Έκθετος ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε

Print Friendly, PDF & Email

23 Ιανουάριος 2017
ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Καταρρίπτονται οι κατηγορίες εναντίον της Αθήνας, καθώς ο Νορβηγός πρότεινε τις τριμερείς στη Γενεύη
Σύμφωνα με πλήρως έγκυρο και τεκμηριωμένο ρεπορτάζ του Μιχ. Ιγνατίου στην ιστοσελίδα mignatiou.com, o ειδικός σύμβουλος του ΓΓ ευθύνεται για τα αρνητικά δημοσιεύματα εναντίον του Έλληνα ΥΠΕΞ, καθώς απέκρυψε ότι όλες οι προτάσεις για τη Διάσκεψη έγιναν από τον ίδιο ως εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών, και όχι από τον κ. Κοτζιά

Επιβεβαιώνονται, πλέον, με τον πιο αδιάσειστο τρόπο, τα όσα εδώ και καιρό η «Σημερινή» ποικιλοτρόπως (και διά αρθρογραφίας και διά τεκμηριωμένων ρεπορτάζ) υπεδείκνυε, περί του ρόλου και της αναξιοπιστίας του ειδικού συμβούλου του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Διά εγγράφων και γραπτών τεκμηρίων, που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, σκιαγραφείται ο ετεροβαρής, εις βάρος της ε/κ πλευράς, ρόλος που διαδραματίζει ο Νορβηγός διπλωμάτης, δημιουργώντας «κατάλοιπα διαπραγμάτευσης όσο και εντυπώσεων» κατά της πλευράς μας.

Σε αποκαλυπτικό, δι’ εγγράφων, ρεπορτάζ του στην ιστοσελίδα mignatiou.com ο καλός συνάδελφος Μιχάλης Ιγνατίου, καταδεικνύει ότι εκείνος που πρότεινε τις τριμερείς συναντήσεις στη Γενεύη ήταν ο ίδιος ο κ. Έσπεν Μπαρθ Έιντε και όχι η Αθήνα και, ειδικότερα, ο υπονομευθείς επί τούτου Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, όπως διάφοροι κύκλοι, συνεπικουρούμενου του κ. Έιντε, επιχείρησαν να καλλιεργήσουν.

Αλλά, τα «παιγνίδια» του Νορβηγού διπλωμάτη δεν περιορίζονται εδώ, καθώς, σε έγγραφο που έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα των Ηνωμένων Εθνών με ημερομηνία 11.01.2017 και αφορά στην ενημέρωση των ανταποκριτών από τον Ειδικό Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε κάνει ξεκάθαρη αναφορά για λύση διζωνικής, δικοινοτικής «συνομοσποδίας» (confederation), γεγονός που έχει προκαλέσει ήδη την αντίδραση κάποιων πολιτικών δυνάμεων στη Λευκωσία.

Ακολουθεί ολόκληρο το ρεπορτάζ του Μιχάλη Ιγνατίου:
«Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ενημέρωσε την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου, με τον πιο επίσημο τρόπο, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και τις κυβερνήσεις των τριών εγγυητριών δυνάμεων, της Τουρκίας, της Βρετανίας και της Ελλάδας, ότι η Διάσκεψη της Γενεύης θα ήταν διήμερη, όχι μονοήμερη, και θα ολοκληρωνόταν την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου.
Από τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η ιστοσελίδα μας προκύπτουν τα παρακάτω: Πρώτον: Φαίνεται ξεκάθαρα ότι όλοι, και φυσικά και οι Τούρκοι, ειδοποιήθηκαν την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου για τη συνέχιση της Διάσκεψης της Γενεύης και την Παρασκευή 13 του μήνα. Άρα είναι τουλάχιστον απαράδεκτες υπεκφυγές οι ισχυρισμοί του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι δεν το …γνώριζε και ότι είχε “άλλα σημαντικότερα πράγματα να κάνει”.
Ο κ. Τσαβούσογλου πήγε στη Γενεύη με στόχο να μην υποχωρήσει από τις πάγιες θέσεις της Τουρκίας και να φύγει το πρωί της Παρασκευής (13 Ιανουαρίου) από την ελβετική πόλη, για να αποφύγει σοβαρή συζήτηση επί των θεμάτων της ασφάλειας σε πολιτικό επίπεδο. Στη Διάσκεψη δεν υποχώρησε ούτε έναν πόντο από τις ανεδαφικές θέσεις της Τουρκίας, και απαίτησε συνέχιση των τουρκικών εγγυήσεων και των τουρκικών επεμβατικών δικαιωμάτων, ενώ απαίτησε επίσης και την παραμονή των κατοχικών στρατευμάτων και μετά τη λύση του Κυπριακού.
Δεύτερον: Η ελληνική αντιπροσωπεία δήλωσε έτοιμη από την πρώτη στιγμή να παραμείνει και την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου στη Γενεύη, όπως και έπραξε, προκειμένου να λάβει μέρος στη Διάσκεψη σε υπουργικό και σε πολιτικό επίπεδο. Άλλωστε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς παρέμεινε στη Γενεύη, ενώ ο κ. Τσαβούσογλου έφυγε νωρίς το πρωί, λέγοντας στην ουσία ότι είχε πιο σοβαρά πράγματα να κάνει. Μία από τις δικαιολογίες που προέβαλε ήταν η πολιτική κατάσταση της Τουρκίας, καθώς δεν είχε ακόμα συλληφθεί ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης της Πρωτοχρονιάς.
Τρίτον: Από τα έγγραφα που έχουμε στη διάθεσή μας, προκύπτει ξεκάθαρα ότι η συνάντηση και το format των τριμερών συναντήσεων των εγγυητριών δυνάμεων ήταν πρόταση των Ηνωμένων Εθνών και, προφανώς, όχι της Ελλάδος. Ο Έλληνας υπουργός δεν πρότεινε ποτέ την τριμερή συνάντηση, απλά αποδέχθηκε την εισήγηση του Έσπεν Μπαρθ Έιντε και συμμετείχε ως όφειλε.
Μετά από την άρον-άρον φυγή του κ. Τσαβούσογλου, η “μηχανή” δημοσίων σχέσεων της Τουρκίας, δυστυχώς με την ανοχή -αν όχι τη βοήθεια του κ. Έιντε- επέρριψε τις ευθύνες στον κ. Κοτζιά, με αποτέλεσμα να δικαιολογηθεί η απαράδεκτη στάση της κατοχικής δύναμης. Το δημοσίευμα της ιστοσελίδας του Politico ήταν αποτέλεσμα της δραστηριοποίησης αυτού του μηχανισμού που έχει στήσει η Τουρκία στις Βρυξέλλες και αλλού.
Ο κ. Έιντε ευθύνεται για τα αρνητικά δημοσιεύματα εναντίον του Έλληνα υπουργού, επειδή δεν είπε την αλήθεια: ότι δηλαδή όλες οι προτάσεις για τη Διάσκεψη έγιναν από τον ίδιο ως εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών, και όχι από τον κ. Κοτζιά».

Τι ενημέρωσε ο ΟΗΕ
«Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ ενημέρωσαν γραπτώς την Άγκυρα, το Λονδίνο και την Αθήνα για τα εξής: Στις 15:00 της 12ης Ιανουαρίου προβλέπεται συνάντηση των εγγυητριών χωρών με σύνθεση 1+6. Στη συνέχεια θα υπάρξουν διμερείς συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με καθεμία εκ των εγγυητριών δυνάμεων. Η συνάντηση με την ελληνική αντιπροσωπεία έχει οριστεί για το διάστημα από 16:00-16:25.
Η Διάσκεψη θα συνεχιστεί, ως είχε προβλεφθεί, στις 18:00. Η Διάσκεψη θα συνέλθει εκ νέου, την επομένη, στις 13 Ιανουαρίου και ώρες 09:00-13:00 και 15:00-19:00. Η ακριβής ημερησία διάταξη θα καθοριστεί στις 12 Ιανουαρίου. Τηρηθείτε ενήμεροι επί ενδεχομένων νέων εξελίξεων».

Διπλωματική πηγή μάς είπε ότι η Διάσκεψη της Γενεύης διασώθηκε από το ναυάγιο που προκάλεσε η Τουρκία, λόγω της υπεύθυνης στάσης του Προέδρου Αναστασιάδη και του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας. Μάς τόνισε, επίσης, ότι η συνεργασία του Κύπριου ηγέτη και του κ. Κοτζιά ήταν άψογη, κάτι που δήλωσαν δημόσια ο κ. Αναστασιάδης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Έγγραφο Έιντε για συνομοσπονδία
Επιπρόσθετα, σε έγγραφο που έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα των Ηνωμένων Εθνών, με ημερομηνία 11.01.2017 και αφορά στην ενημέρωση των ανταποκριτών από τον Ειδικό Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε κάνει ξεκάθαρη αναφορά για λύση διζωνικής, δικοινοτικής «συνομοσποδίας» (confederation).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Συμμαχίας Πολιτών, ο κ. Έιντε ξεκαθαρίζει πως οι δύο πλευρές ήρθαν σε συνεννόηση για το ποσοστό εδαφών και προσθέτει ότι δημιουργείται ένα κράτος, μια διζωνική, δικοινοτική «συνομοσπονδία», στην οποία θα υπάρχουν δύο συνιστώτα «Κράτη» (με κεφαλαίο το States). Ταυτόχρονα κάνει σαφή τοποθέτηση για διοικητικό διαχωρισμό (διχοτόμηση, διαίρεση-division) με γεωγραφικούς όρους μεταξύ «βορείου» και «νοτίου» μέρους (northern and southern part).
«Ως Συμμαχία Πολιτών», σημειώνεται στην ανακοίνωση, «θέτουμε τα παρακάτω ερωτήματα: Οι δηλώσεις του κ. Έιντε αποτελούν προϊόν σύγκλισης μεταξύ Αναστασιάδη- Ακιντζί στο Μον Πελεράν, όπως ισχυρίζεται ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ, ή αποτελούν προσωπικές του απόψεις; O κ. Αναστασιάδης γνωρίζει τις δηλώσεις αυτές και, εάν ναι, γιατί αποσιωπά την αλήθεια από τον κυπριακό λαό;

Αναμένουμε από τον κ. Αναστασιάδη να τοποθετηθεί επί της συγκεκριμένης βαρύτατης αναφοράς του κ. Έιντε και, εάν δεν έχει αποδεχτεί όσα του προσάπτει, να βγει δημόσια να καταγγείλει τον κ. Έιντε ως ακατάλληλο και φτηνό προπαγανδιστή των τουρκικών απαράδεκτων θέσεων. Ο κυπριακός λαός δικαιούται να γνωρίζει την αλήθεια και τι παίζεται πίσω από τις πλάτες του».

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/398702/ekthetos-o-espen-mparth-einte#sthash.cmrqjLGf.dpuf