Συμβιβασμοί ΝΑΙ – Υποχωρήσεις ΟΧΙ

Print Friendly, PDF & Email

23 Ιανουάριος 2017

Επιμέλεια: Σωτήρης Παπαδόπουλος

Ο Νίκος Κοτζιάς παρουσιάζει αναλυτικά το περίφημο «Σύμφωνο Προσωρινής Στάθμευσης» των ξένων στρατευμάτων
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ λέει σε όσους έχουν διαφορετική γνώμη, να μας πουν «πώς ορίζουν εκείνοι το Κυπριακό πρόβλημα», «επιθυμούν μια λύση “ολίγης κυριαρχίας και ολίγης κατοχής”;», «να πουν ευθέως τη γνώμη τους παρά να διαπράττουν ύβρη όπως κάνουν μέχρι τώρα»

«Νόμιζαν κάποιοι κύκλοι ότι η Ελλάδα πολύ εύκολα θα υποχωρούσε», υποστηρίζει ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας. Ο Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στην Ελλαδική εφημερίδα «RealNews» είπε ότι «υπάρχουν δυνάμεις που πίστευαν ότι ήταν εύκολο η Ελλάδα να πιεστεί προς υποχώρηση.

Σήμερα, αυτές δείχνουν πολύ εκνευρισμένες και έχουν μεταδώσει τον εκνευρισμό τους σε σειρά από φερέφωνα που ειδικεύονται στη συκοφαντία. Ανακάλυψαν, βλέπετε, ότι τα θεμελιακά εθνικά μας συμφέροντα, η Κύπρος, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ο διεθνής νόμος δεν μπορεί να είναι πεδίο πολιτικής χωρίς αρχές».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «συμβιβασμούς, προκειμένου να υπάρξει λύση, κάνουμε και θα κάνουμε, και έτσι οφείλουμε να κάνουμε. Αλλά υποχωρήσεις ως προς τη λύση του πυρήνα του προβλήματος δεν θα κάνουμε» και υπογράμμισε ότι «αν δεν υπάρξει συμφωνία δεν θα φταίμε εμείς. Σε κάθε περίπτωση δεν θα γίνουμε φορείς σκάρτων “λύσεων”».

Για το σύμφωνο φιλίας
Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο σύμφωνο φιλίας, αντί των συνθηκών εγγυήσεων, που πρότεινε η ελληνική πλευρά «στη βάση της παγκόσμιας ιστορικής εμπειρίας που μελετήσαμε με προσοχή», όπως λέει, εξηγώντας ότι «με αυτό το σύμφωνο, οι τρεις χώρες θα συνεργάζονται έναντι σύγχρονων κοινών κινδύνων, όπως οι οικολογικοί, η τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα. Όπως είπε «μερικοί διεθνείς παράγοντες θέλουν να πάρουν την ιδέα αυτού του Συμφώνου και να την αξιοποιήσουν ενάντια στο πνεύμα του, ως μια νέα συνθήκη εγγυήσεων. Δεν θα το επιτρέψουμε».

Περιλαμβάνει:
· Θα υπάρχει και ένας κοινός μηχανισμός συνεργασίας και προώθησης μιας θετικής ατζέντας.
· Εκείνο που θα αποκλειστεί είναι το δικαίωμα παρέμβασης μιας χώρας σε βάρος ή και στο εσωτερικό άλλης.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε και στο «Σύμφωνο Προσωρινής Στάθμευσης» των ξένων στρατευμάτων στο νησί, εξηγώντας ότι είναι κάτι ανάλογο (όχι, όμως, αντίστοιχο) με αυτό που συμφωνήθηκε ανάμεσα στην υπό ενοποίηση Γερμανία και τη Σοβιετική Ένωση και καθόριζε το νομικό καθεστώς αποχώρησης των σοβιετικών στρατευμάτων και τον τρόπο παρακολούθησης της ροής εξόδου τους. «Για το ίδιο διάστημα θα ισχύουν τα ίδια και για τον ελληνικό στρατό», είπε, σημειώνοντας «ότι η ΕΛΔΥΚ είναι νόμιμα στο νησί, ενώ ο πολλαπλάσια μεγαλύτερος κατοχικός στρατός παράνομα».

Η ΕΕ δεν δέχεται επεμβατικά δικαιώματα
«Η Κύπρος πρέπει να εξελιχθεί σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πλήρη κυριαρχία ως μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ. Τα γεωπολιτικά συμφέροντα τρίτης χώρας δεν μπορεί να είναι κριτήριο λύσης του Κυπριακού. Όσοι έχουν διαφορετική γνώμη πρέπει να μας πουν πώς ορίζουν εκείνοι “το Κυπριακό πρόβλημα”, επιθυμούν μια λύση “ολίγης κυριαρχίας και ολίγης κατοχής”;, να πουν ευθέως τη γνώμη τους, παρά να διαπράττουν ύβρη όπως κάνουν μέχρι τώρα», τονίζει ο κ. Κοτζιάς.

«Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι στον σύγχρονο κόσμο δεν μπορεί τρίτο κράτος να ελέγχει κράτος-μέλος της ΕΕ», σημειώνει ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι «η ΕΕ δεν μπορεί να δεχτεί παρεμβατικά δικαιώματα, άρα και εγγυήσεις, επί του εδάφους της. Γι’ αυτό υπάρχουν ήδη νομικές γνωμοδοτήσεις. Αλλά και κανείς στο σύγχρονο κόσμο δεν μπορεί να δεχτεί κάτι τέτοιο για κράτος μέλος του ΟΗΕ. Όσοι φωνασκούν ενάντια στην πολιτική μας, ας μας εξηγήσουν επιτέλους γιατί έχουν άλλη γνώμη και πού την στηρίζουν».

Χαρακτηρίζει τον κ. Ερντογάν ως «έναν έξυπνο, έμπειρο, σημαντικό ηγέτη της Τουρκίας», ο οποίος «γνωρίζει ότι τα προβλήματα λύνονται μέσα από συμβιβασμούς. Όχι σκάρτους, αλλά δημιουργικούς» και τονίζει ότι «εναπόκειται σε εκείνον να κάνει τις επιλογές του ως προς το Κυπριακό και θα κριθεί όπως κρινόμαστε όλοι. Η κρίση μας, βέβαια, πρέπει να αφορά πραγματικά γεγονότα και όχι μεταφυσικές ερωτήσεις».

Το Κυπριακό δεν συνδέεται με τις διμερείς σχέσεις
Ερωτηθείς για τα περί «ταϊβανοποίησης» ή και προσάρτησης των κατεχομένων, αλλά και για ένταση των προκλήσεων στο Αιγαίο, ο κ. Κοτζιάς λέει ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν συμφωνήσει ότι το Κυπριακό δεν συνδέεται με τις διμερείς τους σχέσεις, ούτε κατά τη διαπραγμάτευση, ούτε εξαιτίας των όποιων αποτελεσμάτων της.

«Ως προς την κινδυνολογία σημειώνω ότι με αυτή γίνεται προσπάθεια να εκβιαστεί η θέληση του κυπριακού λαού» προσθέτει, επισημαίνοντας ότι «το πρόβλημα της άλλης πλευράς είναι ότι οι υδρογονάνθρακες δεν βρίσκονται στη βόρεια πλευρά της Κύπρου, αλλά στη νότια. Ότι το διεθνές δίκαιο στηρίζει τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας» και καταλήγει: «Ελπίζω και εργάζομαι για αυτό, να υπάρξει λύση στο Κυπριακό και κατά προέκταση να μην προκύψουν τέτοια προβλήματα ή απειλές».

Δεν βλέπουμε τα δημοσιεύματα
«Παρά την τουρκική αδιαλλαξία, εμείς, Λευκωσία και Αθήνα, πρέπει να είμαστε ο θεματοφύλακας της προσπάθειας για την εξεύρεση λύσης», αναφέρει στη συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο βουλευτής Β’ Αθήνας και τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος για το μείζον εθνικό θέμα, το Κυπριακό.

Τονίζει ότι η Διάσκεψη της Γενεύης αποτέλεσε ένα βήμα προς την επίλυση του Κυπριακού, ωστόσο επισημαίνει ότι «είναι πολλά τα σοβαρά ζητήματα που παραμένουν ανοικτά». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «η προσπάθεια πρέπει να συνεχισθεί, γιατί το σημερινό καθεστώς παράνομης κατοχής είναι απαράδεκτο και πρέπει να λήξει», ξεκαθαρίζοντας: «Ναι, στη λύση. Όχι, όμως, σε οποιαδήποτε πρόταση λύσης».

Σχετικά με τα δημοσιεύματα για διαφωνίες Κοτζιά- Αναστασιάδη, ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρει: «Εγώ διαβάζω τις επίσημες- δημόσιες τοποθετήσεις Αθήνας και Λευκωσίας. Μένω σε αυτές και όχι στα όποια δημοσιεύματα», επισημαίνοντας την αδήριτη ανάγκη να διατηρηθεί άρρηκτη η εθνική ομοψυχία και ο ουσιαστικός συντονισμός.

Παράλληλα, αποδίδει σε γεωστρατηγικούς και γεωπολιτικούς λόγους την αδιαλλαξία Ερντογάν για την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Παρ’ όλα αυτά εκφράζει την ελπίδα ότι «η Άγκυρα θα μπορέσει να ξεπεράσει αυτές τις αγκυλώσεις και να δει ότι η επίλυση του Κυπριακού -με μια επανενωμένη ευρωπαϊκή Κύπρο- είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της περιοχής, και τελικά και προς το δικό της συμφέρον».

Τέλος, κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι «ο εγκλωβισμός της σε ιδεοληψίες, αλλά και η αποδεδειγμένη βαριά ελλειμματική διαπραγματευτική ικανότητά της -με μοντέλο προς αποφυγήν την οικονομική διαπραγμάτευση- δεν δημιουργούν καμία αίσθηση σιγουριάς και εμπιστοσύνης».

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/398722/symvivasmoi-nai-ypoxoriseis-oxi