Συνάντηση στις Βρυξέλλες

Print Friendly, PDF & Email

24 Ιανουάριος 2017

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής στο Ισραήλ τον ερχόμενο Φεβρουάριο
Ακόμη ένα βήμα στην πορεία της ενεργειακής συνεργασίας τους έκαναν χθες Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία και Ισραήλ, σχετικά με το θέμα του αγωγού EastMed

Συνάντηση με θέμα την προώθηση της μεταξύ τους ενεργειακής συνεργασίας είχαν χθες στα γραφεία της Κομισιόν στις Βρυξέλλες υπηρεσιακοί παράγοντες του Ισραήλ, της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ιταλίας.

Η συνάντηση («Preparatory meeting on East Mediterranean Gas»), η οποία διεξήχθη σε επίπεδο γενικών γραμματέων ή διευθυντών των Υπουργείων Ενέργειας των τεσσάρων χωρών, είχε ως κύριο αντικείμενο συζήτησης το σχέδιο για τον αγωγό East Med, το οποίο επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο, μετά και την εκδήλωση έντονου ενδιαφέροντος από πλευράς Ρώμης να εμπλακεί ενεργά στη στήριξη του έργου.

Σ’ αυτή συζητήθηκαν η οικονομική αξιολόγηση του εγχειρήματος, καθώς και τεχνικές πλευρές του σχεδίου για τον αγωγό, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, οριστικοποιήθηκαν και οι λεπτομέρειες για την επικείμενη διάσκεψη, σε επίπεδο Υπουργών Ενέργειας επί του θέματος, η οποία προγραμματίζεται να διεξαχθεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο (κατά πάσαν πιθανότητα στις 10 του μηνός) στο Ισραήλ.

Οι επιτελείς των Υπουργείων Ενέργειας των τεσσάρων χωρών συζήτησαν τους σχεδιασμούς για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, μήκους δύο χιλιάδων χιλιομέτρων.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, στόχος είναι η δημιουργία αγωγού από το κοίτασμα Λεβιάθαν, ο οποίος θα περάσει από Κύπρο και Ελλάδα και θα ενωθεί με τον αγωγό IGI, ο οποίος καταλήγει στην Ιταλία, και «θα μπορεί να συνδέσει το Λεβιάθαν με το κυπριακό κοίτασμα ‘Αφροδίτη’, καθώς και άλλα κοιτάσματα φυσικού αερίου που βρίσκονται στην περιοχή της Ελλάδας και της Ιταλίας, με σκοπό να τροφοδοτήσει την ευρωπαϊκή αγορά».

Τεχνικά και οικονομικά βιώσιμο

Σύμφωνα με τις πρώτες τεχνοκρατικές μελέτες, και παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις, η δημιουργία του αγωγού είναι τεχνικά εφικτή και οικονομικά βιώσιμη, ενώ η αύξηση του ενδιαφέροντος από μεγάλες διεθνείς ενεργειακές εταιρείες, για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, ενισχύει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό τις προοπτικές υλοποίησης του έργου.

Ειρήσθω εν παρόδω, η γαλλική TOTAL προετοιμάζεται να προχωρήσει σε γεώτρηση στο κυπριακό τεμάχιο «11», το οποίο γειτνιάζει με το αιγυπτιακό κοίτασμα Ζοr, στο οποίο, ως γνωστόν, εντοπίστηκαν το 2015 οι μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου στη Μεσόγειο.

Εφόσον τελικά το έργο κατασκευαστεί, όπως σημειώνει το ενεργειακό portal energypress, θα πρόκειται για τον μεγαλύτερο υποθαλάσσιο αγωγό στον κόσμο, ο οποίος θα συνδέει τα ισραηλινά και κυπριακά κοιτάσματα με την ευρωπαϊκή αγορά, ακολουθώντας τη διαδρομή Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα κι από εκεί θα καταλήγει στις ιταλικές ακτές.

Ως γνωστόν, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε ήδη στη Γενική Διεύθυνση για την Ενέργεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κατασκευή του αγωγού θα κοστίσει περίπου 5,7 δισ. δολάρια, αρκετά λιγότερο από τις εκτιμήσεις -και ανησυχίες- που είχαν εκφραστεί αρχικά, και εκτιμά ότι ο αγωγός είναι τεχνικά εφικτός και εμπορικά βιώσιμος.

«Έτσι, η προσοχή πλέον έχει στραφεί στο πώς θα αντληθεί σημαντικό μέρος των απαιτούμενων για την υλοποίηση του έργου πόρων από την ΕΕ, ώστε ο αγωγός να υλοποιηθεί εντός χρονοδιαγράμματος και η λειτουργία του να ξεκινήσει το 2021, όπως προβλέπεται».

Καταλύτης το ιταλικό ενδιαφέρον

Σύμφωνα με το energypress, oι προοπτικές του συγκεκριμένου έργου έχουν εξαρχής συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον από ελληνικής και κυπριακής πλευράς, αλλά, μέχρι πρότινος, δύο σημαντικές παράμετροι δεν είχαν ξεκαθαρίσει:

Α) Αν τελικά το Ισραήλ θα δώσει βάρος στη συγκεκριμένη επιλογή για τη μεταφορά αερίου από τα κοιτάσματά του προς την Ευρώπη ή θα προτιμήσει να εστιάσει στην προοπτική της τουρκικής διόδου.

Β) Αν η ΕΕ θα δώσει βάρος στην ενίσχυση της προοπτικής του συγκεκριμένου έργου.

Πλέον, όπως επισημαίνεται στην εν λόγω ανάλυση, «φαίνεται ότι αναβαθμίζονται οι προοπτικές του έργου, με το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που δείχνει τελευταία η Ιταλία να αποτελεί καταλύτη για τις περαιτέρω εξελίξεις».

Να σημειωθεί, περαιτέρω, ότι το θέμα του East Med συζητήθηκε το τελευταίο διάστημα και σε επίπεδο ενεργειακής ηγεσίας της ΕΕ με την ιταλική πλευρά, με τη Ρώμη να εκφράζει, για πρώτη φορά, διά του Υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης της χώρας Κάρλο Καλέντα, την επιθυμία της να εμπλακεί δραστικά στην υποστήριξη του όλου έργου.

Άλλωστε, «το αμοιβαίο ενδιαφέρον των τεσσάρων μερών (Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας) για τον East Med επιβεβαιώθηκε και κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν επί του θέματος την 1η Δεκεμβρίου στη Ρώμη, στο περιθώριο της συνόδου της ‘Ένωση για τη Μεσόγειο’, οι Σταθάκης, Λακκοτρύπης, Καλέντα και Άνταμ (σύμβουλος του Στάινιτς) με τον Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, επίτροπο της ΕΕ για την Ενέργεια και τη Δράση για το Κλίμα».

Η ισραηλινή στάση

Τούτου δοθέντος, «η ενεργός εμπλοκή της Ιταλίας ενισχύει σημαντικά τις προοπτικές του East Med, τόσο εντός ΕE, αφού πλέον η υλοποίησή του δεν αναδεικνύεται μόνο ως ελληνοκυπριακή επιδίωξη», όσο και στο ευρύτερο γεωπολιτικό και γεωοικονομικό επίπεδο, αφού διαμορφώνει μια ισχυρή και ρεαλιστικά υλοποιήσιμη πρόταση έναντι «ανταγωνιστικών σχεδίων για μεταφορά του φυσικού αερίου της ΝΑ προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας».

Και, όπως σημειώνει το energypress, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διπλωματικών πηγών, το μειωμένο κόστος σε συνδυασμό με την ενεργό συμμετοχή της ΕΕ θα διευκολύνουν το Ισραήλ να στραφεί αποφασιστικά στη συγκεκριμένη επιλογή έναντι της εναλλακτικής της τουρκικής διόδου.

Ραγδαίες εξελίξεις

Να υπομνήσουμε ότι, όπως ανέφερε η «Σημερινή» στην κυριακάτική της έκδοση, ήδη η Λευκωσία καταρτίζει τους σχεδιασμούς της εν αναμονή ραγδαίων και καταλυτικών εξελίξεων στο αμέσως προσεχές διάστημα στον τομέα της ενέργειας, που ενδεχομένως να διαφοροποιήσουν άρδην τα γεωπολιτικά και γεωοικονομικά δεδομένα στην περιοχή, εμβάλλοντας και το Κυπριακό σε μια «νέα» εξίσωση.

Σύμφωνα, μάλιστα, με καλά ενημερωμένες πηγές, οι εξελίξεις αυτές ενδεχομένως να προκύψουν και εντός του επί θύραις Φεβρουαρίου, «αναπροσδιορίζοντας» και τις όποιες διεργασίες στο Κυπριακό.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν, επιπρόσθετα, ότι η Λευκωσία αξιολογεί τις ελευσόμενες ενεργειακές εξελίξεις ως ακόμη πιο σημαντικές από αυτές που αναμένεται να προκύψουν στο μέτωπο των συνομιλιών για το Κυπριακό.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/399106/synantisi-stis-vrykselles