τους εκεί, αφού όπως λένε οι ίδιοι, δεν ενημερώνονταν επαρκώς, δεν είχαν οποιαδήποτε επαφή με τις διαπραγματεύσεις, αφέθηκαν να φανούν υπεύθυνοι για τις διαρροές και το πιο βασικό, στην παρουσίαση των χαρτών, με τους οποίους ξεπουλούμε 28,2% των εδαφών μας, χαρίζοντάς τα εσαεί στην τουρκική πλευρά, ουδείς είχε το σθένος έστω να αντιδράσει.

Οι εξελίξεις και τα γεγονότα δικαιώνουν το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο, που με τη στάση του και την πολιτική του σοβαρότητα εδραιώθηκε στις συνειδήσεις του λαού ως η μοναδική φωνή αντιπολίτευσης», καταλήγει.

Δεν συγκαλείται το Εθνικό Συμβούλιο
Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως, παρά την απαίτηση κάποιων κομμάτων της αντιπολίτευσης για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου το συντομότερον, η Κυβέρνηση φαίνεται να είναι αρνητική.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ψες το «Σίγμα» στις «Τομές στα Γεγονότα», αυτήν τη στιγμή προτεραιότητα για την Κυβέρνηση είναι η κατάλληλη προετοιμασία για το νέο ραντεβού του Μον Πελεράν και η χάραξη εκείνης της στρατηγικής που θα οδηγήσει σε θετική κατάληξη της Διάσκεψης.

Το γεγονός, όμως, πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προτίθεται να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αγνοεί τα κόμματα, τα οποία, ούτως ή αλλιώς, είναι ενήμερα για την έκβαση τόσο των συζητήσεων που προηγήθηκαν της Διάσκεψης όσο και για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης και συνεπώς κρίνεται εκ του περισσού νέα σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για την ώρα.
http://www.sigmalive.com/simerini/politics/396707/pliris-syntonismos-elladaskyprou