Πετρέλαιο και Φυσικό Αέριο στην Συμφωνία Τουρκίας – ψευδοκράτους για Ηλεκτρισμό

Print Friendly, PDF & Email

Πετρέλαιο και Φυσικό Αέριο στην Συμφωνία Τουρκίας – ψευδοκράτους για Ηλεκτρισμό

 

ΚΥΠΕ

11 Οκτ 2016

Υπεγράφη στο περιθώριο του 23ου Διεθνούς Συμβουλίου Ενέργειας στην Κωνσταντινούπολη, η συμφωνία ευρεία ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους, που περιλαμβάνει την ανανέωση της υποδομής ηλεκτρισμού, τη συνεργασία στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την ανακάλυψη πόρων φυσικού αερίου και την παραγωγή κοινών σχεδίων για την εγκατάσταση της απαραίτητης υποδομής.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, την υπογραφή τους στη συμφωνία έβαλαν ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Μπεράτ Αλμπαϊράκ και ο “υπουργός ενέργειας και οικονομίας”, Σουνάτ Ατούν. Η συμφωνία προβλέπει την υπερπόντιση ηλεκτρικού καλωδίου για την μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από την Τουρκία στα κατεχόμενα. “Η Τουρκία είναι μια από τις πιο δυνατές χώρες στην περιοχή, έχει γίνει στρατηγικός κόμβος στα θέματα ενέργεια και το έργο του τουρκικού αγωγού, η συμφωνία για το οποίο υπογράφηκε χθες μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, είναι μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες επενδύσεις”, ανέφερε ο Ατούν. Υπενθύμισε ότι το 2011 Τουρκία και ψευδοκράτος είχαν υπογράψει συμφωνία ώστε η Ανώνυμη Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) να κάνει έρευνες σε ξηρά και θάλασσα στα κατεχόμενα. Η διασύνδεση με ένα ενεργειακό σύστημα αποκτά μεγαλύτερη σημασία ειδικά στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, δήλωσε ο Σουνάτ Ατούν που θεωρεί ως ιστορική ευκαιρία μέσω της “μητέρας πατρίδας” να έχουν περισσότερα κέρδη και να πάρουν τη θέση τους οι Τ/κ στο παγκόσμιο σύστημα. Με τη συμφωνία αυτή, συνέχισε, μπορεί να είναι εφικτή η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας στις νότιες περιοχές της Μέσης Ανατολής. Είθε με έναν άλλο “τουρκικό αγωγό” – όπως είπε – θα επιτευχθεί η μεταφορά και του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου μέσω του ψευδοκράτους σε άλλα σημεία. “Επαναλαμβάνω και την έκκληση μου προς τη νότια Κύπρο `ελάτε ορίστε να ιδρύσουμε ένα κοινό κέντρο μεταφοράς, να διασυνδεθούμε με την Τουρκία και να μοιραστούμε με αυτούς αυτή την ενέργεια`. Το φυσικό αέριο θα συνδεθεί από δω και μπορεί να διαμορφώσει έναν άλλο τουρκικό αγωγό. Αυτό μπορεί να ανοίξει το δρόμο σε ένα έργο ειρήνη, μια μόνιμη λύση μπορεί να υπάρξει”.

Από την πλευρά του ο Τούρκος Υπουργός, Μπεράτ Αλμπαϊράκ είπε ότι η συμφωνία δεν έχει σημασία μόνο για την Κύπρο αλλά είναι μια εξέλιξη που μπορεί να αποτελέσει λόγο για σημαντικά βήματα περιφερειακά. Στο μεταξύ, οι αντιδράσεις σε αυτή τη συμφωνία συνεχίζονται στα κατεχόμενα και η συντεχνία εργαζομένων στην “αρχή ηλεκτρισμού” (EL-SEN) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία στηρίζει τη θέση ότι πριν την υπογραφή της συμφωνίας θα πρέπει να διεξαχθούν οικονομοτεχνικές μελέτες και προειδοποιεί ότι μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα όμοια μ’ αυτά που προέκυψαν με το σχέδιο μεταφοράς νερού από την Τουρκία όπως η τιμολόγηση, η διαχείριση κ.α. Σύμφωνα εξάλλου με την Χαβαντίς, το επιμελητήριο των Τ/κ ηλεκτρολόγων μηχανολόγων έχει δημοσιεύσει σχετική λεπτομερή έκθεση, στην οποία αναφέρεται ότι η διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων ανάμεσα στην Τουρκία και το ψευδοκράτος θα διασφαλίσει την ασφάλεια στην ποσότητα του προσφερόμενου ηλεκτρισμού, θα αρθεί η εξάρτηση από το πετρέλαιο, το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού στα κατεχόμενα και έτσι θα μειωθεί το κόστος παραγωγής.

Στην έκθεση τονίζεται επίσης ότι η διασύνδεση με την Τουρκία μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, αποτελεί μια στρατηγική και οικονομική αναγκαιότητα, ενώ τονίζεται ότι στο τραπέζι των συζητήσεων επί του θέματος αυτού, τίθεται και μία άλλη εναλλακτική, αυτή της διασύνδεσης του δικτύου ηλεκτροδότησης της “βόρειας” Κύπρου μ’ αυτό της “νότιας” Κύπρου. Λόγω όμως της ψηλής τιμής της μονάδας ανά ΚW στον “νότο”, η εξασφάλιση ηλεκτρισμού από τις ελεύθερες περιοχές πέραν των ποσοτήτων που είναι αναγκαίες, δεν θα ήταν και τόσο οικονομική.

Το επιμελητήριο ηλεκτρολόγων μηχανολόγων κάνει αναφορά και στις φυσικοτεχνικές μελέτες, τόσο από μέρους της “αρχής ηλεκτρισμού” (KIB TEK) όσο και από μέρους της Αρχής Ηλεκτρισμού της Τουρκίας (TEİAŞ). Σύμφωνα με την έκθεση, έχουν εξεταστεί τόσο τα πλεονεκτήματα όσο και τα μειονεκτήματα της υποθαλάσσιας διασύνδεσης ηλεκτρικού δικτύου Τουρκίας-ψευδροκράτους με τα πλεονεκτήματα να υπερτερούν. Ως η πιο οικονομική επιλογή ως προς τον τύπο του υποθαλάσσιου καλωδίου θεωρείται αυτή του καλωδίου δυναμικότητας 200 MW του τύπου 154 Kv HV AC 3X1000 mm2 (εναλλασσόμενο ρεύμα), το κόστος του οποίου μαζί με τα αναγκαία εξαρτήματα, αναμένεται να φθάσει τα 170 εκ. δολάρια. Την υπογραφή της συμφωνίας χαιρέτισε με ανακοίνωσή του η ένωση τ/κ επιχειρηματιών (İŞAD) με τον πρόεδρο, Μετίν Σιαντί σε γραπτή του δήλωση να θεωρεί ότι μετά από αυτό πιστεύει πως είναι πιο εφικτή μια δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.