21.01.2017 08:17
Γιώργος Καυκαλιάς, Μάριος Χατζηλοϊζής
Σε μια κρίσιμη, για το Κυπριακό, φάση, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ανοίγει τα χαρτιά της ε/κ πλευράς και μας μιλά για τη συνεισφορά της ΕΕ, για τη στάση της Μεγάλης Βρετανίας στη Γενεύη, για τις διαρροές και τη συνεισφορά των πολιτικών κομμάτων και όχι μόνο.
«Φτάσαμε σε ένα σημείο που αν η τουρκική πλευρά δεν αλλάξει την στάση της, θα πρέπει να καταδειχθεί ποιος φέρει ευθύνη για το αδιέξοδο στο οποίο ενδεχομένως να οδηγηθούν οι συνομιλίες. Εμάς ωστόσο δεν μας αφορά η επίρριψη ευθυνών, σε αυτό το στάδιο των συνομιλιών», επισημαίνει ο κ.Παπαδόπουλος.
Η τοποθέτηση αυτή δίνει το ξεκάθαρο στίγμα των εξελίξεων, ειδικότερα αν αναλογιστεί κανείς την αδιαλλαξία που συνεχίζει να επιδεικνύει η τουρκική πλευρά, στις θέσεις και τις επιδιώξεις της.
Μιλήσαμε για την “πρώτη φορά που η Τουρκία θα κληθεί να λογοδοτήσει” στο διεθνή παράγοντα, για την “πρώτη φορά χάρτη συμβατό με ποσοστό που έχει συμφωνηθεί”, για “τη θετική παρουσία της ΕΕ” αλλά και για την εκλογή Ταγιάνι στη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Καμιά προσυνεννόηση με Γιούνκερ για την παροχή €3,1 δις σε περίπτωση λύσης
Στην, κατά γενική ομολογία, θετική εξέλιξη της παρουσίας ΕΕ στη διαδικασία συζήτησης για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, στάθηκε ο κ.Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας με τον πιο εμφαντικό τρόπο, ότι αυτό αποτελεί μια επιτυχία για την Κυπριακή Δημοκρατία.
“Η ΕΕ, ενδιαφέρεται για τα ζητήματα ασφάλειας στην Κύπρο, όπως και σε κάθε άλλη χώρα – μέλος της, καθώς η λύση που θα βρεθεί θα πρέπει να συνάδει και να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ιδιαίτερα μετά τη Συνθήκη της Λισσαβόνα”.
Χαρακτήρισε ως μια θετική εξέλιξη, την εξαγγελία Γιούνκερ για παροχή €3,1 δις στην Κύπρο σε περίπτωση λύσης, ενώ ξεκαθάρισε ότι το ποσό αυτό, δεν ήταν αποτέλεσμα προσυνεννόησης ή διαβούλευσης με την Κυπριακή Δημοκρατία. Η ΕΕ συνεισφέρει στο μέτρο των δυνατοτήτων της, επεσήμανε.
Ο κ.Παπαδόπουλος απέφυγε να απαντήσει στο κατά πόσο μας ικανοποιεί το ποσό αυτό, ενώ αρκέστηκε στην τοποθέτηση ότι “αναμένουμε να ακολουθήσουν και άλλοι οργανισμοί την κίνηση αυτή. Να επισημάνουμε ότι ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα είχαν εκπροσώπους κα ήταν παρόντες στη Διάσκεψη της Γενεύης”.
Διαβάστε σχετικά: Ο Β.Παπαδόπουλος μιλά για τις επιδιώξεις στο Μοντ Πελεράν
Κανένα πρόβλημα με τη στάση της Μεγάλης Βρετανίας
“Δεν τίθεται κανένα ζήτημα σε σχέση με τη στάση της Μεγάλης Βρετανίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, ήταν η ξεκάθαρη απάντηση του κ.Παπαδόπουλου.
Χαρακτήρισε δε, αντιφατικά, τα όσα ακούγονται περί προσυνεννόησης Βρετανίας και Τουρκίας, αλλά και για τη στάση Μ.Τζόνσον. «Ο Μ.Τσαβούσογλου δεν επιθυμούσε να συνεχιστεί άμεσα η Διάσκεψη, προβάλλοντας άλλες ειλημμένες υποχρεώσεις. Άρα τι προσυνεννόηση να έγινε;», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Η Βρετανική στάση είναι συνέχεια μιας εξαιρετικής σχέσης που ανέπτυξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Απτά παραδείγματα όπου η βρετανική πολιτική κινήθηκε θετικά προς την πλευρά μας, είδαμε και στο πρόσφατο παρελθόν με την συμφωνία για ανάπτυξη εντός των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο», επεσήμανε σχετικά ο κ.Παπαδόπουλος.
Ξεκαθάρισε δε, ότι δεν υπήρξε καμιά εισήγηση στη Διάσκεψη για την Κύπρο από πλευράς Βρετανίας, ωστόσο είναι πολύ σημαντικό ότι είναι κοντά στη διαδικασία, συμμετέχει και έχει ενεργό ρόλο στο θέμα ασφάλειας και εγγυήσεων.
Η σχέση με την Ελλάδα
Ο κ. Παπαδόπουλος απέρριψε τα επιχειρήματα ότι υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος, “η ελληνική στάση είναι μια και ενιαία. Κοτζιάς και Τσίπρας έχουν πλήρη επικοινωνία και ταύτιση θέσεων, βρίσκονται στην ίδια ακριβώς σελίδα”.
Συνέχισε λέγοντας ότι Ελλάδα και Κύπρος, “βρίσκονται σε πλήρη συντονισμό κινήσεων, θέσεων και εισηγήσεων, καθώς η Ελληνική Κυβέρνηση αποτελεί ένα εξαιρετικό στήριγμα για την Κυπριακή Δημοκρατία.
Δεν υπήρξε διμερής συνάντηση με τον κ. Τσαβούσογλου
Δεν έγινε καμιά συνάντηση μεταξύ Νίκου Αναστασιάδη με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο πλαίσιο της Διάσκεψης, συνυπήρξαν ωστόσο στο πλαίσιο της διαδικασίας της Διάσκεψης, μαζί με όλα τα άλλα εμπλεκόμενα και ενδιαφερόμενα μέρη.
Αυτή ήταν η επαφή Κυπριακής Δημοκρατίας και ΥΠΕΞ της Τουρκίας, στο πλαίσιο της Διάσκεψης, όπως μας πληροφόρησε ο κ. Παπαδόπουλος. Ότι γνωρίζουμε για τις θέσεις της Τουρκίας, προέρχεται από τις αρχικές τοποθετήσεις Τσαβούσογλου και την ανοικτή διαδικασία της Διάσκεψης, επεσήμανε.
Καμιά μεσολαβητική πρόταση από Έιντε
Τους τελευταίους 19 μήνες της διαπραγμάτευσης , δεν έχει παρουσιαστεί ούτε μισή μεσολαβητική πρόταση από τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς η διαδικασία καθορίζεται από τους Αναστασιάδη και Ακιντζί, επεσήμανε με εμφαντικό τρόπο, ο κ.Παπαδόπουλος.
“Ακόμα και στη Γενεύη, είναι λάθος η πληροφόρηση ότι ο κ. Έιντε ανέπτυξε πρόταση ενώπιον των εγγυητριών δυνάμεων σε οποιοδήποτε στάδιο. Η πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι ο Γ.Γ. ΟΗΕ πρότεινε από την αρχή της συνάντησης με τις εγγυήτριες δυνάμεις, τη δημιουργία τεχνικών επιτροπών, απλά και μόνο για να καταγραφούν ξεκάθαρα οι θέσεις και οι απόψεις της κάθε πλευράς για το ζήτημα της ασφάλειας”
Θετική εντύπωση για το νέο Γ.Γ. ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες
Ο κ. Παπαδόπουλος έβαλε θετικό πρόσημο στην παρουσία του νέου Γ.Γ. ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Διάσκεψη για την Κύπρο. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι και ο προηγούμενος Γ.Γ., Μπαν κι Μουν, είχε εξαιρετική συνεισφορά στη διαδικασία.
Ο κ. Γκουτέρες είναι ένας Ευρωπαίος ηγέτης, με βαθιά εμπειρία στην πολιτική, προέρχεται από μια χώρα-μέλος της ΕΕ, είναι γνώστης του Κυπριακού σε πολύ σημαντικό βαθμό. Η εμπειρία του αλλά και η καταγωγή του, του δίνουν την ευχέρεια να έχει περισσότερη οικειότητα με το Κυπριακό, επεσήμανε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
Κανένα πρόβλημα με Έιντε
Σε ερώτηση κατά πόσο υπήρξε όντως πρόβλημα μεταξύ Γκουτέρες και Έιντε στη Διάσκεψη, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι “δεν έχουμε τέτοια πληροφόρηση ή ένδειξη, ότι ισχύει κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Πολλά πράγματα γράφονται και λέγονται για τη Γενεύη που δεν είναι απόλυτα ακριβή. Ακούω διάφορα και σε εκπομπές που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, σε σχέση με τα όσα έγιναν.
Απογοήτευση για τη διαρροή εγγράφων
Ερωτηθείς σε σχέση με τη διαρροή εγγράφων που παρατηρήθηκε στη Γενεύη, ο Βίκτωρας Παπαδόπουλο είπε ότι “η κυβέρνηση εξέφρασε την απογοήτευσή της από την πρώτη στιγμή, γιατί δεν είναι δυνατόν κάτι που δίνεται εμπιστευτικά στο Εθνικό Συμβούλιο, να διαρρέει. Αν κάποιοι νομίζουν ότι κερδίζουν έδαφος ή πόντους σε κοινή γνώμη και ΜΜΕ με τον τρόπο αυτό, λανθάνονται. Αντιθέτως δυσκολεύουν τη θέση μας στη διαπραγμάτευση”.
Σε ερώτημα αν έχουν ταυτοποιηθεί όσοι έκαναν τη διαρροή, ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος, ανέφερε ότι “η κυβέρνηση δεν είναι ντετέκτιβ, απλά όλοι μας επιτέλους θα πρέπει να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, όπως αναμένει από μας ο λαός”.
Η παρουσία των κομμάτων είχε εποικοδομητικό χαρακτήρα
Στο πλαίσιο της συνομιλίας μας, σταθήκαμε στη συνεισφορά των κομμάτων στη Γενεύη και στο κατά πόσο αυτή ήταν εποικοδομητική ή αν δεν εξυπηρέτησε τους στόχους της.
Ο κ.Παπαδόπουλος, έκανε λόγο για συνεχή ενημέρωση των κομμάτων από τον ίδιο το Νίκο Αναστασιάδη, αλλά και από τους συνεργάτες του, για κάθε πτυχή και κάθε εξέλιξη. Γινόταν επίσης ανταλλαγή απόψεων και θέσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως θεματοφύλακας της ενότητας, έκανε ότι μπορούσε για να υπάρξει το απαραίτητο κλίμα εντός του Εθνικού Συμβουλίου, στη Γενεύη».
Ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να μηδενίζονται τα πάντα. Υπήρξε συνεισφορά από τα κόμματα, μέσα από την ανταλλαγή απόψεων, μέσα από το διάλογο, ο ΠτΔ λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τα επιχειρήματα και τις θέσεις των κομμάτων, των οποίων η παρουσία είχε εποικοδομητικό χαρακτήρα.
Η ανταλλαγή απόψεων, εισηγήσεων, τις οποίες πολλές φορές χρησιμοποιεί ο Πρόεδρος στο τραπέζι των συνομιλιών, η ενότητα και η σωστή ανταλλαγή απόψεων πάντα ενδυναμώνουν τον διαπραγματευτή. Αυτό που δεν βοηθά καθόλου είναι η διαστρέβλωση, η όξυνση, οι προσβλητικοί χαρακτηρισμοί και οι διαρροές, τόνισε.
Νίκος Αναστασιάδης και Προεδρικές εκλογές
«Το τελευταίο πράγμα που σκέφτεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι οι Προεδρικές εκλογές του 2018». Με αυτό τον απόλυτο και ξεκάθαρο τρόπο, απέρριψε τα όσα λέγονται για σκέψεις του Νίκου Αναστασιάδη σε σχέση με τις επερχόμενες Προεδρικές εκλογές.
«Το μόνο που σκέφτεται ο ΠτΔ είναι να ευοδωθούν οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, χωρίς χρονοδιαγράμματα, χωρίς επιδιαιτησία από τρίτους. Να συνεχίσει η διαδικασία όπως μέχρι τώρα, με την κυριότητα να ανήκει στους ε/κ και τους τ/κ» αναφέρει σχετικά.΄
«Στόχος μας και επιδίωξη είναι να καταφέρουμε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις έτσι ώστε η Τουρκία και η τ/κ πλευρά, να γίνει πιο διαλλακτική και να κατανοήσει ότι πρέπει να κάνει τα απαραίτητα βήματα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να βρούμε λύση, χωρίς εγγυήσεις και στρατεύματα».
Συγχαρητήρια στον Αντόνιο Ταγιάνι
Ο κ. Ταγιάνι, αναλαμβάνει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε μια πολύ σημαντική περίοδο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η ΕΕ κλυδωνίζεται από την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ένωση. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πόστο για τη συνοχή αλλά και για την εμπιστοσύνη που οι λαοί θα δείξουν στην ΕΕ,αναφέρει ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος.
Είναι μια εξέλιξη που βοηθά την ΕΕ να διατηρήσει μια ενιαία φωνή και οπτική στα ζητήματα που την απασχολούν, συμπληρώνει.
“Καλούμε όλα τα κόμματα, αντί να αναλωνόμαστε σε κοκορομαχίες μπροστά από τις κάμερες, να απευθυνθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στις πολιτικές τους ομάδες εντός ΕΕ, με στόχο την εντατικοποίηση μιας εκστρατείας, για να έχουμε ακόμα μεγαλύτερη στήριξη, αλλά και πίεση προς την Τουρκία. Ο ΠτΔ κάνει ήδη πάρα πολλή δουλειά για να έχουμε αυτή τη θετική αντιμετώπιση από την ΕΕ”, ανέφερε.
ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/news/local/398157/o-vpapadopoulos-dinei-apantiseis-me-epikentro-ti-diaskepsi#.dpuf