Η κατάργηση των Εγγυήσεων…

Print Friendly, PDF & Email

01 Φεβρουάριος 2017

ΤΟΥ ΣΤΑΝΙΣΛΑΒ ΟΣΑΤΣΙ*

…αποτελεί Λυδία Λίθο (ή σημείο ελέγχου και δοκιμασίας) για τη στήριξη της επίλυσης της κυπριακής διένεξης

Η μη διευθέτηση του Κυπριακού, μιλώντας με αβρότητα, δεν βοηθάει καθόλου την ενίσχυση της σταθερότητας στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, ενώπιον του φάσματος των σύγχρονων προκλήσεων για την Ευρωπαϊκή Ήπειρο

Την περασμένη βδομάδα διάβασα με ενδιαφέρον την ομιλία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, με την οποία προσφώνησε την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπό την ιδιότητα της προεδρεύουσας χώρας στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στην ομιλία αυτή ο κ. Πρόεδρος αναφέρθηκε λεπτομερώς στις προσεγγίσεις των Ελληνοκυπρίων όσον αφορά στην ειρηνική διευθέτηση της κυπριακής διένεξης, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα την αναγκαιότητα κατάργησης του συστήματος εγγυήσεων της ασφάλειας της Κύπρου.

Δίκαια κατονόμασε τη διατήρηση της παρούσας κατάστασης πραγμάτων ως αναχρονισμό. Είναι φανερό ότι το θέμα αυτό θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε σχέση με τις τελικές συμφωνίες, μέσα στο πλαίσιο της διεξαγομένης, κατά το παρόν στάδιο, διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Όπως είναι γνωστό, το σύστημα εγγυήσεων για την ασφάλεια της Κύπρου προβλέπεται από τις επιβληθείσες στους Κυπρίους Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου του 1959. Με βάση αυτές τις Συμφωνίες, η Ελλάδα, η Τουρκία και η Μεγάλη Βρετανία αποτελούν εγγυήτριες δυνάμεις «της ανεξαρτησίας, εδαφικής ακεραιότητας και ασφάλειας» της Κύπρου.

Οι Συμφωνίες αυτές παραχωρούν στις αναφερθείσες χώρες (οι δυο από τις οποίες κυριαρχούσαν στο νησί) τη δυνατότητα να επηρεάζουν την πολιτική ανάπτυξη της Κύπρου, μέσα στο πλαίσιο της κατοχύρωσης της αρχής της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις, τόσο στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, όσο και σε σειρά άλλων διεθνών εγγράφων και συνθηκών.

Η Ρωσία με συνέπεια εκφράζεται υπέρ μιας σταθερής, δίκαιης και βιώσιμης επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, στη βάση μιας εθελοντικής συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής κοινότητας. Λαμβάνουμε ως βάση το γεγονός ότι μια ολική διευθέτηση στο νησί, μέσω της ίδρυσης μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με μια διεθνή προσωπικότητα, σύμφωνα με τις παραμέτρους, που είναι κατοχυρωμένες στα περί Κύπρου Ψηφίσματα του ΟΗΕ, θα αντανακλούσαν τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων.

Θεωρούμε ότι τυχόν πιέσεις πάνω στις δυο πλευρές που βρίσκονται σε διένεξη θα αποτελούσαν ένα αντιπαραγωγικό μέτρο, το οποίο θα ρίσκαρε να υπονομεύσει τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι μετέχοντες στις ενδοκυπριακές συνομιλίες για την επίτευξη μια συμβιβαστικής λύσης.

Η επιβολή έτοιμων συνταγών για τη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος προς το συμφέρον των γεωπολιτικών συμφερόντων οποιουδήποτε θα μπορούσε μόνο να βλάψει την ειρηνική διαδικασία στην Κύπρο. Η Ρωσία θα υποστηρίξει τέτοια μορφή διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος, με την οποία θα είναι σύμφωνοι οι ίδιοι οι Κύπριοι.

Η ρωσική πλευρά τηρεί μιαν εντελώς ξεκάθαρη στάση όσον αφορά στο θέμα της κατάργησης του συστήματος των εγγυήσεων. Είμαστε πεπεισμένοι πως οι καλύτεροι εγγυητές για μια ενωμένη Κύπρο θεωρούνται οι εγγυήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Με άλλα λόγια, την ασφάλεια της Κύπρου πρέπει να την εγγυάται το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, και όχι οποιοσδήποτε ένας, δυο ή τρεις μαζί.

Πρόσφατα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ άκουσε την Έκθεση του Ειδικού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο Έ. Μπ. Έιντε σε σχέση με τα αποτελέσματα των ενδοκυπριακών συνομιλιών, κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης της 12ης Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους στη Γενεύη.

Κατά το τελευταίο διάστημα, στους χώρους του ΟΗΕ ενισχύεται η κατανόηση της σημασίας της συμμετοχής αυτού του πολιτικού οργάνου του ΟΗΕ, στο οποίο, σύμφωνα με τον Καταστατικό του Χάρτη, εναπόκειται η κύρια ευθύνη για την προάσπιση της ειρήνης και της ασφάλειας στο θέμα της διευθέτησης του Κυπριακού.

Η Ρωσική Ομοσπονδία, ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα συνεχίσει και στο μέλλον να προσφέρει κάθε αναγκαία συμβολή για την προώθηση προς λύση αυτού του προβλήματος.

Μετά την ολοκλήρωση του γύρου των ενδοκυπριακών συνομιλιών στη Γενεύη, όλο και πιο συχνά ακούγονται λόγια υποστήριξης μιας ειρηνικής διαδικασίας στην Κύπρο. Υπέρ της ανάγκης εξεύρεσης μιας αποτελεσματικής επίλυσης της παλαιότερης διένεξης στην Ευρώπη, με την ενεργοποίηση του δυναμικού του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχουν εκφραστεί -εκτός από εμένα- οι συνάδελφοί μου της Γαλλίας και των ΗΠΑ.

Είμαι πεπεισμένος ότι τη «Λυδία Λίθο» (ή το σημείο ελέγχου και δοκιμασίας) για τη στήριξη της επανένωσης του νησιού αποτελεί η επίσημη θέση της μιας ή της άλλης χώρας στο θέμα της κατάργησης των εγγυήσεων για την ασφάλεια της Κύπρου.

Μια αποτυχία των διεθνών προσπαθειών στο Κυπριακό, χωρίς καμία αμφιβολία, θα προκαλέσει την ενδυνάμωση των διαθέσεων απογοήτευσης μεταξύ του πληθυσμού του νησιού. Εντούτοις, το σημαντικό συνίσταται στο γεγονός ότι η τυχόν διατήρηση του σημερινού στάτους κβο υπονομεύει το κύρος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ρίχνοντας σκιές στην αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων μεθόδων επίλυσης των διεθνών διενέξεων μέσα στο πλαίσιο του ισχύοντος συστήματος του Διεθνούς Δικαίου.

Η μη διευθέτηση του Κυπριακού, μιλώντας με αβρότητα, δεν βοηθάει καθόλου την ενίσχυση της σταθερότητας στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, ενώπιον του φάσματος των σύγχρονων προκλήσεων για την Ευρωπαϊκή Ήπειρο. Η Ρωσία καταβάλλει κάθε προσπάθεια με στόχο τη σταθερότητα της διεθνούς κατάστασης, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της περιοχής. Η Μόσχα είναι σταθερά ενδιαφερόμενη υπέρ της λύσης του Κυπριακού.

*Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/401432/i-katargisi-ton-eggyiseon#sthash.rw0XjuXU.dpuf