Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Print Friendly, PDF & Email

03/02/2017 14:23

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Σε δηλώσεις προέβη σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ σχετικά με τη συνάντησή του στην Αθήνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας και τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Το πλήρες κείμενο των ερωταπαντήσεων ακολουθεί:

Ερώτηση: Τι θέματα συζητήσατε με τον κ. Κοτζιά;

Απάντηση: Υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά το Κυπριακό. Υπάρχουν κάποια δεδομένα που απαιτούν συνεχή συντονισμό και συζήτηση με την ελληνική κυβέρνηση. Αναφέρω για παράδειγμα την επερχόμενη συζήτηση σχετικά με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις σε πολιτικό επίπεδο. Αναφέρω επίσης και τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την αρχή της συζήτησης στις Βρυξέλες για αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και τις απαιτήσεις της Τουρκίας για τις τέσσερις βασικές ελευθερίες για Τούρκους υπηκόους στο πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού. Υπάρχουν εξελίξεις που μας αναγκάζουν να είμαστε σε συνεχή επαφή/συζήτηση σε όλα τα επίπεδα. Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που πρέπει να αναμένεται μέσα στον Φεβρουάριο να υπάρξει συνάντηση στο ανώτερο δυνατό επίπεδο μέσα από επίσκεψη είτε του Προέδρου της Δημοκρατίας είτε του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο.

Ερώτηση: Δηλαδή στα μέσα Φεβρουαρίου;

Απάντηση: Σίγουρα πριν τη διάσκεψη της Γενεύης, για την οποία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι αυτό θα γίνει και με συνεννόηση με τις εγγυήτριες δυνάμεις και με τα Ηνωμένα Έθνη. Ο κ. Eide έχει σήμερα συνάντηση με τον κ. Κοτζιά για να συζητήσουν και το συγκεκριμένο θέμα και αναμένουμε να δούμε τι εξελίξεις θα υπάρχουν. Είναι όμως μια περίοδος που υπάρχουν πολλές εξελίξεις. Για παράδειγμα, είδαμε χθες την Καγκελάριο της Γερμανίας στην Τουρκία να αναφέρεται στο Κυπριακό. Θεωρούμε ότι η αναφορά της στην ανάγκη να υπάρξουν εξελίξεις έγινε στην κατάλληλη χώρα. Αντιλαμβάνεστε ότι οι εξελίξεις εξαρτώνται αποκλειστικά και μόνο από την Τουρκία, τόσο στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων αλλά και σε εκείνα τα θέματα που συζητάμε εδώ και καιρό που άπτονται των πέντε κεφαλαίων της εσωτερικής διακυβέρνησης. Είμαστε σε μια κατάσταση που οι αποφάσεις θα ληφθούν από την Άγκυρα. Είναι σημαντικό που υπάρχει αυτό το ενδιαφέρον από την ΕΕ και γενικότερα από τη διεθνή κοινότητα. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που βρίσκεται στη Μάλτα για την Άτυπη Σύνοδο, σίγουρα θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τους ομολόγους του για τις τελευταίες εξελίξεις, ειδικότερα για την απαίτηση της Τουρκίας. Είναι κάτι που αφορά το σύνολο των κρατών μελών και είναι γι’ αυτό τον λόγο που ο Πρόεδρος απευθύνθηκε γραπτώς σε όλους τους ομολόγους του σε σχέση με το αίτημα της Τουρκίας, το οποίο, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν μπορεί να γίνει δεκτό στο πλαίσιο των συζητήσεων για το Κυπριακό.

Ερώτηση: Στη Λευκωσία οι δύο ηγέτες θα συζητούν και το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων;

Απάντηση: Θα γίνονται ανταλλαγές απόψεων και γι’ αυτά τα θέματα. Αντιλαμβάνεστε όμως ότι δεν μπορούν να ληφθούν οριστικές αποφάσεις στη Λευκωσία παρόλο που κάτι τέτοιο θα ήταν η πιο θετική εξέλιξη. Θα μπορούσαμε από μόνοι μας να αποφασίσουμε τι επιθυμούμε εμείς οι Κύπριοι στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Αντιλαμβάνεστε όμως ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα.

Ερώτηση: Τι θα γίνει στην επόμενη συνάντηση της Γενεύης; Θα γίνονται παράλληλες συνομιλίες ή θα συζητηθεί μόνο το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων;

Απάντηση: Αυτό που είναι βέβαιο αυτή τη στιγμή είναι ότι θα υπάρξει συνέχεια της συζήτησης του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων σε πολιτικό επίπεδο, όπως ακριβώς ήταν η σύνθεση στη Γενεύη, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, στην παρουσία των τριών εγγυητριών δυνάμεων, της Κυπριακής Δημοκρατίας, των δύο κοινοτήτων και της ΕΕ.

Ερώτηση: Θα προκύψει και θέμα για να συνεχίσουν οι δύο ηγέτες παράλληλα για να κλείσουν οι εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού; 

Απάντηση: Είναι νωρίς ακόμα να πούμε γι’ αυτό το θέμα καθώς θα πρέπει πρώτα να δούμε πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση στη Λευκωσία. Από τα αποτελέσματα σε επίπεδο ηγετών και διαπραγματευτών θα ληφθούν αναλόγως αποφάσεις και για το πώς και αν θα συνεχιστεί η συγκεκριμένη συζήτηση και στο εξωτερικό στη διάσκεψη για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Τα υπόλοιπα θα εξαρτηθούν και από τις εξελίξεις και από την πρόθεση των εγγυητριών δυνάμεων. Αντιλαμβάνεστε ότι οι συμμετέχοντες σε αυτή τη διαδικασία έχουν ρόλο και λόγο. Από εκεί και πέρα, το αν θα είναι το τέλος της διαδικασίας εξαρτάται αποκλειστικά από το αποτέλεσμα. Η προσέγγιση από τα Ηνωμένα Έθνη και όλους τους ενδιαφερομένους είναι ότι αυτή η διάσκεψη είναι ανοιχτού τέλους. Ξεκίνησε στις 12 Ιανουαρίου, συνεχίστηκε σε επίπεδο τεχνοκρατών, συνεχίζεται ακόμα και σήμερα με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και θα συνεχιστεί σε πολιτικό επίπεδο στη Γενεύη. Δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα και αυτή τη στιγμή δεν είναι κανείς σε θέση να απαντήσει με βεβαιότητα.

Ερώτηση: Και τι ακριβώς κάνει τώρα η Ομάδα Εργασίας;

Απάντηση: Έχει κάνει τη δουλειά που της ζητήθηκε να κάνει στο Μοντ Πελεράν. Από εκεί και πέρα, αν τα ενδιαφερόμενα μέρη κρίνουν ότι πρέπει να προχωρήσει αυτή ή άλλη τεχνική ομάδα στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, αυτό εναπόκειται στα μέρη να το αποφασίσουν. Έχουμε τις προσεγγίσεις της τουρκικής πλευράς και των ενδιαφερόμενων μερών στα εργαλεία για αντιμετώπιση των θεμάτων του κεφαλαίου που άπτονται της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Ερώτηση: Ποιά είναι η άποψη της Μεγάλης Βρετανίας στο θέμα των εγγυήσεων;

Απάντηση: Η Βρετανία δεν διεκδικεί ρόλο εγγυήτριας δύναμης. Θα περιοριστεί στις επιθυμίες των δύο πλευρών. Το τι θα αποφασιστεί στη Λευκωσία δεν σχετίζεται με αυτό το κεφάλαιο. Παράλληλα, όμως, δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίσει τη σπουδαιότητα και τον ρόλο της βρετανικής διπλωματίας. Σίγουρα όμως δεν υπάρχει ο ρόλος που υπήρχε το 2004.

Ερώτηση: Ποια είναι η προσέγγιση της Λευκωσίας για το θέμα της αναθεώρησης της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ; 

Απάντηση: Στις 20 Δεκεμβρίου, η αρμόδια Επιτροπή (το Κολέγιο) αποφάσισε να ξεκινήσει την εσωτερική συζήτηση με τα κράτη μέλη για να ορισθούν οι όροι εντολής της διαπραγμάτευσης της Επιτροπής με την Τουρκία για αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης. Έχουν γίνει μέχρι στιγμής συναντήσεις σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Συνεχίζονται ακόμα και σήμερα. Αντιλαμβάνεστε όμως ότι η θέση της Λευκωσίας συνοψίζεται στο γεγονός ότι από τη στιγμή που η Τουρκία (όπως όλοι γνωρίζουν) δεν έχει επεκτείνει την Τελωνειακή της Ένωση με την Κυπριακή Δημοκρατία (εξ ου και το ότι το Συμβούλιο οδηγήθηκε στο πάγωμα οκτώ κεφαλαίων) δεν μπορεί να συζητήσει πολύ συγκεκριμένα ένα τέτοιο θέμα. Αυτό το θέμα αφορά όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό είναι ένα «χαρτί» ευρωπαϊκό. Αυτό το «χαρτί» γίνεται κατανοητό και προβάλλεται και από άλλα κράτη μέλη. Από αυτό μπορούν να προκύψουν αρκετά οφέλη για την Τουρκία, κυρίως εμπορικά, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που υπάρχουν προβλήματα στην τουρκική οικονομία.

Είναι παράλληλα και ένα θέμα που θα είναι στη διάταξη του Εθνικού Συμβουλίου. Καθημερινά χειριζόμαστε θέματα που άπτονται των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ και φυσικά, αξιοποιούμε το γεγονός ότι είμαστε κράτος μέλος της ΕΕ σε συνδυασμό με τις επιθυμίες της Τουρκίας προς τις Βρυξέλες. Θα καθοριστεί συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου μόλις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιστρέψει από τη Μάλτα.

Ερώτηση: Υπάρχει η απαιτούμενη συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση; 

Απάντηση: Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση και το αποδεικνύουν και οι εξελίξεις.

ΠΗΓΗ:http://www.pio.gov.cy/MOI/pio/pio2013.nsf/All/D122251E0D18B98DC22580BC004406F3?OpenDocument&L=G