Έτοιμo να αποδεχθεί ό,τι συμφωνηθεί επί της Ασφάλειας, δηλώνει το Λονδίνο για Κυπριακό

Print Friendly, PDF & Email

ΚΥΠΕ

Αθανάσιος Γκαβός 

02/02/2017 14:56

Την πάγια θέση της βρετανικής κυβέρνησης στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων επαναλαμβάνει σε απαντητική επιστολή προς μέλη της κυπριακής παροικίας του Λονδίνου ο Υπουργός Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν. 

«Η βρετανική θέση επί της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι απλή. Είμαστε προετοιμασμένοι να εξετάσουμε οποιονδήποτε διακανονισμό οι (δύο) πλευρές και οι άλλες εγγυήτριες δυνάμεις μπορέσουν να συμφωνήσουν ώστε να εκπληρώνονται οι ανάγκες ασφαλείας μίας επανενωμένης Κύπρου», αναφέρει ο σερ Άλαν στην επιστολή του με ημερομηνία 23 Ιανουαρίου. 

Παραλήπτης αυτής είναι ο φιλοκύπριος Συντηρητικός βουλευτής βορείου Λονδίνου Ντέιβιντ Μπάροους, ο οποίος μεσολάβησε για να φτάσει επιστολή των Δώρου Παρτασίδη, Αντώνη Σαββίδη, Ανδρέα Ταμπουρίδη, Πάρι Ευαγγέλου και Τάσου Πογιατζή στα χέρια του Υπουργού Ευρώπης.

 «Το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει την τρέχουσα διαδικασία λύσης. Καλωσορίζω την πρόοδο που συντελέστηκε στις διαπραγματεύσεις λύσης τους τελευταίους μήνες και συγχαίρω τη συνεχιζόμενη αποφασιστικότητα και θαρραλέα ηγεσία των ηγετών των δύο κοινοτήτων», αναφέρει επίσης η επιστολή. 

Ο σερ Άλαν επισημαίνει στη συνέχεια για ακόμα μία φορά τη σημασία που αποδίδει η Βρετανία στην ανάγκη ευελιξίας:

«Με περαιτέρω ευελιξία και δημιουργικότητα από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, πιστεύω ότι μία λύση είναι εφικτή. Αυτό ήταν το μήνυμα που μετέφερα στην Άγκυρα και στην Αθήνα όταν τις επισκέφθηκα για να συζητήσω το Κυπριακό στις 4 και 5 Ιανουαρίου, όπως επίσης στις πρόσφατες συνομιλίες επί της ασφάλειας και των εγγυήσεων στη Γενεύη». 

Η επιστολή Ντάνκαν κλείνει με διαβεβαίωση προς τον κ. Μπάροους και τα πέντε μέλη της παροικίας ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να είναι έτοιμο να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί ούτως ώστε να συμβάλει στο να φτάσει η διαδικασία σε μία επιτυχή κατάληξη και να φέρει διαρκή ειρήνη στην Κύπρο».