Δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ για το Κυπριακό

Print Friendly, PDF & Email

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

18/01/2017 13:39

Δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ για το Κυπριακό

Σε δηλώσεις προέβη σήμερα στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος σχετικά με τη διαδικασία που ξεκινά σήμερα στο Μοντ Πελεράν, η οποία, όπως είπε, «μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστα ούτως ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για μια νέα συνάντηση σε πολιτικό επίπεδο και να υπάρξει μια βάση πάνω στην οποία να γίνει ο διάλογος». Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στην έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας για «ανακωχή στο εσωτερικό», καλώντας όλους «να επιδείξουν τον μέγιστο βαθμό ευθύνης που πρέπει να δείξουμε στον κυπριακό λαό και στην αγωνία του να εξευρεθεί επιτέλους λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Δίνουμε μάχη κάτω από συνθήκες που είναι πρωτόγνωρες για το κυπριακό πρόβλημα».

Το πλήρες κείμενο των ερωταπαντήσεων έχει ως εξής:

Ερώτηση: Πόσο βοηθητική πρακτικά θα μπορούσε να θεωρηθεί η συνέχιση της συζήτησης σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων; 

Απάντηση: Ήταν μια εισήγηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ (εξ όσων έχουμε ενημερωθεί) κατά τη διάρκεια της συνάντησης των τριών εγγυητριών δυνάμεων. Είναι μια διαδικασία που μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστα ούτως ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για μια νέα συνάντηση σε πολιτικό επίπεδο και να υπάρξει μια βάση πάνω στην οποία να γίνει ο διάλογος.

Ερώτηση: Είμαστε προετοιμασμένοι και για συνάντηση σε πολιτικό επίπεδο ανά πάσα στιγμή;

Απάντηση: Η δική μας πλευρά ήταν εξαιρετικά προετοιμασμένη εδώ και αρκετό καιρό. Εξάλλου, στη διάσκεψη στη Γενεύη η μόνη πρόταση που υπήρχε στο τραπέζι ήταν αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ερώτηση: Επιχειρήσαμε να πείσουμε τον Γ.Γ. ΟΗΕ ότι θα ήταν καλύτερα να συνεχιζόταν η συζήτηση στη Γενεύη σε πολιτικό επίπεδο; 

Απάντηση: Έγινε μια συζήτηση στην απογευματινή σύνοδο αλλά υπήρξε η αντίδραση από μέρους της τουρκικής αντιπροσωπείας και του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος είπε ότι είχε κάποιες υποχρεώσεις και έπρεπε ν’ αναχωρήσει την επόμενη μέρα. Η δική μας πλευρά (ΠτΔ και Ελληνική Κυβέρνηση) είπε ότι θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε την επόμενη μέρα για να συζητήσουμε περαιτέρω το θέμα της ασφάλειας. Επειδή όμως είχε ήδη συμφωνηθεί η σύσταση των τεχνικών επιτροπών, η τούρκικη πλευρά (ο κ. Τσαβούσογλου) είπε ότι λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπορούσε να παραμείνει περαιτέρω στη Γενεύη και ζήτησε να αποχωρήσει.

Ερώτηση: Από το αποτέλεσμα αυτού του τριημέρου θα εξαρτηθεί το αν θα πάμε σε συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο ή ανεξαρτήτως του τι θα γίνει θα συνεχιστεί η διαδικασία;

Απάντηση: Η διαδικασία είναι μια ζώσα διαδικασία (δηλαδή η διάσκεψη βρίσκεται σε εξέλιξη). Αυτή η τεχνοκρατική επιτροπή θα επιδιώξει να θέσει τη βάση των συζητήσεων μέσα από την καταγραφή θέσεων και μέσω απαντήσεων σε ερωτήσεις και θα διαμορφώσει το πλαίσιο που θα επιτρέψει το συντομότερο δυνατό να επαναληφθεί η συζήτηση στη διάσκεψη σε πολιτικό επίπεδο.

Ερώτηση: Ακόμα και σε τεχνοκρατικό επίπεδο ο καθένας εκφράζει γνωστές απόψεις και θέσεις. Άρα δεν αναμένεται να υπάρξει οποιαδήποτε διαφοροποίηση που θα δημιουργεί προσδοκίες. Γι’ αυτό ρωτάμε: ανεξαρτήτως αυτού θα πάμε στη συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο;

Απάντηση: Έχει αποφασιστεί ότι η διάσκεψη συνεχίζεται και θα επαναληφθεί σε πολιτικό επίπεδο. Εκείνο που έχει σημασία είναι να γίνει η τεχνοκρατική δουλειά προκειμένου η διάσκεψη σε πολιτικό επίπεδο να μπορεί να μπει επί της ουσίας.

Ερώτηση: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε «ανακωχή στο εσωτερικό» και σας ρωτάμε αν προτίθεται να πράξει κάτι συγκεκριμένο και ειδικότερα προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση σχετικά με το θέμα Νίκου Κοτζιά.

Απάντηση: Νομίζω συζητάμε ένα ανύπαρκτο θέμα και αυτό δεν εξυπηρετεί σε τίποτα. Αυτή τη στιγμή έχουμε ουσιαστικά θέματα να συζητήσουμε. Ήμουν στις συναντήσεις του Εθνικού Συμβουλίου και στη διάσκεψη και σε όλες τις συσκέψεις/εργασίες. Τα τελευταία 24ωρα ακούω πράγματα εντελώς ανυπόστατα σχετικά με τα όσα συνέβησαν στη Γενεύη. Αυτά δεν εξυπηρετούν κανέναν, όχι μόνο σχετικά με το θέμα του κ. Κοτζιά αλλά και για πολλά άλλα θέματα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αποδείξει ότι έχει πάρει όλες τις πρωτοβουλίες για να διασφαλιστεί ενότητα: συνοδεύτηκε από τους αρχηγούς κομμάτων στη Γενεύη, πήρε ομάδα στήριξης, ενημερώνονταν όλοι λεπτομερώς, το κλίμα ήταν άριστο. Τώρα θα πρέπει όλοι να συγκεντρωθούμε σ’ αυτό που έχουμε μπροστά μας: μια διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού που για πρώτη φορά μπαίνει σε βαθιά συζήτηση κεφαλαίων, ταμπού για την τουρκική πλευρά (ασφάλεια, εγγυήσεις), που είναι από τα πιο σημαντικά για μας. Αυτή τη στιγμή τα Ηνωμένα Έθνη έχουν χάρτες των δύο πλευρών και μάλιστα σε συμφωνημένο πλαίσιο ποσοστού και μια διάσκεψη όπου η Τουρκία βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών για να συζητήσουμε το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Αυτό είναι το κύριο θέμα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τη χθεσινή του έκκληση, θέτει και ένα άλλο θέμα: με το να συζητάμε νυχθημερόν από τηλεοπτικά πάνελ και να αλληλοδιαπληκτιζόμαστε εξυπηρετούμε τον κυπριακό λαό;

Ερώτηση: Τι ακριβώς εννοεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον όρο «ανακωχή»;

Απάντηση: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι βαθιά δημοκράτης, αποδέχεται όλες τις απόψεις και δεν τίθεται θέμα να επιβληθεί μια άποψη επί της άλλης. Αν και μπορεί ο καθένας να διατηρήσει τις απόψεις του, νομίζω αυτή την ώρα ο κυπριακός λαός αναμένει ότι ο καθένας θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να βρούμε ένα μίνιμουμ πλαίσιο συνεννόησης, τουλάχιστον να μην ανταλλάσσουμε κατηγορίες εκατέρωθεν. Να αποφεύγονται οι χαρακτηρισμοί και οι υπερβολές και προπαντός να μην γίνονται στρεβλώσεις και να μην παρουσιάζουμε τα γεγονότα παραποιημένα. Να συγκεντρωθούμε σ’ αυτή την προσπάθεια και υπάρχει αρκετός χρόνος και να ασκηθεί κριτική και να πει ο καθένας τις απόψεις του. Έχουμε την ευκαιρία να μπούμε σ’ αυτά τα δύο σημαντικά κεφάλαια (και στα άλλα τέσσερα) και να έχουμε μια ολοκληρωμένη διαδικασία πραγματικά κυπριακής ιδιοκτησίας χωρίς επιδιαιτησίες/χρονοδιαγράμματα/ξένες παρεμβολές. 

Ερώτηση: Αναφερθήκατε σε παραποιημένα γεγονότα. Πείτε μας περισσότερα γι’ αυτό το θέμα.

Απάντηση: Δεν θα πέσω στην παγίδα να μπω σε αντιπαράθεση με τον οποιονδήποτε. Όταν όμως υπάρχει μια πολιτική δύναμη που λέει ότι στο χάρτη που υπέβαλε η τουρκική πλευρά περιλαμβάνονται περιοχές που βρίσκονται στο ελεύθερο τμήμα, νομίζω δεν ωφελεί πουθενά. Ο κ. Ερντογάν έχει κάνει δηλώσεις που δεν ανταποκρίνονται ουδόλως σε αυτό που είπε η τουρκοκυπριακή πλευρά. Αυτή είναι μια ενέργεια που, εκτός από το ότι προκαλεί αναστάτωση, δημιουργεί και λανθασμένες εικόνες ως προς τα πραγματικά γεγονότα που συμβαίνουν στο τραπέζι των συνομιλιών. Δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο. Ας ακουστεί η έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας και ας επιδείξουμε αυτή την ώρα όλοι μας τον μέγιστο βαθμό ευθύνης που πρέπει να δείξουμε στον κυπριακό λαό και στην αγωνία του να εξευρεθεί επιτέλους λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Δίνουμε μάχη κάτω από συνθήκες που νομίζω είναι πρωτόγνωρες για το κυπριακό πρόβλημα.

ΠΗΓΗ:http://www.pio.gov.cy/MOI/pio/pio2013.nsf/All/EE8BE3AF905B19CBC22580AC003F182D?OpenDocument&L=G